Potrzebuje pomocy prosze o całe dokładne rozwiązania bo niemam za grosz pojęcia.
Paula: 1.Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej y= − 3x+2 i przechodzącej przez punkt
P=(0,−1)
2.Znajdź równanie prostej równoległej do prostej 3x+2y+6=0 i przechodzącej przez punkt P=(−2,1)
3.Rozwiąż równanie: 3x2+2x+1=3x+4x2−3
4.Rozwiąż nierówność: 14x2−5x+7<0
5.Oblicz pole trapezu równoramiennego ABCD, w którym |AD|=10 cm, |AB|=20 cm, |DC|= 8cm
10 maj 18:02
10 maj 18:15
dero2005:

1)
y = −3x+2 → równanie kierunkowe prostej
a
1 = −3 → współczynnik kierunkowy prostej
a
2 = ? → współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej
a
1*a
2 = −1 → warunek prostopadłości prostych
y
p = a
2(x − x
P)+y
P → wzór na prostą przechodzącą przez punkt P
| | 1 | | 1 | |
yp = |
| (x − 0)−1 = |
| x − 1 |
| | 3 | | 3 | |
10 maj 18:22