Oblicz . Zadanie maturalne
Kamil: Oblicz :
a) (5− 3√5)2
b) | √15 +3 | − | 8− 21 |
c) log25625 − log3 9 .
d)
28 kwi 12:34
Hajtowy:
a) 25 − 2(5−3√5) + 45 = 25 − 10 + 6√5 + 45 = 60 + 6√5 = 6(10+√5)
b) √15 + 3 − 8 + 21 = 16 + √15
c i d sam
28 kwi 12:37
Kamil: dziekuje : )
28 kwi 12:38
razor: b) coś nie bardzo
28 kwi 12:38
28 kwi 12:38
J: c ) log25625 = log25(25)2 = ...? .... log39 = log332 = ... ?
28 kwi 12:38
J: b) źle ..
28 kwi 12:39
Kamil: tez wlasnie mi sie zdaje ze cos nie tak .
28 kwi 12:39
J: b) = √15 + 3 − 3 = √15
28 kwi 12:40