matma
kyrtap : Zwołuję nocną radę


24 kwi 00:08
daras: a masz

bo o suchym pysku nie będę wartował
24 kwi 00:09
kyrtap : dzisiaj mam coca colę
24 kwi 00:10
Marcin: coca colę? No weź nie żartuj
24 kwi 00:12
bezendu:
Daras
24 kwi 00:12
kyrtap : serio zimna, dobrze pobudza do działania
24 kwi 00:13
jakubs: Piwko zawsze spoko
24 kwi 00:14
kyrtap : tak w ogóle to jak wszyscy lubią piwko, robimy zlocik, ognisko, krata piwa i będziemy
napieprzać zadania
24 kwi 00:16
bezendu:
Od piwa lepsza jest ''biała woda''
24 kwi 00:18
24 kwi 00:19
kyrtap : a to tylko w zimę chyba
24 kwi 00:19
Marcin: Ja tam wolę browarki
24 kwi 00:19
Marcin: Booożena.. Do maturzystów z pochodnymi?
24 kwi 00:20
bezendu: A na studniówce to co piłeś

?
24 kwi 00:20
kyrtap : bimberek
24 kwi 00:21
bożena: Marcin ale ja jestem licealistka
24 kwi 00:22
bożena: 2 rok
24 kwi 00:22
Marcin: No na studniówce to faktycznie ta 'biała woda' leciała
24 kwi 00:22
kyrtap : bożena dziewczyno i już masz pochodne?
24 kwi 00:23
Marcin: Tegoroczni maturzyści nie uczyli się pochodnych( bo nie mieli ich w programie). No chyba że na
własną rękę
24 kwi 00:23
123: Marcin wspominałeś, że mógłbyś podzielić się kontem na zadania− info czy mi się cos
przesłyszało ?
24 kwi 00:23
kyrtap : Marcin dawca życia
24 kwi 00:24
bożena: całą analize mam − ciągłości, asymptoty, granice a teraz pochodnie a zaraz całki
24 kwi 00:25
kyrtap : Boże boże bożenko
24 kwi 00:27
Marcin: 123 wszystkim mam dać to konto?

Zależy Ci na jednym zadaniu, czy ogólnie?
24 kwi 00:27
daras: do jakiego LO chodzisz bożenko

i gdzie się jeszcze takie uchowało
24 kwi 00:27
Marcin: Kyrtap, na pewno masz tam coca−cole?
24 kwi 00:27
Marcin: daras, to przecież nowa podstawa programowa już leci
24 kwi 00:28
kyrtap : no Marcinie narazie coca cola
24 kwi 00:30
Janek191:
W moich czasach też były pochodne i całki ( w technikum )
24 kwi 00:30
Janek191:
I jeszcze liczby zespolone
24 kwi 00:30
kyrtap : U mnie to lipa w szkole zamiast materiał skończyć w dwa lata to 3 robiliśmy go
24 kwi 00:33
Marcin: Dobra koniec gadania

Pierwsze losowe zadanie (nie szukajcie na necie!)
Dane są punkty A = (− 1,1), B = (5,− 2), C = (3,4) .
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt C i prostopadłej do prostej AB .
Oblicz pole trójkąta ABC .
24 kwi 00:40
zombi: A tak offtop, robiliście może tą bydgoską maturkę? Fajna dość.
24 kwi 00:41
123: Marcin, chciałbym się wziąć za próbne matury które organizowali, aktualnie trochę krucho
z kasą.
Jakbyś mógł to proszę o namiary na np gg 302849.
24 kwi 00:41
kyrtap : weź nie róbmy takich bo za proste po samej treści czytając
24 kwi 00:41
Marcin: zombi a dla Ciebie jest jakaś niefajna?
24 kwi 00:41
kyrtap : ja dam lepsze wam
24 kwi 00:42
Marcin: Ok. Wiem że proste
24 kwi 00:42
zombi: Tak, np. tak zeszłoroczna, nuda straszna.
24 kwi 00:42
bezendu:
2013 była trudniejsza niż 2012 ? A Waszym zdaniem ?
24 kwi 00:43
kyrtap : Wykaż że jeżeli dł. kolejnych boków czworokąta opisanego na okręgu tworzą ciąg arytmetyczny to
ten czworokąt jest rombem.
24 kwi 00:44
kyrtap : Nie debatujmy już o maturach wy będzie się cieszyć ze 100% a ja będę miał 10% , więc uczmy się
dla przyjemności.
24 kwi 00:45
kyrtap : będziecie*
24 kwi 00:45
Marcin: 2012 była chyba jedną z prostszych matur

