Wielomiany
Lukas:
Ma ktoś link gdzie jest wytłumaczone podzielność wielomianów ?
Na 80% już to umiem ale trudniejsze przykłady mnie rozkładają.
13 maj 23:31
Piotr:
ale ze co ? ze jesli wielomian jest podzielny przez (x−a) to a jest pierwiastkiem wielomianu ?
o to chodzi ?
13 maj 23:35
Marcin: Podaj może po prostu przykład którego nie rozumiesz
13 maj 23:36
13 maj 23:42
Lukas: Jutro się poprawię
13 maj 23:55
Lukas:
Reszta z dzielenia wielomianu W (x) przez dwumian x − 1 jest równa 1, zaś reszta z dzielenia
tego wielomianu przez x − 2 jest równa 4. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W (x) przez
wielomian x2−3x+2
Jak sie za to zabrać ?
14 maj 21:58
Mila:
Najpierw sprawdź czy x=1 i x=2 jest pierwiastkiem wielomianu:
p(x)=x2−3x+2
14 maj 22:02
Lukas:
W(1)=0
W(2)=0
14 maj 22:04
52: Lukas
Wielomian K(x) jest podzielne przez dwumian x−2, gdzie mogę to zapisać jako
K(2)=0
Reszta z dzielenia wielomianu G(x) przez dwumian x−5 jest równa 14, gdzie mogę to zapisać jako
G(5)=14
Rozumiesz o co chodzi ?
W(x)=R , gdzie R=0, oznacza że jest x jest pierwiastkiem wielomianu.
14 maj 22:15
Lukas:
W(1)=1
W(2)=4
to rozumiem ale dalej mam problem
14 maj 22:17
14 maj 22:24
Lukas: Ale czemu to tak zapisujemy ? Można inaczej ?
14 maj 22:43
Mila:
Przez analogię:
Teraz przejdziemy do wielomianów
p(x)=x
2−3x+2=(x−1)*(x−2)
| W(x) | | R(x) | |
| =Q(x)+ |
| ⇔ |
| p(x) | | p(x) | |
W(x)=Q(x)*p(x)+R(x)
Przy dzieleniu przez (x
2−3x+2) możemy otrzymac resztę w postaci
R(x)=ax+b ( co najmniej jeden stopien niższy wielomian)
W(x)=Q(x)*(x−1)*(x−2)+R(x)
W(1)=1 i W(2)=4 z treści zadania.⇔
Zatem
Q(1)*(1−1)(1−2)+R(1)=1
Q(2)*(2−1)*(2−2)+R(2)=4⇔
a*1+b=1 i
a*2+b=4
stąd
a=3 i b=−2
R(x)=3x−2
14 maj 22:58
Lukas:
Czyli układ równań tworzymy ?
14 maj 23:00
Mila:
Po ustaleniu jaka postac ma reszta.
14 maj 23:02
Lukas:
p(x) został zapisany w postaci iloczynowej a Q(x) ?
14 maj 23:05
Mila:
Q(x) nie jest ważny , bo iloczyn (x−1)*(x−2) zeruje się zarówno dla x=1 jak i x=2.
14 maj 23:11
Lukas:
Dziękuję, jutro do tego wrócę bo takie zdania to jeszcze do mnie duży problem
14 maj 23:13
Mila:
14 maj 23:20
Lukas:
A co jeśli p(x) nie dałoby się zapisać w postaci iloczynowej ?
15 maj 19:04
Mila:
Będziemy działac w zależności od innych danych.
15 maj 19:14
Lukas:
A mogę prosić o jakieś zadania podobne do ostatniego ?
15 maj 19:15
Mila:
1) Reszta z dzielenia wielomianu W(x)przez dwumian (x−2)jest równa 5 zaś reszta z dzielenia
tego samego wielomianu przez dwumian (x−3) jest równa 7. Wyznacz resztę z dzielenia W(x) przez
(x−2)*(x−3)
15 maj 19:58
Lukas:
P(x)=(x−2)(x−3)
W(x)=Q(x)*p(x)+R(x)
2(2−2)(2−3)+2=5
3(3−2)(3−3)+3=7
i dalej nie rozumiem skąd a jeśli jeden nawias to zeruje ?
15 maj 20:09
Mila:
Reszta będzie w postaci:
R(x)=ax+b
W(x)=Q(x)*(x−2)*(x−3)+R(x)
(*) W(2)=5⇔R(2)=5 ( bo Q(2)*0+R(2)=5 )
(**) W(3)=7⇔R(3)=7
Z (*) (**) ⇒
a*2+b=5
a*3+b=7
15 maj 20:16
Mila:
2)
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje resztę 8, a przy dzieleniu przez (x+1) daje
resztę (−4). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez P(x)=x2+3x+2.
