matematykaszkolna.pl
zadanie prawdpodobieńśtwo urny letsgo: rysunekWitam, mam tutaj dość skomplikowane zadanie z prawdopodobieństwa. To mój pierwszy kontakt z tym działem. Mam takie zadanie: W Urnie znajduje się 6 kul białych i 4 kule czarne. Z urny losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowano kule różnych kolorów. Do poniedziałku muszę ten dział opanować do perfekcji. Chcę te zadanie rozwiązać na dwa sposoby I − drzewkami (rysunek niżej) II − tabelką Obliczając prawdopodobieństwo przy pomocy drzewka mnożę 49 oraz 69 , tak? P(A) = 49 * 69 = 49 Mylę się czy nie? −−−−−−−−−−−−− Przejdźmy do drugiego sposoby. Chcę te zadanie rozwiązać rysując tabelkę, ale nie bardzo wiem jak ona ma wyglądać. Mój nieudaczny rysunek tabelki poniżej. Proszę sprawdzić i mnie poprawić.
10 maj 14:26
letsgo: rysunekI teraz liczę prawdopodobieństwo: |Ω|= 40 P(A) = 1040 = 14 No ale, wyniki się różni z tym co wyżej, dlaczego?
10 maj 14:32
hehe:

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

Ω=
=45

A=6*4=24 P(A)=24/45
10 maj 14:34
letsgo: nie rozumiem
10 maj 14:37
letsgo: Dlaczego podzbiór A 6*4?
10 maj 14:39
jakubs: 1.
 24 24 8 
P(A)=

+

=

90 90 15 
10 maj 14:42
10 maj 14:43
letsgo: Jakubs, a te drzewko co zaprojektowałem jest dobre? Tabelka również?
10 maj 14:44
jakubs: Drzewko dobrze. Tabelki nie sprawdzałem.
letsgo: Ja tego działu nie ogarniam, nigdy nie miałem z nim do czynienia, jakoś tak wyszło. Nawet ciężko o porządne materiały do przerobienia z tego działu.
letsgo: @jakubs Ale tak na chłopski matematyczny rozum, jak sądzisz?
10 maj 14:45
Bogdan: rysunek B − kula biała, C − kula czarna, A − zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch kul różnych kolorów

nawias
6
nawias
nawias
1
nawias

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

*

6 * 4 24 8 
P(A) =

=

=

=

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

10 * 9 

1 * 2 
 45 15 
10 maj 14:46
jakubs: Ja nie mam matematycznego rozumu hehe Nie rozkminiam tego pomysłu z tabelka, więc się nie wypowiem. Drzewko masz dobrze, ale coś źle obliczyłeś. Zerknij na linka, który podrzuciłem i zobacz jak się oblicza prawdopodobieństwo z drzewka .
10 maj 14:47
letsgo: Bogdan, bardzo dziękuję. Mam jeszcze pytanie do sposobu zapisu. W liczniku napisałeś 6/1 ale bez kreski ułamkowej. Co to jest za zapis? Mógłbyś podać mi odnośnik do odpowiedniej podstrony na matematyka.pisz.pl?
10 maj 14:48
Bogdan:
nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

to symbol Newtona

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias
 n * (n−1) * (n−2) * ... * (n−k+1) 
=

1 * 2 * 3 * ... * k 

nawias
7
nawias
nawias
3
nawias
 7*6*5 
np.:
=

= ...
  1*2*3 

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias
 n! 
a także
=

k1 * (n − k)! 

nawias
7
nawias
nawias
3
nawias
 7! 4! * 5 * 6 * 7 5*6*7 
np.:
=

=

=

= ...
  3! * (7 − 3)! 1 * 2 * 3 * 4! 1*2*3 
Warto pamiętać:
nawias
n
nawias
nawias
0
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n
nawias

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n − 1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n − k
nawias

=
= 1,
=
= n,
=

10 maj 14:56
Bogdan: Link 1014
10 maj 14:57
letsgo: @jakubs dzięki Liczę prawdpodobieńśtwo z drzewka 610 * 49 + 410 * 69 = 4890
10 maj 14:57
letsgo: @Bogdan Bardzo dziękuję, staram się w dużej mierze samemu przygotowywać do maturki. Akurat takiego zapisu nie znałem, dzięki!
10 maj 14:59
Bogdan: Przykłady zastosowania symbolu Newtona Dany jest zbiór n−elementowy, np zbiór liczb od 1 do 49. Wybieramy z tego zbioru

nawias
49
nawias
nawias
6
nawias

6 dowolnych liczb. Możemy to wykonać na
sposobów.