123:
Napisałem na gg
24 kwi 00:45
bezendu:
ja 30%
24 kwi 00:45
kyrtap : bezendu tak z pierwszej miałeś 70 % i z drugiej 86% a ja 10% z próbnej jest różnica?
24 kwi 00:47
Marcin: Dobra, cicho!

Mi wróżka przewidziała 115%, happy?
24 kwi 00:47
bezendu:
drobna
24 kwi 00:47
zombi: a=a1
b=a1 + r
c=a1 + 2r
d=a1 + 3r
a+c = b + d ⇔ 2a1 + 2r = 2a1 + 4r ⇔ r=0
Zatem
a=b=c=d.
24 kwi 00:48
Marcin: kyrtap nie dałeś aż tak trudnego zadania
24 kwi 00:48
kyrtap : bardzo ładnie
24 kwi 00:49
kyrtap : takie na rozgrzewkę
24 kwi 00:49
kyrtap : macie zbiór podkowa? to mogę dać coś z tego jak chcecie
24 kwi 00:50
Marcin: Ja mam kiełbasę, ale to każdy zna
24 kwi 00:51
zombi: Ja mam jakieś łatwe.
Liczby a1,a2, ... , an są dodatnie i tworzą w podanej kolejności ciąg geom. Uzasadnij, że
prawdziwa jest równość
n√a1*a2*...*an = √a1*an
24 kwi 00:51
Marcin: Z tego co mi się kojarzy, to jest zadanie z CKE.
24 kwi 00:54
bezendu:
Widziałem to zadanie już
24 kwi 00:55
24 kwi 00:56
kyrtap : Jeżeli mam w poleceniu wyliczyć długość odcinka łączącego środki przekątnych trapezu mogę
skorzystać z gotowego wzoru?
24 kwi 00:58
zombi: Eh... to ja im rzucam zadanie, żeby pomyśleli sobie, a ty Eta tak.
24 kwi 01:00
Marcin: Ja miałbym problem w doprowadzenie do tego, że n√a1n*qn2(n−1) = √a1*an..
24 kwi 01:01
Piotr:
kyrtap a czemu nie ?
24 kwi 01:01
Marcin: Eta jest bez skrupułów
24 kwi 01:01
kyrtap : ja bym chyba nie zrobił tego bez bicia się przyznaje
24 kwi 01:02
kyrtap : nie wiem ale chyba ładnie trzeba jakoś napisać że np : korzystam ze wzoru na środki .....
24 kwi 01:03
Janek191:
Zadanie Marcina
A = ( − 1; 1) B = ( 5; − 2) C = ( 3; 1)
pr AB
| | − 2 − 1 | |
a1 = |
| = − 0,5 |
| | 5 − (−1) | |
Prosta prostopadła do pr. AB
a
1*a
2 = − 1 ⇒ − 0,5*a
2 = − 1 ⇒ a
2 = 2
y = 2 x + b
2
Ma przechodzić przez C , więc
1 = 2*3 + b
2 ⇒ b
2 = 1 − 6 = −5
Odp. y = 2 x − 5
=============
Pole Δ
ABC
P = 0,5 I AC I*h = 0,5*( 3 − (−1))*( 1 − (−2)) = 0,5*4*3 = 6
===========================================
24 kwi 01:03
bezendu:
Marcin podstawą zarzucił
24 kwi 01:04
kyrtap : Bezendu bez podstawy byś nie zrobił rozszerzenia
24 kwi 01:05
kyrtap : więcej szacunku
24 kwi 01:05
Marcin: To jest zadnie z rozszerzenia

