matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania stopnia drugiego
dania:
xΔ2−5x−14=0
16 maj 20:42
kyrtap:
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
16 maj 20:44
jakubs:
https://matematykaszkolna.pl/strona/93.html
16 maj 20:44
pigor:
..., lub np. tak :
x
2
−5x−14=0
⇔ x
2
−4−5x−10=0 ⇔ (x−2)(x+2)−5(x+2)=0 ⇔ ⇔ (x+2)(x−2−5)=0 ⇔ (x+2)(x−7)=0 ⇔ x= −2 v x=7 ⇔
x∊{−2,7}
.
16 maj 21:01