planimetria
nicaled:

Oblicz pole czworokąta KLMN przedstawionego na rysunku. (kąt KNM= 120
o )
29 maj 17:01
nicaled: błagam o pomoc!
29 maj 18:45
kyrtap:

wylicz dł. boku KM z tw. cosinusów potem daj znać
29 maj 19:15
nicaled: KM=√175 ?
29 maj 19:19
Eta:
√175=5√7
29 maj 19:20
nicaled: ok. ale teraz nie mam drugiej przekątnej
29 maj 19:21
kyrtap: nie jest Ci potrzebna znając dł trzech boków możesz pole trójkąta KLM wyliczyć ze wzoru na pole
Herona
29 maj 19:23
Eta:
P(KLM) =...... ze wzoru Herona
| | 1 | |
P(KNM) = |
| *5*10*sin120o |
| | 2 | |
P(KLMN)= ...
29 maj 19:24
29 maj 19:24
nicaled: nie miałem pola Herona.
29 maj 19:24
kyrtap: Eta
29 maj 19:24
kyrtap: To się naucz z niego korzystać bo warto go znać
29 maj 19:24
Eta:
Możesz też policzyć tak:
ze wzoru kosinusów w ΔKNM wyznacz cos∡L
| | |KL|2+|ML|2−|KM|2 | |
cosL= |
| =......... |
| | 2*|KL|*|ML| | |
sinL =...wyznacz z jedynki trygonometrycznej
| | 1 | |
P(KNM)= |
| *15*20*sinL =........ |
| | 2 | |
29 maj 19:28
nicaled: tylko jest problem, bo to p wychodzi strasznie brzydkie (35+5√7/2) więc jak licząc pole z
tego wzoru Herona mam odjąć?
29 maj 19:43