Obwod trojkata
5-latek:

Udowodnic ze obwod trojkata MNP jest mniejszy od obwodu trojkata ABC
Wobec tego czy tutaj nalezy napisac ze PM<AP+AM MN<MB+BN . tylko co to mi da
3 cze 10:07
5-latek: i NP<PC+CN
3 cze 10:10
zawodus: Dodaj stronami te nierówności
3 cze 10:12
5-latek: czyli jednak dobrze pomyslalem

PM<AP+AM
MN<MB+BN
NP<PC+CN
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
PN+MN+NP< AP+AM+MB+BN+PC+CN ale
AP+PC=AC
AM+MB=AB
CN+NB=BC to
PM+MN+NP<AB+BC+AC

Udalo mi sie
3 cze 10:19
wredulus_pospolitus:
P,M,N to są środki boków ? jeżeli tak to
PM || CB <−−− Tales
MN || AC <−−− Tales
NP || BA <−−− Tales
3 cze 10:58
5-latek: czesc Artur

Nie sa to srodki bokow . sa to rozne punkty .
Do Talesa dojde pozniej . sa to na razie poczatkowe wiadomosci (geometria klasa 1 technikum
3 cze 11:03
Saizou :
można też opisowo
lPMl<lABl oraz lPMl<IBCI itd
dlaczego
3 cze 11:09
5-latek: czesc
Saizou
Musze to przemyslec.. jak bede mial dzisiaj duzo pudel do wycinania to bede mysla nad tym
3 cze 11:15
Saizou : a i tam powinien być spójnik lub
3 cze 11:19
5-latek: Bedzie nad czym myslec . Zagladnij do tego tematu jutro (jesli zechcesz
3 cze 11:22
Saizou : pewno nie będę mieć co robić to zaglądnę
3 cze 11:25
5-latek: Saizou Nie wymysle dlaczego
Myslalem o lamamnej ale tu nawet chyba nie ma
4 cze 00:43
Saizou :
ja bym to napisał jakoś tak
najdłuższa odległość między punktami P i M jest wtedy kiedy P leży w punkcie C, a M leży w
miejscu A lub B (zależy, który odcinek jest dłuższy), przesuwanie tych punktów na odpowiednich
odcinkach powoduje skrócenie odcinka PM,a że punkty PM, nie leżą na końcach odcinków to
oznacza że są krótsze od odpowiednich odcinków analogicznie dla reszty

nie wiem, jakoś mnie to nie przekonuje, ale o coś takiego mi chodziło
4 cze 10:26
zawodus: Dosyć mało formalizmu, ale każdy wie o co chodzi
4 cze 11:08
5-latek: Powiem CI ze mnie jakos tez nie ale zostawmy tak narazie ten problem w tym stanie .
Wiesz tu chodzi o ucznia klasy 1 technikum (na poczatku ma wiadomosci jakie ma) chyba ta
nierownosc musi zostac
ewentualnie potem mozna bedzie pokombinowac z rzutami odcinkow na prosta ,ale tez nie jestem do
konca przekonany
Zobaczymy na dalsze wiadomosci
4 cze 11:13
zawodus: nierówność trójkąta jest ok
4 cze 11:17
4 cze 11:18
zawodus: Udało ci się wykazać to o co tam prosiłem?
4 cze 11:21
5-latek: dowod na dlugosci lamanych mam w ksiazce i chcialem z tego skorzystac
4 cze 11:31
zawodus: To ja tak średnio orientuje się o co chodzi
4 cze 11:41
5-latek: napisalem w tym temacie 3 nierownosci (popatrz tam
4 cze 11:43
Saizou :
dokładnie
zawodus mało formalizmu, ale każdy wie o co chodzi
4 cze 12:10
5-latek: Saizou ja tez to rozumie
4 cze 23:47
Saizou : tylko nie wiem jak to ując w słowa
4 cze 23:48
5-latek: Jutro mam dostac odpowiedz na inne zadanie od Mili wiec moze ja podpytam
4 cze 23:54
Saizou : a tamto zadanko masz na 99,9% dobrze, miałem bardzo podobny pomysł
4 cze 23:59
5-latek: To fajnie .
Teraz takie dwa (ale tu muszse jeszcze doczytac
1. Udowodnic twierdzenie : jesli prosta przechodzi przez srodek okregu to ma 2 punkty wspolne z
tym okregiem
2. Udowodnic twierdzenie : Odleglosc dowolnych 2 punktow kola jest nie wieksza od dlugosci
srednicy kola .
Wszystko na logike pasuje
5 cze 00:05
Saizou : dokładnie tak

