funkcja liniowa
Ana: Hej mam takie zadanie rozwiązane ale nie wiem czy dobrze bo mam problemy z funkcją liniową
Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(1;−1) B=(−3;4) C=(3;4)
I rozwiązanie takie:
A=(1;−1)
−1=a*1
−1=a
y= −1x
B=(−3;2)
2=a*(−3)
2=−3a /(:−3)
−23 = a
y=−23x
Tyle umiem czy to jest kompletne?
19 maj 12:55
wredulus_pospolitus:
ale na czym polega zadanie to już nie napisałaś
19 maj 12:56
Ana: Aaa faktycznie przeoczyłam
"Napisz równanie prostej AB"
19 maj 12:57
wredulus_pospolitus:
y=ax+b <−−− wzór ogólny prostej
A=(1,−1)
więc:
−1= a*1 +b (pierwsze równanie)
B=(−3,4)
więc:
4 = a*(−3) + b (drugie równianie)
masz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi (a i b)
rozwiązujesz
19 maj 13:00
J: Napisz całą treść zadania ... po co w treści jest podany punkt C ?
19 maj 13:01
Ana: Punkt C jest podany do podpunktu b), bo to zadanie ma trzy podpunkty, a ja póki co robie pkt a)
Hm... swoją drogą skąd mam wziąć to a i b?
19 maj 13:10
19 maj 13:11
19 maj 13:12
5-latek: A to a i b to masz wyliczy z ukladu rownan ktore podal Ci
wredulus pospolitus czesc
19 maj 13:12
Ana: Wyszło mi y=3x−4 Dobrze?

Ps. Bardzo fajny link
19 maj 13:15
Ana: Przepraszam, dobrze wyszło?
y=3x−4?
19 maj 13:20
5-latek:

WYszxlo CI zle gdzyz z tego co napisalas bedzie to funkcja rosnaca bo a=3>0 a zwykresu wynika
z ejest to wykres funkcji malejacej i a <) musi byc
19 maj 13:27
5-latek: a<0 musi byc

)
19 maj 13:28
Ana: Ale obliczyłam według tego wzoru co był w linku podany: (x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1) i tak
wyszło
19 maj 13:30
5-latek: najpierw rowiaz ten uklad rownan
{a+b=−1
{−3a+b=4
wyznacz z tego a i b a potem napisz wzor funkcji
Potem podstaw dane do tego wzoru co podalem CI w linku i zobacz czy wyszlo to samo
19 maj 13:31
J:
| | 4 + 1 | | 5 | | 5 | | 1 | |
... y +1 = |
| (x − 1)} ⇔ y+1 = − |
| (x−1) ⇔ y = − |
| x + |
| |
| | −3 − 1 | | 4 | | 4 | | 4 | |
19 maj 13:32
5-latek: (−3−1)(y−(−1))=(4−(−1))(x−1)
−4(y+1)=5(x−1) tak CI wyszlo ?
19 maj 13:34
Ana: Nie, wyszło mi
a(y−1)=3(x−1)
19 maj 13:37
J: Masz obliczenie 13:32
19 maj 13:38
5-latek: a (−) i (−) to co daje (−) czy (+) ?
ja juz muszse spadac do pracy wiec moze
J cie dalej poprowadzi
19 maj 13:39