trójkąt ABC
Ana: Mam problem z kolejną częścią zadania
Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(1;−1) B=(−3;4) C=(3;4)
a) napisz równianie prostej AB już jest rozwiązane y=3x−4
Ale problem mam z pkt b) i c)
Jakim wzorem mam obliczyć takie zadania?:
b) oblicz długość wierzchołka pkt C od boku AB
c) Oblicz długość boku AB
19 maj 13:29
J: a) żle ... popatrz do poprzedniego postu
19 maj 13:33
Ana: c) d=√ (−3−1)2+(4+1)2
d = √16 + 25
d = √41
19 maj 13:52
Ana: Jak obliczyć pkt b) i c)?
Nie wiem z c) coś kombinowałam, ale nie wiem czy to akurat na tym się opierać
19 maj 17:01
J: Uparta jesteś jak osioł ... Już Ci pisałem,że masz źle podpunkt a) ... punkt B nie należy do
tej prostej.
19 maj 17:03
19 maj 17:07
Ana: Wiem wiem, już pkt a) naprawiłam w innym poście i wyszło y=−
54x+
14
Teraz proszę o pomoc w zrozumieniu pkt b) i c)
JEstem uparta bo chce to zrozumieć
19 maj 17:07
Hugo: 
jest wzór taki fajny odległości pkt od prostej
19 maj 17:15
Hugo: b) utwórz równanie prostej (tam masz dwa układy równań z dwóch pkt potrzebujesz współczynnik a
i b)
y=ax+b
a następnie odgległosć pkt od prostej z tegowzoru dopisz w zadaniu z twierdzenia Huga bo moze
sie pani doczepić.
c) długość boku z wzoru d=√(x−x)+(y−y)
gdzie x,x i y,y to odpowiednie dwa pkt
19 maj 17:17
Ana: c) wyszło mi d = √41
b) czyli mam obliczyć wzorem y=ax+b odcinek CA i CB?
19 maj 17:22
J: podpunkt c) masz dobrze policzony
19 maj 17:22
J: | | 5 | | 1 | |
Prosta: y = − |
| x + |
| ... to to samo co : 5x + 4y − 1 = 0 |
| | 4 | | 4 | |
19 maj 17:24
Ana: czyli w pkt b) mam obliczyć deltę, miejsca zerowe tak?
19 maj 17:26
Ana: A nie, to nie funkcja kwadratowa tylko inna jakaś
19 maj 17:28
Hugo: b) oblicz długość wierzchołka pkt C od boku AB
C=(3;4)
i podstaw to do mojego wzoru z postu 17:15
19 maj 17:28
19 maj 17:28
J: Odległość wierzchołka.. nie długość.
19 maj 17:29
Hugo: And... that's what she said

! ! ! !
Ania spokojnie i wgl matura za rok czy więcej xd
Cieszmy się że tu
J czuwa
19 maj 17:30
Hugo: J: napisałem chyba jej to samo xd
19 maj 17:31
Ana: Ok zrozumiałam, wyszło d= 25√61
19 maj 17:35
Hugo: Ana: na przyszłość używaj U a nie u jak robisz ułamki

estetyczniej...
19 maj 17:38
19 maj 17:40
Hugo: 
nagroda za prace :3
19 maj 17:41
Hugo: jeszcze prosze niewymierność z ułamka usunąc.
19 maj 17:41
19 maj 17:42
19 maj 17:43
Hugo:
19 maj 17:55