Jednokładność
Matma: Dany jest czworokąt ABCD o wierzchołkach A(−6,8) B(10,−2) C(8,5) D(3,4). Wyznacz współrzędne
obrazów tych wioerzchołków w jednokładności k= −2, względem punktu S(0,0). Oblicz pole o obwód
czworokąta A`B`C`D`
Proszę o pomoc
18 maj 10:46
18 maj 10:49
Matma: Obrazy mam policzone
A`(12,−16)
B`(−20,4)
C`(−16,−10)
D`(−6,−8)
ale co z tym dalej zrobić to nie wiem ,zeby wyliczyć pole i obwód
18 maj 10:54
Piotr 10: To teraz umieść sobie to w układzie współrzędnych. I nastepnie skorzystaj z długości odcinka (
w tablicach maturalnych wszystko masz )
18 maj 10:56
kyrtap: musisz policzyć dł. odcinków IABI , IBCI , ICDI, IADI możliwe że któreś z boków będą miały te
same dł
18 maj 10:56
razor: Obwód to liczysz kolejno wszystkie odcinki |AB|, |BC|, |CD| i |AD|. Co do pola to najlepiej
jest poprowadzić jakąś przekątną i obliczyć pola 2 powstałych trójkątów z prostego wzoru
18 maj 10:57
5-latek: Wiec narysuj ten czworokat w ukladzie wspolrzednym i zobacz co to bedzie za czworokat
Obwod to nie problem Liczysz dlugosci bokow z ewzoru na dlugosc odcinka i dodajesz je do
siebie .
Pole w zaleznosci co to za czworokat
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
18 maj 10:57
18 maj 10:57
Piotr 10: A pole czworokąta, to policz jako 2 razy pole trójkąta o współrzędnych
18 maj 10:58
5-latek: tylko nie |AB| a |A'B'| i tak dalej kolega sie po prostu pomylil
18 maj 11:01
kyrtap: a faktycznie, przepraszam
18 maj 11:02
Matma: postaram się zrobić, dzięki za wskazówki
18 maj 11:02
Matma: Ponawiam pytanie, bo dziwne liczby mi wychodzą z tych moim obliczeń
18 maj 13:52
Matma: np. jak obliczam | A`B`|= √ (−20−12)2 +(4+16)2
= √ (−32)2+(20)2
= √1024+400
= √1424
Pomoże ktoś ?
18 maj 14:45