Przynajmniej takie mi zaproponowali na zadania.info
Żebyś się nie zdziwił jak takie dostaniesz za kilkanaście dni
24 kwi 01:05
Piotr:
o kurde, z rozszerzenia

wielu by sie pewnie ucieszylo
24 kwi 01:07
kyrtap : bezendu się nie przejmuje ma wuja w CKE
24 kwi 01:07
kyrtap : Piotrze ty nie zapewne?
24 kwi 01:07
Marcin: Też bym się ucieszył

Kolejne z arkusza od nich:
Podstawa trójkąta równoramiennego zawiera się w prostej y = −x − 5 , a jedno z jego ramion w
prostej y = 3x − 5 . Wyznacz równanie drugiego ramienia tego trójkąta, jeżeli jednym z jego
wierzchołków jest punkt o współrzędnych (2 ,1 )
24 kwi 01:07
bezendu:
o co Ci chodzi kyrtap ?
Wiem, zrobiłem wszystkie zadania po kolej z geometrii analitycznej z każdego poziomu. I powiem
tyle, że nie zawsze to jest dopasowane pod poziom. Ale dzięki temu teraz maturkę zaczynam od
geometrii analitycznej
24 kwi 01:08
Marcin: Piotrek by zobaczył to zadanie i stwierdziłby że jest za proste i że on nie chce takiej matury
24 kwi 01:08
Piotr:
wuja w CKE ? to Ci dopiero
24 kwi 01:08
Marcin: Ja lubię geometrię analityczną
24 kwi 01:09
bezendu:
Jeszcze byście się zdziwili, że nie każdy by to zrobił.
24 kwi 01:09
kyrtap : Ja tak sobie
24 kwi 01:09
Piotr:
ja bym sie nie zdziwil. niestety
24 kwi 01:10
bezendu:
Zrobiłem prawie wszystkie zadania z zadania.info i czuć różnicę w poziomie wiedzy przed a po
24 kwi 01:11
zombi: Ja mam inną metodę, na początku wszystko co algebraiczne idzie, na koniec geometria i kombi.
Polecam!
24 kwi 01:12
kyrtap : ale bezendu z analitycznej?
24 kwi 01:12
bezendu:
Ja na koniec bryła i dowód
24 kwi 01:12
Piotr:
kombi czy zombi ?
24 kwi 01:14
Marcin: Ja lecę po kolei
24 kwi 01:14
bezendu:
Nie tylko z analitycznej, z większości działów, jedyne co to statystykę ominąłem. I nawet nie
robilem matur od nich tych starszych bo te zadania są w poszczególnych działach więc co to za
przyjemność robienia dwa razy tych samych zadań ?
24 kwi 01:14
kyrtap : Ja skaczę jak ten ciąg geometryczny po zadaniach
24 kwi 01:14
Hugo: tak na maturze 100% matma 100% fizyka i tak polski 29%
24 kwi 01:15
kyrtap : Ja niestety nie mogłem robić z zadania. info tylko z głupiej podkowy bo nauczycielka kazała i
przez to nie miałem już siły na te z zadań info
24 kwi 01:16
Marcin: 4% ludzi w tamtym roku nie zdało polskiego. Trzeba nieźle kombinować żeby mieć 29%
24 kwi 01:16
zombi: Z polskim najgorzej, cała reszta spoko.
24 kwi 01:18
bezendu:
Ale skoro Hugo chcę tyle mieć takie wyniki to na pewno takie osiągnie.
24 kwi 01:18
bezendu: i jeszcze ang ustny dla mnie straszny
24 kwi 01:18
kyrtap : wasze umiejętności przerastają moje
24 kwi 01:18
Marcin: angielski ustny też zdają prawie wszyscy

