Wyznacz asymptoty poziome i pionowe wykresu funkcji f.
jmzzz: Wyznacz asymptoty poziome i pionowe wykresu funkcji f.
f(x)= √1−4x/1−x
Wiem, że mogę to zmienić na √1−4x/√1−x
Wyznaczam dziedzinę i wychodzi x=<1/4
Nie wiem co zrobić dalej, bo wychodzi mi liczba ujemna pod pierwiastkiem.
Z wyznaczeniem poziomej problemu raczej mieć już nie powinienem.
10 maj 13:38
MQ: | | 1 | |
Jak może wyjść liczba ujemna pod pierwiastkiem, skoro x≤ |
| ? |
| | 4 | |
10 maj 14:22
gud deel: D:
1−x > 0
x < 1
10 maj 14:23
MQ: Poza tym dziedzinę masz niepełną, bo jeszcze x>1
10 maj 14:26
jmzzz: Rozwiązałem już.

x=1 − asymptota pionowa prawostronna
10 maj 14:39
MQ: Jeszcze została ci pozioma.
10 maj 14:40