matematykaszkolna.pl
poranek kyrtap : Wyspani? emotka
10 maj 12:28
jakubs: W głowie jeszcze szmer, ale trzymam się twardo
10 maj 12:29
kyrtap : ja też nie samą maturą żyje człowiek emotka i głowa do góry
10 maj 12:31
Marcin: Wyspani Tylko co tu teraz robić, jak się matmy nie trzeba uczyć? Tak się przyzwyczaiłem, że pierwsze co robię rano, to odwiedzenie tego forum
10 maj 12:31
kyrtap : Marcin można się wziąć za jakieś programowanie bo u mnie leży a warto coś znać z tej dziedziny w dzisiejszych czasach, poszerzać horyzonty
10 maj 12:32
Marcin: Ja tam mniej więcej coś wiem z programowania emotka Chociaż nie powiem, przez ten cały rok szkolny kompletnie nic w tym kierunku nie robiłem..
10 maj 12:33
kyrtap : ja też byłem na profilu informatycznym ale co z tego jak babka na fejcie siedziała i pierdziała w stołek
10 maj 12:34
Marcin: Ja miałem chyba 10 z lekcji zawodowych tygodniowo, ale co z tego emotka
10 maj 12:36
kyrtap : to ładnie czyli coś umiesz
10 maj 12:37
Marcin: Coś na pewno, ale i tak mało emotka
10 maj 12:39
kyrtap : Marcin to wykładaj mi korki z infy
10 maj 12:44
Marcin: To idziesz na informatykę?
10 maj 12:53
jakubs: Marcin − a Ty jak ? Wybierasz sie na AGH na infe ? Ja się zastanawiam nad EiT jeszcze.
10 maj 13:02
Hajtowy: Marcin 0,7 do 5−latka! emotka
10 maj 13:04
Marcin: Na informatykę to ja nie mam szans się dostać emotka Ciągle myślę o stosowanej (tam mam szansę) emotka
10 maj 13:09
Marcin: Hajtowy, masz adres? jak tak to zaraz wysyłam
10 maj 13:09
jakubs: Który wydział? Słyszałem od studentów, że na AGH liczą się infy na 3 wydziałach, bo na pozostałych jest lipnie. Akurat na tych trzech najwyższe progi
10 maj 13:11
Hugo: orientujecie sie jak z rejestracją na AGH kiedy trzeba tam juz sie logować
10 maj 13:12
Marcin: Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej − tylko tam się mam szans dostać emotka Ty jaki wydział wybierasz? Na tamte 3, to trzeba mieć około 900 pkt..
10 maj 13:14
Marcin: Hugo idziesz na AGH? Ale fajnie
Hajtowy: Hahaha to ja się z Rzeszowa nie ruszam xD
bezendu: na AGH 2 czerwca się zaczyna od 9:00
10 maj 13:15
jakubs: Hugo − http://www.agh.edu.pl/kandydaci/kalendarz-rekrutacyjny/kalendarz-rekrutacji-letniej/studia-pierwszego-stopnia/ Marcin no właśnie, jak bylem w Krakowie u brata to studenci odradzali pozostałe wydziały, ze tam lipnie jest i dorzucają jakieś głupie przedmioty. Zastanawiam się nad EiT na wydziale informatycznym, jak nie to kurde nie wiem
10 maj 13:16
Marcin: No dobrze, no to co w mojej sytuacji proponujesz? emotka
10 maj 13:18
jakubs: Ile obstawiasz pkt z matmy + angol ? Ja tak w granicach 700 licząc, że progi spadną to bym sie dostał na EiT. Syllabus z poprzedniego rocznika : http://syllabuskrk.agh.edu.pl/2013-2014/pl/magnesite/study_plans/stacjonarne-informatyka-stosowana--5 Chemia emotka
10 maj 13:19
kyrtap : a czym się różni informatyka zwykła od tej stosowanej?
10 maj 13:21
Marcin: Z matmy może 50%, angielski podstawa około 90, a rozszerzenie coś też w granicach 50%. Podstawa z matmy, to ±80% Kiepściutko
10 maj 13:21
jakubs: To jakieś 660 pkt. Jestem w podobnej sytuacji heheh
10 maj 13:24
kyrtap : ja też tylko chyba będę miał 60% z roz i trochę słabiej z angola ale to pewnie będzie podobnie
10 maj 13:24
Marcin: Chociaż nie wiem czy nie przesadziłem z wynikiem z angielskiego rozszerzonego "Informatyka stosowana" jest to można by powiedzieć, że informatyka w różnych gałęziach nauki, przemysłu. Najczęściej wchodzą w skład tego kierunku np. Metody Numeryczne, Informatyka w Mechanice, Programowanie np. Obrabiarek oraz inne przedmioty które nie są "suchą informatyką" (programowanie czy coś innego). W przypadku właśnie informatyki stosowanej mamy do wyboru różne bloki tematyczne (specjalizacje). Można z tego wywnioskować, że informatyka stosowana to więcej obliczeń, więcej zabawy z innymi przedmiotami niż na zwykłej "Informatyce".