nie lubię takich dowodów
5 cze 00:07
Saizou :

z nierówności trójkąta otrzymamy ze
2r>d
2r=d, kiedy d jest średnicą
5 cze 00:12
5-latek: dzieki za ten z kolem a z tym okregiem to moze cos znajde w ksiazce Z krygowskiej . Tamto Mila
potwierdzila ze OK
5 cze 00:21
Saizou :
wersja hard

(x−a)
2+(y−b)
2=r
2 S(a:b)
prosta przechodząca przez punkt S
y=Ax+B
b=Aa+B
B=b−Aa
y=Ax−Aa+b
(x−a)
2+(Ax−Aa+b)
2=r
2
x
2+2ax+a
2+A
2x
2−2A
2ax+2Axb+A
2a
2−2Aab+b
2=r
2
(1+A
2)x
2+(2a−2A
2a+2Ab)x+a
2+A
2a
2−2Aab+b
2−r
2=0
Δ=(2a−2A
2a+2Ab)
2−4(1+A
2)(a
2+A
2a
2−2Aab+b
2−r
2) haha i pokazać że to jest >0
5 cze 00:36
5-latek: Przykro mi ale odpada .

Uczen klasy 1 technikum (liceum nie zna rownania okregu w tej postaci
Musimy poszukac innego rozwiazania. Znajdzie sie tylko trzeba miec umysl wypoczety
5 cze 00:40
Saizou: ale rachunki koszmarne xd
5 cze 00:43
Saizou: mysle ze trojkat prostokatny zalatwi sprawe
5 cze 00:45
5-latek: Fakt
5 cze 00:46
Saizou: jednak nie trzeba miec wypoczetego umyslu xd
5 cze 00:48
5-latek: Saizou pomysle nad tym do poludnia .
Z tym trojkatem to moze cos byc bo ta ksziazka jest z 1970r wiec trojkaty prostokatne byly
wtedy w podstawowej szkole
5 cze 00:49
Saizou: trojakt prostokatny−przciprostokatna to srednica−zawiera sie w prostej przchodzacej przez
srodek okregu− trojkat ma 2 wierzcholki na boku xd
slowa klucze xd
5 cze 00:53
5-latek:
Saizou
A moze tak to udowodnic
Z definicji okregu AO=r a takze OB=r Wobec tego tylko punkt B lezacy na polprostej O l
1
spelnia ten warunek bo zaden inny punkt poprzedzajacy punkt B i nastepujacy po punkcie B nie
nalezy do okregu
tak samo tylko punkt A lezacy na polprostej Ol
2 spelnia ten warunek
Wniosek .jesli prosta przechodzi przez srodek okregu to przecina go tylko w dwoch punktach .
5 cze 08:48
zawodus: Witam

Dowodzenie takich rzeczy wg mnie to dziwna sprawa

To tak jak dowodzić, że 2+2=4

(widziałem kiedyś coś podobnego na wykładzie i była to
zdecydowanie matematyka wyższa, a dla normalnego człowieka to jest oczywiste
5 cze 08:58
5-latek: Witaj jeszce raz

