Oblicz kongruencę liniową. Proszę o pomoc, będę wdzięczna za wyjaśnienie :)
Agnieszka: a) 21x=9 (modulo 6)
b) 20x=9 (modulo 6)
18 maj 19:47
Mila:
Dobrze treść napisana?
a)
21x=9(mod6)
18x +3x=3(mod6)
3x=3(mod6)
x=2k+1 , k∊C
b)
20x=9(mod6)
18x+2x=3 (mod6)
2x=3 (mod6)
brak rozwiązania
19 maj 13:10
wredulus_pospolitus:
a) yhy
b) yhy

Witaj Miluś

do (b) ... do autorki ... warto napisać, że:
3(mod6) = 6k+3 −> liczba nieparzysta
2*x −> liczba parzysta
to wystarczy jako potwierdzenie braku rozwiązań
19 maj 13:42
Mila:
Dziękuję. Arurku
Bardzo cenna uwaga do (b)
19 maj 13:54
Hugo: and.... That's what she said !
19 maj 15:03
Mila:
Hugo nie popisuj się tu angielszczyzną , ( w dodatku tak dwuznaczną) rozwiązuj zadania.
19 maj 17:16