ciąg geometryczny
Marcysia: 1 Wyznacz ciąg geometryczny jeśli
a2 = 8 a7=1/4
2. Oblicz x ze średniej geometrycznej.
x−5, x+3, 36
3. Wyznacz an oraz S6 jeśli
a1= 2 q= −2
28 maj 17:23
28 maj 17:34
Marcysia: geometryczny.
drugie zadanie zrobilam tak na sprawdzianie i było źle. Ma być (x+3)(3+3) = 36*(x−5) i wtedy
wychodzi

Za pierwsze dziękuję, nad 3 nadal się męczę
28 maj 17:44
Hajtowy:
Zadanie 2
x
2+6x+9=36x−180
x
2−30x+189=0
Δ=900−756=144
√Δ=12
Wyszło.
28 maj 18:26
28 maj 18:28
5-latek: Marcysiu ale przeciez (x+3)2 to jest to samo co (x+3)(x+3)
Jesli nie weirzysz to masz (x+3)(x+3)= x2+3x+3x+9 =x2+6x+9
(x+3)2= x2+6x+9 ze wzoru skroconego mnozenia I co powiesz na to?
28 maj 18:44