3)
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x−5) daje resztę 1, a przy dzieleniu przez (x+3)
daje resztę (−7). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez P(x)=x2−2x−15.
15 maj 20:21
Lukas:
2. R(x)=−12x−16
3. R(x)= x − 4.
15 maj 20:34
Mila:
Dobrze.
15 maj 21:04
Lukas:
?
15 maj 21:05
Lukas:
Przepraszam, nie zauważyłem

Idę robić dalej zadania.
15 maj 21:05
Lukas:
Jeszcze pytanie. Jutro skończę dział wielomiany co dalej ? Logarytmy ?
15 maj 21:07
Mila:
Myślę, że na wielomiany możesz poświęcić więcej czasu.
Rozwiązuj też równania związane z wielomianami oraz nierówności.
Na razie wybieraj wg tego w czym jesteś słaby, potem po skończeniu będzie powtórzenie i
utrwalenie.
Jeśli dostaniesz się na wymarzony kierunek, to zwiększysz tempo pracy.
15 maj 21:22
Lukas:
Ja nawet nie składam papierów to raz, dwa nierówności już przerobiłem zrobiłem prawie wszystkie
zadania ze zbioru A.Kiełbasy już dziś
15 maj 21:28
kyrtap: Pretty good
15 maj 21:36
Lukas:
A nie mam zamiaru stać w miejscu i się użalać tylko robić mnóstwo zadań, żeby matura za rok
niczym mnie nie zaskoczyła
15 maj 21:41
Mila:
Dobrze.
4)
Wykaż, że wielomian dla p∊R
W(x)=x3−(p+1)x2+(p−3)+3
ma trzy niekoniecznie różne pierwiastki.
5)
15 maj 21:45
Lukas:
I tutaj mam problem bo nie mogę wyciągnąć x przed całe wyrażenie.
15 maj 21:50
Mila:
Nie możesz, a co wiesz o pierwiastkach wielomianu?
15 maj 22:00
Lukas:
Kandydaci na pierwiastki to dzielniki wyrazu wolnego:
15 maj 22:01
Mila:
Próbuj, wprawdzie nie pisze w treści , że p∊C, ale może da się wybrnąć?
15 maj 22:06
Lukas:
Jedyny pomysł to podstawianie ?
W(3)=33−(p+1)*32+(p−3)+3 ale to nic nie daję ?
15 maj 22:17
Mila:
Przepraszam ma być taki wielomian ( dla tamtego też podobnie wychodzi)
W(x)=x3−(p+1)x2+(p−3)x+3
p∊R
W(1)=1−(p+1)+p−3+3=1−p−1+p−3+3=0
⇔x=1 jest pierwiastkiem wielomianu niezależnie od wyboru p
Schemat Hornera x=1
1 −p−1 p−3 3
1 −p −3 0
W(x)=(x−1)*(x2−px−3) dalej rozważaj sytuację.
15 maj 22:43
Lukas:
Ok a potem mam zapisywać za pomocą schematu Hornera czy tylko sprawdzić W(?)=0
15 maj 22:53
Mila:
Potem masz
p(x)=x2−px−3 i liczysz deltę?
Kiedy równanie kwadratowe ma dwa różne rozwiązania?
15 maj 22:56
Lukas:
Δ>0
15 maj 23:04
Mila:
Czy rozumiesz to zadanie?
Czy wyjaśnić problem po kolei?
15 maj 23:06
15 maj 23:11
Lukas:
Proszę o wyjaśnienie, bo nie do końca chyba rozumiem.
15 maj 23:16
Mila:
W zadaniu jest polecenie , aby wykazać, że w(x) ma 3 pierwiastki dla p∊R.
Pierwiastki niekoniecznie muszą byc różne.
Sprawdziliśmy, że w(1)=0 ⇒x=1 jest jednym pierwiastkiem
Możemy podzielić wielomian przez (x−1) i otrzymujemy:
W(x)=(x−1)*(x2−px−3)
Szukamy pozostałych pierwiastków.
x2−px−3=0
Δ=p2+12>0 dla każdego p∊R⇔
równanie
x2−px−3=0 ma 2 różne rozwiązania,
zatem w(x) ma 3 pierwiastki, niekoniecznie różne ( odpowiedz dlaczego)
Cnw
To zadanie nie jest schematyczne, ale właśnie taka była matura R w tym roku.
15 maj 23:34
Lukas:
Ja nie chcę uczyć się schematów,tylko matematyki

Dziękuję za wyjaśnienie
15 maj 23:55
Mila:
No to jutro podrzucę Ci kilka ciekawych zadań z wielomianów.
15 maj 23:58
Mila:
5)
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x), nie wykonując dzielenia.
W(x) = x4 + 5x3 + x + 6, P(x) = (x+5)(x−1)
16 maj 00:01
Mila:
6)
Wykaż, że nie istnieje wielomian W(x) o wszystkich współczynnikach całkowitych, dla którego
zachodzi W(13)=3 i W(17)=5.