10 maj 13:26
jakubs: U mnie podstawa ok 90% roz. 50−60%, angol podstawa 80% roz. 20−30%
10 maj 13:29
Marcin: Nie jest i tak najgorzej emotka Dobra, matura się skończyła, to teraz mam inne pracę do wykonania poza nauką Miłego dnia Panowie emotka
10 maj 13:30
jakubs: No siemanko emotka
10 maj 13:33
kyrtap : jaką Marcin ? emotka
10 maj 13:42
Hugo: ej a co polecacie Hugowi na AGH a co nie.. jak by komuś chciało sie wypisaćemotka
10 maj 13:48
kyrtap : nie wiem bo szczerze mówiąc od dzisiaj będę przeglądał kierunki które będą mnie interesowały emotka
10 maj 13:52
Hugo: emotka
10 maj 14:00
kyrtap : A Pan Hugo co chce studiować?
10 maj 14:01
jmzzz: To fajnie, że wszyscy w dobrej formie. W ramach tego mógłby mi ktoś pomóc? https://matematykaszkolna.pl/forum/249937.html
10 maj 14:05
Hugo: budownictwo ale matma: 85 P 60 R ang 90P 80R chyba nie wystarczy?
10 maj 14:20
banan: Siema, też jestem tegorocznym maturzystą, jestem zażenowany. Spodziewaliscie się takiego arkusza?
10 maj 14:26
jakubs: Hugo, zależy od progów, ale trochę mało pkt. W poprzednim roku próg prawie 900. A ty masz 750pkt
10 maj 14:26
Cash18: Ja słyszałem że budownictwo stoi na wysokim poziomie na Politechnice Krakowskiej, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
10 maj 14:28
Hugo: Tak na wysokim emotka A doradźcie mi wybiore innykierunek na agh za rok dozdaje mature i sie przeniose na budownictwo, to realne emotka?
10 maj 14:30
banan: Hugo, widzę że na AGH się wybierasz. Ale muszę Cię uprzedzić, że budownictwo na PK jest zdecydowanie na wyższym poziome. Wiem co mówię, siostra studiuje właśnie na AGH−u, i twierdzi że politechnika jest o poziom wyżej.
10 maj 14:30
MQ: Na PK już teraz nic nie stoi −− wszystko leży, nawet architektura.
10 maj 14:31
Cash18: A myślicie że z wynikiem około 830 mam szansę dostać się na AGH na Automatyke i Robotykę? Bo niby w tamtym roku próg wynosił 880, ale z kolei w 11 i 12 oscylował on w granicach 780.
10 maj 14:33
jakubs: Jak za rok poprawisz wynik z matury to czemu nie ? emotka Zawsze możesz zrobić tak, że po semestrze jak będziesz miał dobrą średnia to możesz się przenieść za zgodą dziekana emotka
10 maj 14:33
Cash18: Co do PK rzeczywiście tak słabo jest? Słyszałem że nie ma tam rewelacji, ale Budownictwo oraz Architektura trzymają poziom wg wielu opinii.
10 maj 14:35
Hugo: ja slyszalem że agh lepsze ale dziękuje z opinie
jakubs: Budownictwo podobno lepsze na PK. Słyszałem to od wielu osób.
Hugo: CASH na ile napisałeś matme
Cash18: 76 procent rozszerzenie oraz 92 podstawę. Liczyłem na więcej ale jak się popełnia szkolne błędy to nie może być inaczejemotka
10 maj 14:37
MQ: Bo na AGH budownictwo, to jakieś nieporozumienie −− przecież tam nie ma kto tego uczyć.
10 maj 14:38
Hugo: ty kujonie 72 pozazdrościć ... Uczyłem sie ostro do matury a zpsułem
10 maj 14:38
Hugo: MQ to co polecasz na AGH by była potem praca?
10 maj 14:39
MQ: A diabli wiedzą po czym będzie praca za 5 lat.