W sumie to wszytko zdają prawie wszyscy
24 kwi 01:20
bezendu:
matura ? pierwsze słyszę
24 kwi 01:22
kyrtap : przerabiam bezendu matury z zadań info bo już nie dam rady wszystkiego przerobić
24 kwi 01:33
Janek191:
Zadanie Marcina
y = − x − 5
y = 3 x − 5
−−−−−−−−−−−
− x − 5 = 3 x − 5
4 x = 0
x = 0
y = − 5
więc
A = ( 0 ; − 5)
C = ( 2; 1)
I AC I = I BC I
B = ( x; y) = ( x; − x − 5)
I AC I2 = ( 2 − 0)2 + ( 1 − (−5))2 = 4 + 36 = 40
I BC I2 = (2 − x)2 + ( 1 + x + 5)2 = 4 − 4x + x2 + x2 + 12 x + 36 = 2x2 +8 x + 40
więc
2x2 + 8 x + 40 = 40
2 x2 + 8 x = 0
2x*( x + 4) = 0
x = 0 lub x = − 4
Dla x = − 4 jest y = − (−4) − 5 = − 1
więc
B = ( − 4; − 1)
==========
24 kwi 01:33
Marcin: Janek Ty zdajesz w tym roku maturę?
24 kwi 01:33
Janek191:
Nie

Ja już zapomniałem o maturze
24 kwi 01:37
bezendu:
Janek jesteś nauczycielem ?
24 kwi 01:38
Domel: Oj jak nie możecie spać

to może:
Określić dziedzinę funkcji
y =
√0,5 + log2sinx
przy założeniu, że dziedzina ta jest zawarta w przedziale <0; 2π>
24 kwi 01:39
Janek191:
Emerytem
24 kwi 01:40
Domel: bezendu widziałem twój zachwyt nad moim szkicem

No wieeesz − wpływ Picassa
24 kwi 01:41
kyrtap :
24 kwi 01:44
Marcin:
Domel:
Coś takiego?
24 kwi 01:45
Domel: Marcin − dobry kierunek
24 kwi 01:49
Janek191:
Musi być sin x > 0 ⇒ x ∊ ( 0 ; π)
oraz
0,5 + log
2 sin x ≥ 0
log
2 sin x ≥ − 0,5
log
2 sin x ≥ −0,5 log
2 2
log
2 sin x ≥ log
2 2
−0,5
===================
24 kwi 01:49
Domel: Ale rozwiń temat
24 kwi 01:50
Marcin: No to skoro mamy przedział <0, 2π>, to wystarczy tylko ograniczyć moje rozwiązanie

w sumie
tak ma Janek
24 kwi 01:52
Janek191:
Tyle na teraz . Idę spać
24 kwi 01:53
Marcin: Dobranoc
24 kwi 01:53
Domel:
Janek191 
− daj się wykazać maturzystom

− kieruj i prowadź a nie rozwiązuj.
No czasem dla relaksu rozwal jakieś zadanko − ale nie za często
24 kwi 01:54
kyrtap : To jest od Janka silniejsze
24 kwi 01:57
zombi: Spicie?
24 kwi 02:12
kyrtap : cisza się zrobiła
24 kwi 02:12
kyrtap : zombi jakie wyczucie
24 kwi 02:12
zombi: No bo tak patrzę i nic się nie dzieje. Sprawdzałem was.

Do której tu zabawisz?
24 kwi 02:15
Marcin: Nie śpimy, no co Ty
24 kwi 02:16
kyrtap : Nie wiem dzisiaj raczej do 4 robię arkusz jeszcze
24 kwi 02:16
zombi: Ja też jakoś tak posiedzę, bo zmienił mi się zegarek i sypia po 6h max. Z tym, że 3h w nocy i
3h w dzień. Dość dziwna sprawa.
24 kwi 02:18
kyrtap : ja tylko w nocy teraz od 4 do 8 a dzisiaj to tylko od 3 do 6
24 kwi 02:19
kyrtap : spałem
24 kwi 02:19
kyrtap : Inni się zacieli chyba
24 kwi 02:27
Domel:
Liczbę 25 rozłożyć na sumę takich 2 składników, których suma kwadratów jest najmniejsza
24 kwi 02:27
Marcin: Ja się nie zaciąłem. Robię sobie zadanka na zadania.info. Rzucać tu?
24 kwi 02:29
kyrtap : Przecież mówiłeś że wszystkie z tej strony przerobiłeś?
24 kwi 02:30
zombi: Domel
x+y=25 ⇒ y=25−x
x2 + y2 = ... o to chodzi ?
24 kwi 02:30
Marcin: Przerabiam kolejny raz