16 maj 00:03
Lukas:
A jeszcze wracając do tamtego zdania nie można np W(−1) trzeba koniecznie W(1) ?
16 maj 00:04
Mila:
Ma się W(x) wyzerować dla danej liczby , bo wtedy podzielisz W(x) bez reszty.
W(x)=x3−(p+1)x2+(p−3)x+3
W(−1)=−1−(p+1)−(p−3)+3=−1−p−1−p+3+3=−2p+4
−1 bedzie pierwiastkiem dla p=2, a w zadaniu nie pytają Cię dla jakich wartości parametru p ten
W(x)
ma trzy pierwiastki. Przeczytaj dokładnie treść.
16 maj 00:12
Lukas:
Dobrze dziękuję, resztę zadań dokończę jutro. Dobranoc.
16 maj 00:13
Mila:
7)
Zadanie z próbnej matury R.
Jednym z pierwiastków wielomianu W(x), stopnia trzeciego jest liczba 1, a suma pozostałych
dwóch pierwiastków jest równa 0.
Do wykresu wielomianu należy punkt (3,1). Wiedząc, że reszta z dzielenia W(x) przez dwumian
(x−2)
jest równa −2. Wyznacz wzór tego wielomianu i uporządkuj go malejąco.
16 maj 00:15
Mila:
Dobranoc
16 maj 00:15
Lukas:
6.
13a+b=3 / (−1)
17a+b=8
4a=5
Nie istnieje taki wielomian ?
16 maj 16:37
Piotr 10: Zadanie 6 możesz zrobić dwoma sposobami i Twój sposób jest zły.
Najlepiej jest tutaj skorzystać z twierdzenia, jak chcesz mogę Ci je dać
16 maj 16:39
Lukas:
Jeszcze sam raz spróbuje, bez podpowiedzi
16 maj 16:45
Lukas:
nie wiem czemu, ale nie wychodzi moim sposobem..
16 maj 16:52
Piotr 10: Hmm z tego fatku, że nie wiadomo jakiego wielomian jest stopnia, to z tw. najlepiej.
Twierdzenie:
Jeżeli wielomian W(x) jest wielomianem o współczynnikach całkowitych, to dla dowolnych liczb
x≠y,
W(x) − W(y) dzieli się przez x − y.
I teraz działaj.
16 maj 16:52
Lukas:
Skąd takie twierdzenie x−y ? Pierwszy raz to widzę ?
13−17=−4
3−5=−2
16 maj 16:54
Piotr 10: I teraz wnioski. Jak chcesz to mogę wyprowadzić Ci te twierdzenie.
16 maj 16:56
Mila:
Nie wiem dlaczego, ale dopiero teraz moja przeglądarka pokazała te dzisiejsze komentarze.
Zadanie 6 podałam, abyś właśnie
Lukas dowiedział się o tym twierdzeniu.
Zrób jak podpowiada
Piotr.
Czekam na zadnie 5 i 7.
16 maj 17:42
Lukas:
A nazwa tego twierdzenia ?
5) trzeba zbadać W(−5) i W(1) i zsumować ?
16 maj 17:47
Mila:
Piotr podał tw.
Zadanie (5) tak jak (3).
Nie zsumować !
Wyznaczyć wsp. reszty w odpowiedniej postaci.
16 maj 17:52
Lukas:
5 wiem jak, mam problem z 7.
ax3+bx2+cx+d wielomian stopnia 3
a+b+c+d=0
27a+9a+3c+d=1
8a+4a+2b+d=−2
brakuje mi jeszcze jednego równania ?
16 maj 18:23
Mila:
Inna metoda.
W(1)=0⇔W(x) jest podzielny przez (x−1)
Suma pdwóch pozostałych pierwiastków jest równa 0⇔są liczbami przeciwnymi,
oznaczmy je : p,−p
Możemy przedstawić W(x) w postaci iloczynowej
W(x)=a*(x−1)*(x−p)*(x+p)
teraz wykorzystaj pozostałe informacje.
16 maj 18:34
ZKS:
Jednym z pierwiastków jest liczba x1 = 1 wiemy dodatkowo że suma dwóch pozostałych jest
równa 0 zatem x2 + x3 = 0 ⇒ x3 = −x2 zapisując w postaci iloczynowej nasz wielomian mamy
W(x) = a(x − 1)(x − x2)(x + x2).
Ponadto mamy informacje o tym że reszta z dzielenia przez dwumian x − 2 jest równa −2 więc
W(2) = −2
a(2 − 1)(2 − x2)(2 + x2) = −2
ostatnia informacja jest tak że wielomian przechodzi przez punkt (3 ; 1)
W(3) = 1
a(3 − 1)(3 − x2)(3 + x2) = 1.
