planimetria
nicaled:

1.Oblicz długość przekątnej AC czworokąta ABCD przedstawionego na rysunku,
jeśli przekątna BD ma długość 6
√3 cm.
29 maj 16:56
nicaled: błagam o pomoc!
29 maj 18:45
kyrtap:

Zastosuj tw. cosinusów dla Δ ABD aby obliczyć kąt alfa
29 maj 19:10
kyrtap: jak wyliczysz daj znać
29 maj 19:13
nicaled: przekątna to x. wyszło mi, że
122=62+x2−2*6*x*cosα
112=x2−12xcosα
29 maj 19:16
kyrtap: poczytaj o tw. cosinusów jak się je definiuje bo źle zapisałaś/eś
29 maj 19:18
kyrtap: IBDI2 = IADI2 + IABI2 − 2IABI IADI cosα
29 maj 19:19
nicaled: x2=180−144 cosγ ?
29 maj 19:21
nicaled: tak zrobiłem
29 maj 19:22
kyrtap: przecież w trójkącie ABD masz wszystkie boki podane i masz wyliczyć alfę więc gdzie ty masz tam
niewiadomą x ?!
29 maj 19:25
nicaled: przecież przekątną to ja mam wyliczyć. więc skąd jest to 6√3
29 maj 19:27
kyrtap: a masz podaną miarę kąta ADC ? chyba nie co?
29 maj 19:28
nicaled: a sorry! nie zauważyłem tego co jest w danych. przepraszam
29 maj 19:30
nicaled: mam. α=30st
29 maj 19:33
kyrtap: | | 1 | |
cosα = |
| to na pewno 30 st.? |
| | 2 | |
29 maj 19:34
nicaled: no tam jest 60, ale Ty chciałeś 1/2 tego, tak? przynajmniej tak wynika z rysunku
29 maj 19:35
kyrtap: nie chciałem całą alfę
29 maj 19:36
nicaled: czyli 60st
29 maj 19:37
nicaled: a co z tym dalej?
29 maj 19:41
jsjsj: mozna to prosto obliczyć z tw.Pitagorasa. bo udowodniłem ze trójkąt jest prostokatny (Abc)
11 gru 11:21