Nie wszystko przecież pamiętam, nie?
24 kwi 02:31
kyrtap : no raczej nie inaczej
24 kwi 02:31
kyrtap : a radzisz jakiś dział przerobić z zadań info?
24 kwi 02:32
Marcin: Tak. Ten z którego jesteś słaby
24 kwi 02:33
kyrtap : bo ja wiem co ja robię najgorzej chyba analityczna w sumie
24 kwi 02:35
kyrtap : zresztą sam nie wiem
24 kwi 02:35
zombi: Wrzucaj Marcin jak coś.
24 kwi 02:35
Domel: zombi dobry kierunek − a co dalej
24 kwi 02:37
Marcin: Dany jest trapez prostokątny ABCD o podstawach AB i CD , w którym boki AB i BC są
prostopadłe. Dwusieczne kątów A i D przecinają się w punkcie S leżącym na boku BC . Wykaż,
że |BS | = |SC | .
Z tym mam malutki problem
24 kwi 02:37
Marcin: x
2+ (25−x)
2=y
i z tego minimum
24 kwi 02:38
kyrtap : Marcin są tam zadania na zadania .info tylko z optymalizacji w sensie dział?
24 kwi 02:41
zombi: Doprowadzam do kwadratówki i mam optymalizacyjne liczę xw i mam.
24 kwi 02:43
Marcin: kyrtap sam poszukaj. Czy jest sam dział poświęconym temu to nie gwarantuję
24 kwi 02:44
Domel:
Rozwiązać nierówność
y = (−1 + log
√3ctgx) dla x∊<0; 2π>
24 kwi 02:44
zombi: | | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| )y > 1 ⇔ ( |
| )y > ( |
| )0 ⇔ y<0 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
24 kwi 02:45
zombi: Aha tam jeszcze taki kosmos, myślałem, że to oddzielnie, dobra sekunda.
24 kwi 02:46
Marcin: heeh
24 kwi 02:47
kyrtap : ja kończę dzisiaj z zadaniami
24 kwi 02:49
zombi: −1 + log
√3ctgx < 0
⇔
log
√3ctgx < 1 = log
√3√3
Jako, że
√3 > 1
⇔
ctgx <
√3
⇔
tak?
24 kwi 02:50
Marcin: No to siema kyrtap
24 kwi 02:53
kyrtap : jutro włączę zegar i na poważnie przeprowadzę sobie maturę i zobaczę na ile mnie stać
24 kwi 02:54
kyrtap : jak kończę z zadaniami to już siema?
24 kwi 02:54
Marcin: Daj znać o wynikach
24 kwi 02:54
Marcin: Myślałem że spać idziesz
24 kwi 02:54
kyrtap : zaraz pójdę bo może sam sobie ten balonik pompuję a nie jest ze mną tak źle jak ruszę głową
24 kwi 02:55
Marcin: ale jaki balonik?

stres?
24 kwi 02:57
kyrtap : tak
24 kwi 02:58
Marcin: Nie ma się co stresować

To tylko maturka
24 kwi 02:59
kyrtap : No jakby nie było dobra spadam śniąc o wakacjach narka dobrej nocy życzę
24 kwi 03:01
Marcin: No siemano po raz drugi
24 kwi 03:02
Domel:
zombi − tam chyba y powinno być > 0
24 kwi 03:04
zombi: | | 2 | | 4 | |
Jak to? Jak podstawie y=2 wtedy ( |
| )2 = |
| < 1, więc nie spełnia. Opuszcza się z |
| | 5 | | 25 | |
przeciwnym znakiem jeśli podstawa jest < 1 prawda?
24 kwi 03:07
Domel: Si si

Ale ctgx <
√3 ma inne przedziały − wynik mnie zmylił
24 kwi 03:41
Domel:
zombi − popraw wynik
24 kwi 03:58
zombi: Ja ci podałem ctgx >
√3 ma być
| | π | | 7π | |
x∊( |
| ; π) ∪ ( |
| ; 2π) sprostowanie  |
| | 6 | | 6 | |
24 kwi 08:53
Domel:
25 kwi 11:04