Kończ.
16 maj 18:36
ZKS:
Przepraszam Mila już idę.
16 maj 18:36
16 maj 18:42
Lukas: ?
16 maj 19:36
Mila:
Cześć ZKS, dobrze ,że jesteś.
Lukas − dobrze.
16 maj 19:55
Lukas:
Zaraz wstawię kilka zadań ze zbioru A.Kiełbasy takich które nich rozumiem.
16 maj 20:00
Mila:
16 maj 20:36
Lukas:
Zbiór rozwiązań równania x3+bx2+bx+1=0 jest dwuelementowy. Znajdź ten zbiór.
x3+bx2+bx+1=0
(x3+1)+b(x+1)=0
(x+1)(x2−x+1)+b(x+1)=0
(x+1)(x2−x+1+b)=0
16 maj 20:59
Piotr 10: 2 linijka błąd przy wyłączaniu.
16 maj 21:02
Mila:
Tak, błąd. Popraw.
16 maj 21:07
Lukas:
x
3+bx
2+bx+1=0
(x
3+1)+bx(x+1)=0
(x+1)(x
2−x+1)+bx(x+1)=0
(x+1)(x
2−x+1+bx)=0
x
2+bx−x+1=0
x
2+x(b−1)+1=0
Δ=0
(b+1)
2−4=0
b
2+2b−3=0
16 maj 21:09
Piotr 10: (x+1)[ x2+x(b−1)+1]=0
Mamy już jedno pewne rozwiązanie
x = −1
I teraz zbiór rozwiązań ma być dwuelementowy, czyli mają być dwa róźne rozwiązania tego
wielomianu:
I przypadek
x2+x(b−1)+1=0
10 Δ=0
v
II przypadek
x2+x(b−1)+1=0
10 Δ > 0
20 f(−1)=0
16 maj 21:11
Piotr 10: I oczywiście do 1 przypadku jeszcze jeden warunek
20 f(−1)≠0
16 maj 21:12
Lukas:
Właśnie to samo wyżej napisałem tylko co dalej ? Nie chcę gotowców, tylko wytłumaczenie co mam
robić
16 maj 21:17
Mila:
A po co tak rozpisujesz? ( z błędem)
1) Ponieważ x=−1 jest jednym z rozwiązań, to
równanie :
x2+(b−1)*x+1=0 ma mieć jedno rozwiązanie⇔
Δ=0
(b−1)2−4=0⇔
(b−1)2=4⇔
b−1=2 lub−1=−2
b=3 lub b=−1
Dokończ.
16 maj 21:21
Mila:
Piotr, nie pytają dla jakiego parametru?
16 maj 21:22
Piotr 10: Pomyłka. Zmykam już
16 maj 21:24
Lukas:
Gdzie rozpisuje z błędem ?
b=3 ?
16 maj 21:25
Mila:
21:09 przedostatnia linijka (b+1)2 zamiast (b−1)2. (literówka?)
Po obliczeniu b=3 lub b=−1 sprawdzasz jakie jest rozwiązanie w obu przypadkach, potem
odpowiedź:
zbiór rozwiązań{−1,...}
16 maj 21:28
Lukas:
Dobrze, dziękuję.
16 maj 21:32
Lukas:
Znajdź te wartości współczynnika b, dla których wielomian W(x)=x3+bx2+x ma trzy różne
nieujemne pierwiastki.
x3+bx2+x=0
x(x2+bx+1)=0
x=0 lub x2+bx+1=0
Δ>0
b2−4>0
(b−2)(b+2)>0
b∊(−∞,−2)suma(2,∞) ?
16 maj 21:36
WueR:
Trzy rozne >nieujemne< pierwiastki.
16 maj 21:37
Lukas: ?
16 maj 22:16
Mila:
Teraz wzory Viete'a.
Jeden pierwiastek jest równy zero, pozostałe dwa muszą być dodatnie.
x1+x2>0
x1*x2>0
16 maj 22:24
Lukas: A ta nierównośc potrzebnie czy nie?
16 maj 22:57
Mila:
Jak najbardziej potrzebna, musisz mieć dwa różne rozwiązania równania kwadratowego⇔
Δ>0
Pisz dalsze rozwiązanie , a następne zadanie w nowym wątku, dobrze?
16 maj 23:00
Lukas:
To zadanie już rozwiązałem, dziękuję za poświęcony czas

Muszę jeszcze wrócić chyba do
f.kwadratowej bo chyba zaległości mam
16 maj 23:26
Mila:
Wracaj. To dobry pomysł.
Jutro załóż nowy wątek.
16 maj 23:32
Lukas:
Znam wzory vite'a ale jeszcze dla stopnia wyższego niż II nie umiem wyprowadzić. Dobranoc
16 maj 23:40