Planimetria
Ewela: Pilne, proszę mi pomóc, bardzo mi zależy, aby zaliczyć.
1.Boki trójkąta równoramiennego mają długości: x+1, x+2, 7.Wyznacz x.
2.Dany jest trójkąt równoramienny ABC o ramionach AC, BC i podstawie AB. Na prostej AB
zaznaczono na zewnątrz trójkąta punkty E, F, takie, że |AE|=|BF|. Wykaż, że trójkąt EFC jest
równoramienny.
3.Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych AC, BC . Odcinek CD jest wysokością
trójkąta. Kąt CAB=α, a punkt O jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie. Wyznacz miarę kąta
DCO.
4.Wykaż, że odcinek x łączący środki ramion trapezu o podstawach a, b ma długość a+b : 2.
5 lis 20:40
....: x+2=7 x=5
x+1=6
5 lis 20:48
5 lis 21:08
5 lis 21:11
Ewela: Dziękuję bardzo, jestem jakaś dzisiaj zestresowana
5 lis 21:23