planimetria
bla bla:
Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnycj AC, BC. Odcinek CD jest wysokością
trójkąta, ∡CAB=α a punkt O jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie. Wyznacz miarę konta
DCO.
25 paź 15:37
bla bla:
25 paź 21:31
AROB: pomagam
25 paź 21:40
AROB:

Dane: AC, BC
α = ?
AB =
√AC2 + BC2, AB = 2R
| | CD | | BC | |
ΔADC ∼ ΔABC, stąd |
| = |
| |
| | AC | | AB | |
Z proporcji tej wyznaczamy CD :
| | AC * BC | | AC * BC | |
CD = |
| = |
| |
| | AB | | √AC2 + BC2 | |
| | | | AC * BC | | AC * BC | |
cosα = |
| = |
| = |
| = |
| | R | | 2R2 | | | |
25 paź 22:05
bla bla: nie za bardzo rozumiem skąd wzieło się że ΔADC jest podobny do ABC...
25 paź 22:13
Bogdan:

Dobry wieczór.
β = α − (90 − α) = 2α − 90
25 paź 22:23
AROB: bla bla, Trójkąty ADC i ABC są podobne, bo są trójkątami prostokątnymi, które mają
wspólny kąt ostry CAD.
Ale ciekawsze rozwiązanie podał Bogdan, więc skorzystaj z niego.

Dobry wieczór,
Bogdanie i
Eto
25 paź 22:39
Bogdan:
Witaj [PAROB]]
25 paź 22:42
Bogdan:
Przepraszam, jeszcze raz.
Witaj
AROB
25 paź 22:44
bla bla: acha, już wiem o co chodzi

Dziekuje
AROBie i
Bogdanie
25 paź 23:13