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

Jest 10 drużyn piłkarskich, każda gra z każdą jeden mecz. Odbędzie się
spotkań,

w każdym spotkaniu biorą udział dwie drużyny. Wzór skróconego mnożenia:

nawias
4
nawias
nawias
0
nawias

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
3
nawias

nawias
4
nawias
nawias
4
nawias

(a + b)4 =
a4b0+
a3b1+
a2b2+
ab3+
a0b4 =

= a4 + 4a3b + 6a2b2 + 4ab3 + b4
10 maj 15:14
letsgo: O, bardzo dziękuję. Mogę wręcz powiedzieć, że to moment przełomowy w mojej nauce. Dzięki za klarownie objaśnienie. To są dla mnie świeże wiadomości, będę z tego korzystał na sprawdzianie.
10 maj 15:20
zawodus: letsgo jesteś na podstawie mam rozumieć? Bo na rozszerzenie to raczej do klasy nie wpuszczają bez znajomości symbolu Newtona
10 maj 15:22
letsgo: Jestem w klasie trzeciej, skończyliśmy wszystkie działy, ale prawdopodobieństwo nauczyciel zostawił na koniec. Ogólnie nie mam problemów, raczej jestem samoukiem, a w szkole problemów nie mam.
10 maj 15:24
zawodus: Dobra nie dostałem odpowiedzi na pytanie o poziom emotka
10 maj 15:25
letsgo: Rozszerzony rzecz jasna
10 maj 15:26
PW: Cytat: "Do poniedziałku muszę ten dział opanować do perfekcji." Z wrodzoną zjadliwością zapytam: − Do poniedziałku, ale w którym roku − 2018? Dobrze, że podchodzisz optymistycznie, ale muszę Cię rozczarować. Są w tym dziale niewinne pytania, nad którymi można myśleć tygodniami.
10 maj 15:45
letsgo: Dobra, ale z waszej strony jest to niegrzeczne. Ja się tu edukuje, mam do zrobienia n zadań i tyle. To nie twój problem PW, jak ja go ogarnę. Pytam, jestem chętny do nauki, ale taki komentarz jak twój jest zbędny w tym temacie.
10 maj 15:54
52: PW po prostu bardzo zwraca uwagę na słowo i określenie do perfekcji jest mało realne emotka I to wszystko nie ma co się od razu zrażać. Rób swoje emotka
10 maj 15:58
letsgo: Na przyszłość będę bacznie zwracał uwagę jakich słów używam. Dla mnie jest to przesadna hiperpoprawność.To poziom liceum i tyle.
10 maj 16:00
PW: Nie lubię nadmiernych optymistów, żeby nie powiedzieć gorzej. Trochę pokory by się przydało − realnej oceny własnych możliwości. Stanąłeś nad brzegiem jeziora, drugiego brzegu nie widać, a Ty krzyczysz: − W godzinę przepłynę. Rzeczywiście komentarze są zbędne, ale sam zacząłeś od głupiej przechwałki. Trzeba było poprzestać na treści zadania. Pozdrawiam Cię, miałem zamiar Ci pomagać, ale skoro to nie mój problem ...
10 maj 16:08
zawodus: PW ostatnio widzę co raz więcej osób na forum z takim podejściem. Potem jak im się nie uda, to zrzucają winę na wszystko tylko nie na siebie.
10 maj 16:14
letsgo: To nie ten poziom dyskusji. Nie jestem przesadnym optymistą. Do perfekcji nie oznacza, że mam potrafić rozwiązać każdy problem. Czy tak ciężko pouczyć się do egzaminu? Bo do poniedziałku, to powinno mi się udać. My chyba na innych falach odbieramy. Niczym się nie chwalę.
10 maj 16:19