Dlugosci bokow .
nissan 2.0.TD: Czy mozna znalezc takie trzy punkty ABC aby ich odleglosci byly rowne liczbom
a) AB=m , BC=2m, CA=4m
b) ab=M BC=2m CA=3m
c) AB=m BC=2m CA=2,5m m>0
Musze sprawdzic czy AB<BC+CA , BC<AB+CA i CA<AB+BC
Tak bedzie jesli te punkty beda niewspolliniowe
czy nalezy tez rozpatrzyc przypadek gdy punkty beda wspolliniowe ?
Wydaje mi sie ze tutaj chyba nie
2 cze 08:18
wredulus_pospolitus:
współliniowe −−− AB + BC = CA (albo inna kombinacja ... ogólnie ... dwa 'krótsze' =
najdłuższy)
2 cze 08:23
J: w b) masz współliniowe.
2 cze 08:27
nissan 2.0.TD: Witam

czyli nalezy rozpatrzyc dwa przypadki , lub np taka kombinacje AB≤BC+CA?
Ucze sie sam dlatego musze to dobrze zrozumiec
2 cze 08:33
J: Tak ... warunki z nierównością ostrą dotyczą trójkątów , słabe dopuszczają współliniowość.
2 cze 08:42
zawodus: Wystarczy jedna nierówność, jak wskazał wredulus dwa "krótsze" dodaj do siebie.
2 cze 08:46
nissan 2.0.TD:

Nastepne zadanie .
Punkty A B C sa wspoliniowe przy czym AB=k BC=3k (k>0) Obliczyc AC . czy punkt B moze lezec
miedzy A i C ?
No to AC=AB+BC=4k
Nie rozumiem tego czy punkt B moze lezec miedzy A i C . prosze o wyjasnienie
2 cze 08:46
nissan 2.0.TD: Oczywiscie na razie dzieki za dotychczasowe podpowiedzi
2 cze 08:53
J:
Na ogół w zadaniach podaje się położenie punktów ( np . B leży pomiędzy A i C) . Jesli nie jest
podane, przyjmuje się ,że leżą w podanej kolejności , albo rozpatrujemy wszystkie możliwości:
ABC,ACB,BAC.
2 cze 09:42
nissan 2.0.TD: Czesc
J
To na tym rysunku jesli mamy ABC punkt B lezy miedzy A i C
Chyba moj mozg juz tak nie chlonie bo nie wiem jak te dwa pozostale przypadki narysowac .
jesli mozesz to prosze narysuj
2 cze 09:50
zawodus:

3 sytuacji nie ma. Tzn C nie może leżeć między A i B
2 cze 09:53
J: Teraz ja idę po okulary ...
2 cze 09:56
nissan 2.0.TD: zawodus czyli przyjmujemy ze AB=BA i AC=CA ? tak ?
2 cze 10:01
J: Przy tych danych punkt C nie może leżeć pomiędzy A i B , bo BC > AB
2 cze 10:02
J:
Przecież długość odcinka XY jest taka sama jak odcinka YX.
2 cze 10:04
nissan 2.0.TD: J ale tu chodzi o punkt B (czy moze lezec miedzy A i C
2 cze 10:04
nissan 2.0.TD: To sie niby wydaje proste ale takie nie jest
2 cze 10:05
zawodus: Może

sam narysowałeś ten przypadek
2 cze 10:05
J: Pytałeś, czy IABI = IBAI ... , no oczywiście , to ten sam odcinek.
2 cze 10:09
nissan 2.0.TD: czyli tylko w przypadku gdy te punkty beda w takiej kolejnosci A B C to punkt B bedzie lezak
pomiedzy A i C .
Ten Janowski nie jest taki latwy (pisal o tym PW
2 cze 10:12
J: W tym zadaniu masz tylko dwie możliwości: B leży między A i C lub A między C i B.
2 cze 10:16
nissan 2.0.TD: J juz to zalapalem

Jednak 41 lat przerwy robi roznice
2 cze 10:19