To bedzie tak czy tak ?
Kamil: √15 +3 | − | 8− 21 |
1) √15 + 3 − 8 + 21 = 16 + √15
2) = √15 + 3 − 3 = √15
28 kwi 12:56
28 kwi 12:59
Kamil: a czy moglbys mi wytlumaczyc dlaczego tak ?
28 kwi 12:59
J: I 8 − 21 I = I − 3 I = 3
28 kwi 13:02
Bartek: ja nadal nie wiem jak powstalo ten logarytm −3 . Nie rozumiem jak powstalo 3 z 8 − 21
28 kwi 13:05
J: O jakim Ty logarytmie mówisz .. ? gdzie tu masz logarytm ?
28 kwi 13:12
28 kwi 13:15
J:
Zastanów się.... √15 + 3 − "coś" , gdzie "coś" = 3
28 kwi 13:22
J: Przepraszam ... : liczyłem I 18 − 21I = I −3 I = 3 , a w zadaniu jest :I 8 − 21I = I−13I = 13
czyli:
√15 + 3 − 13 =
√15 − 10 ..
28 kwi 13:36