sinusy/cosinusy
nicaled: Wykaż, że jeśli w trójkącie o kątach α, β, γ zachodzi związek sinα/ 2sinβ= cosγ,
to ten trójkąt jest równoramienny.
29 maj 16:50
nicaled: błagam o pomoc!
29 maj 18:45
Godzio:
Na przykład tak:
Z twierdzenia sinusów:
| a | | b | | sinα | | a | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| sinα | | sinβ | | sinβ | | b | |
Z twierdzenia cosinusów:
| | a2 + b2 − c2 | |
c2 = a2 + b2 − 2abcosγ ⇒ cosγ = |
| |
| | 2ab | |
a
2 + b
2 − c
2 = a
2
b
2 = c
2 ⇔ b = c
29 maj 18:51
nicaled: tylko, że ja mam wykazać, że a=b. jak byłbyś miły to narysuj rysunek do Twoich obliczeń
29 maj 18:55
Godzio:
29 maj 18:57
nicaled: mam identyczny, dlatego chodzi mi o wykazanie, że a =b a nie, że c=b
29 maj 18:58
Godzio:
Ja Ci rozwiązania niepoprawnego nie wyczaruje

(zadanie jest zrobione poprawnie, nie wiem
gdzie masz problem)
29 maj 18:59
nicaled: po prostu nie za bardzo to rozumiem
29 maj 19:00
Godzio:
Czego?
29 maj 19:00
kyrtap: Może nie znasz wzorów i dlatego poczytaj sobie o tw. sinusów i cosinusów
29 maj 19:01
nicaled: no, bo udowodniłeś, że podstawa jest równa bokowi. a z treści wynika, że boki mają być sobie
równe.
29 maj 19:01
kyrtap: trzymaj mnie Godzio
29 maj 19:03
Godzio:

Rysunek sobie rysujesz jak chcesz, masz pokazać równość dwóch dowolnych boków, tutaj wyszło, że
b = c i nic tego nie zmieni.
Taki rysunek Ci pasuje?
29 maj 19:03
29 maj 19:05
Eta:
Można też tak:
W każdym trójkącie α+β+γ=180o ⇒ α= 180o−(β+γ)
sinα= sin[180o−(β+γ)= sin(β+γ) = sinβ*cosγ+sinγ*cosβ
to równość
sinα=2sinβ*cosγ
sinβ*cosγ+sinγ*cosβ= 2sinβ*cosγ
sinγ*cosβ−sinβ*cosγ=0
sin(γ−β)=0 ⇒ γ=β −−−zatem trójkąt jest równoramienny
c.n.w
29 maj 19:06
pigor: ..., wykaż, że jeśli w trójkącie o kątach α,β,γ zachodzi
związek
sinα2sinβ =cosγ, to ten trójkąt jest równoramienny.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak :
z wzorów tablicowych na sinus sumy lub różnicy dwóch kątów:
sinα2sinβ =cosγ /*2sinβ≠0 ⇒ sinα= 2sinβcosγ i α+β+γ=180
o ⇒
⇒ sin[(180
o−(β+γ)]= 2sinβcosγ ⇔ sin(β+γ)= 2sinβcosγ ⇔
⇔ sinβcosγ+sinγcosβ −2sinβcosγ= 0 ⇔ sinγcosβ−sinβcosγ= 0 ⇔
⇔ sin(γ−β)= 0 ⇔
y−β=0o ⇔
β=γ, czyli to c.n.w. . ...
29 maj 19:15
pigor: ...ups

naprawdę nie wiedziałem, że już jest rozwiązanie. ...
29 maj 19:16
Eta:
29 maj 19:18
pigor: ... nie wiem jak Wy potraficie tak szybko to wszystko napisać

bo ja piszą online i nigdy nie wiem co mi wyjdzie , stąd tyle to trwa ...
a jak bym widział zwłaszcza wymagania a= b

" autorki postu na pewno
bym się nie męczył .
29 maj 19:27
Eta:
@
π..r...jedz więcej

dobrze działa na przyśpieszony "zapłon"
29 maj 19:33
Kacper:
biorę
24 sty 21:23