Ale takie sa zadanka w tej ksiazce z geometrii . Dla mnie to tez jest oczywiste .
Twoim zdaniem moze byc taki dowod czy nalezy to jakos zapisac symbolami ?
5 cze 09:07
5-latek: Dla kola .
A,B ∊k(O,r) to AB≤2r
A∊k(O,r) to OA≤r i B ∊k(O,r) to OB≤r
AB≤OA+OB
AB≤2r
5 cze 09:27
zawodus: Szczerze mówiąc, to nie wiem

Ja bym chyba skorzystał z definicji cięciwy, średnicy i siecznej

Cięciwą okręgu nazywamy odcinek łączący dwa dowolne punkty na okręgu.
Średnica to cięciwa przechodząca przez środek okręgu (czyli ma dwa punkty wspólne z okręgiem)⇒
prosta przechodząca przez środek okręgu ma dokładnie dwa punkty wspólne z okręgiem (w niej
zawiera się średnica)
Jakoś tak

nic lepszego nie wymyślę
5 cze 09:35
5-latek: Zobaczymy jeszcze co Saizou powie na to .
5 cze 09:40
PW: 1. Udowodnić twierdzenie : jeśli prosta przechodzi przez środek okręgu, to ma 2 punkty wspólne
z
tym okręgiem.
Należy powołać się na aksjomat o odkładaniu odcinka na półprostej. Rozdział II Dalsze
wiadomości o figurach, p. 17, Odkładanie odcinka na półprostej.
Jeżeli O jest środkiem koła i prosta k zawiera O, to na jednej z półprostych wyznaczonej przez
O istnieje jeden i tylko jeden punkt M1 taki, że długość odcinka OM jest równa promieniowi
okręgu. Na drugiej półprostej istnieje punkt M2 o tej samej własności. Wniosek: prosta
przechodząca przez O ma dwa punkty wspólne z okręgiem. (Nie więcej i nie mniej, co wynika z
aksjomatu.)
Najtrudniejsze są odpowiedzi na proste pytania. Pisałem już, że kto zgłębi książkę prof. W.
Janowskiego, ten będzie miał dobrze poukładane w głowie. Takie rozważania o pozornie
oczywistych rzeczach znakomicie przygotowywały ucznia do prowadzenia dowodów, uczyły
argumentacji zamiast mówienia "przecież to jest oczywiste".
5 cze 10:08
5-latek: Witam
PW
czyli dobrze kombinowalem ?
5 cze 10:19
5-latek: Plus do tego pewnik 10 gdzie jest mowa o tym ze punkty te sa wspolniowe i AB=AO+OB
5 cze 10:25
zawodus: Ciekaw jestem, kto te aksjomaty wymyślił

Równie dobrze można połowę twierdzeń (oczywistych) określić jako aksjomaty
5 cze 10:32
5-latek: Zawodus
jest to okresloe jako pewnik: Na dowolnej polprostej Oa lezy i przy tym tylko jeden punkt M
taki ze dlugosc odcinka OM i danego odcinka AB sa rowne
5 cze 10:37
Saizou :

a wg mnie pisanie o półprostych jest trochę na wyrost, patrz rysunek
5 cze 11:19
PW: Zaraz, zaraz.
Rozpatrujemy prostą przechodzącą przez O. Punkt O wyznacza na tej prostej dwie
półproste. Na każdej z nich (zgodnie z aksjomatem) istnieje dokładnie jeden punkt, którego
odległość od O jest równa promieniowi okręgu.
W ten sposób mamy udowodnione, że prosta ma z okręgiem dwa punkty wspólne, i że tych punktów
wspólnych nie ma więcej.
5 cze 11:48
Mila:
k− prosta sieczna przechodząca przez środek okręgu⇔
k∩AB=AB, gdzie AB średnica ⇔A∊o(O,r) i A∊k ⋀B∊o(O,r) i B∊k⇔
k ma dwa punkty wspólne z okręgiem
5 cze 13:40
5-latek: Podziekowania
Teraz do pracy , a potem sie zastanowic trzeba dlaczego kolo ma wiecej niz 2 punkty y prosta
przechodzaca przez srodek kola
5 cze 14:06