Oblicz promień okręgu
Jancio: Miara jednego z kątów pewnego trójkąta jest równa 30 stopni. Pole tego trójkąta wynosi √3, a
promień okręgu opisanego na nim jest równy 2. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
29 kwi 14:29
Jancio: POMOCY

!
29 kwi 14:44
29 kwi 14:55
Jancio: dzieki wielkie
29 kwi 15:02
Jancio: a tylko takie pytanie czy to b aby na pewno jest dobrze wyznaczone ? bo wzór jest
P=1/2*a*b*sinα, i z moich obliczem by wychodziło
√3=1/2*2*1/2*b
√3=1/2b 2
√3=b ,
mam racje

29 kwi 15:06
jakubs: Racja, zapomniałem pomnożyć przez 12
29 kwi 15:10
Jancio: pomożesz mi jeszcze z samym zakonczeniem ? bo wychodzi mio r=
√3/ 2+
√3 i nie potrafie
jakos usunąc tego pierwiastka z mianownika, cały czas coś mi źle wychodzi
29 kwi 15:17
29 kwi 15:27