10 maj 14:41
Cash18: Ja uczyłem się też dużo a wyszło, myślę że spokojnie na 84 mógłbym napisać, bo zawaliłem zadanie z polami i z parametrem, ale było minęło żyje się dalej emotka Choć z drugiej strony do klasy matematycznej przyszedłem w połowie pierwszego półrocza drugiej klasy, więc nie jest źle emotka
10 maj 14:41
letsgo: Widzę, że wszyscy już po maturze, ale ja jeszcze przed. Pomoże mi ktoś: https://matematykaszkolna.pl/forum/249943.html ?
10 maj 14:43
Cash18: Właśnie też się zastanawiam jaki kierunek da pracę, ale tego nie wie nawet wróżbita maciej Mimo wszystko w mojej opinii studia techniczne to w dalszym ciągu najlepszy wybór emotka
10 maj 14:43
banan: Informatyków a zwłaszcza budowlańców jest nadmiar na rynku. Rynek IT będzie się rozwijał, natomiast budownictwo raczej nie.
10 maj 14:47
Hugo: emotka zgodze sie... biologiczne rzeczy tez sie rozwijają
10 maj 14:50
MQ: Jeśli już tak bardzo wam zależy na pracy, to warto zainteresować się, które kierunki dają jakieś uprawnienia zawodowe. Tylko sprawdzajcie dokładnie, bo szkółki lubią oszukiwać, żeby zwabić studentów. Poza tym warto zorientować się, gdzie firmy dają ogłoszenia o zatrudnieniu absolwentów, czy nawet studentów ostatnich lat. Po tym poznać, gdzie brakuje kadry inżynierskiej.
10 maj 14:58
Cash18: Dzięki MQ, ale mimo wszystko zainteresowanie też są ważne bo wg mnie praca, której się nienawidzi na dłuższą metę nie przyniesie dobrych rezultatówemotka
10 maj 15:04
banan: To prawda, jednak zawód po którym nie ma pracy też nie przyniesie dobrych rezultatów. Kierunki techniczne i medyczne będą zawsze potrzebne, jednak w Polsce w ciąż jest na nich małe zapotrzebowanie.
10 maj 15:07
Hugo: A geografia na AGH jest zamienna z matmą czy jak to wygląda?
10 maj 15:16
MQ: Raczej skłaniam się ku opinii Cash18a. Sam wybrałem zupełnie niepraktyczne studia.
10 maj 15:24
MQ: @Hugo nie ma sensu studiować geografii na AGH. To tak jak byś studiował górnictwo na UJ.
10 maj 15:26
Hugo: nie o to mi chodzi... matura z geogragi jest zamienna z maturą z matmy podczas rekrutacji? bo geografia 14.05 i jak by była łatwa a matme ludzie położyli...
10 maj 15:28
kyrtap : Hugo ile ty tych przedmiotów zdajesz na maturze ?
10 maj 15:52
zawodus: Hugo zdaje prawie wszystkie przedmioty
10 maj 15:54
kyrtap :
10 maj 15:59
Hugo: geografie nie ale dobrze mówie? matma = geografia? matury
10 maj 16:03
kyrtap : ja bym nie stawiał znaku równości pomiędzy geografią a matmą
10 maj 16:05
Hugo: bo rozumiesz mnie; geografia przykładowo bedzie prosta matma trudna i kto zdawał geografie wszędzie sie dostanie −.−" a matematycy mogą OKE w dupe
10 maj 16:06
kyrtap : ja nie wiem już co robić jeżeli już miałbym poprawiać tą maturę to już bym naprawdę się tak przygotować że żadne zadanie nie sprawiało mi trudności za rok
10 maj 16:14
kyrtap : musiał*
10 maj 16:15
Cash18: Dokładnie na AGH część osób dostaję się z geografią i matmą podstawową albo słabo zdanym rozszerzeniem. Później jednak wychodzi kto jaki poziom prezentuje. Oczywiście nie chce wrzucać wszystkich do jednego worka (na brak dobrego wyniku może mieć wpływ wiele czynników) jednak zazwyczaj takie osoby odpadają już po pierwszym roku.
10 maj 16:30
jakubs: I dlatego dobrze, że wymagają i robią przesiew
10 maj 16:31
rozczarowana: tak, ale lepiej ten przesiew zrobić potem, po semestrze niż w ogóle podczas rekrutacji, bo to ze komuś matura poszła słabo nie znaczy ze nie umie. czasami osoba która miała 80% wie mniej niż ta, która miała 40
10 maj 16:33
banan: Tak, tylko że jest ograniczona liczba miejsc. Próg wyznacza osoba, która miała najniższy wynik.
10 maj 16:35