pochodna funkcji
bożena: Korzystając z definicji, oblicz pochodne następujących funkcji w punkcie x0
nie ogarniam tych sinusów, cosinów − jakaś pomoc?
pierwszy przykład
f(x) = sinx ; x0=π/3
24 kwi 00:10
Bogdan:
Np.tak:
| | π | | √3 | |
x0 = |
| , f(x0) = |
| , cos0 = 1 |
| | 3 | | 2 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
f(x0 + h) = f( |
| + h) = sin( |
| + h) = |
| cos(h) + |
| sin(h) |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | π | | | √3 | | 1 | | √3 | |
| cos(h) + |
| sin(h) − |
| | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
f'( |
| ) = limh→0 |
| = |
| | 3 | | h | |
| | 1 | | sinh | | 1 | |
= limh→0 ( |
| * |
| ) = |
| |
| | 2 | | h | | 2 | |
24 kwi 00:26
Janek191:
| | | | π | | π | | π | | π | | 2 sin 0,5 [ |
| + h − |
| ]*cos 0,5[ |
| +h + |
| ] | | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| |
= |
| = |
| | h | |
| | | | 2 | | 0,5*2*sin 0,5h * cxos 0,5 ( |
| π + h) | | | 3 | |
| |
= |
| = |
| | 0,5 h | |
| | sin 0,5 h | | 2 | |
= |
| *cos 0,5 ( |
| π + h) |
| | 0,5 h | | 3 | |
więc
| | π | | sin 0,5 h | | 2 | | π | |
f' ( |
| ) = lim |
| * cos 0,5 ( |
| π + h} = cos |
| = 0,5 |
| | 3 | | 0,5 h | | 3 | | 3 | |
h→ 0
24 kwi 00:26
zombi: f(x) = sinx
| | | | π | | π | | π | | sin( |
| )cos(h) + sin(h)cos( |
| ) − sin( |
| ) | | | 3 | | 3 | | 3 | |
| |
limh→0 |
| |
| | h | |
=
| | | | π | | π | | π | | sin( |
| )cos(0) + sin(h)cos( |
| ) − sin( |
| ) | | | 3 | | 3 | | 3 | |
| |
limh→0 |
| |
| | h | |
=
| | | | π | | 1 | | π | | sin( |
| ) + |
| sin(h) − sin( |
| ) | | | 3 | | 2 | | 3 | |
| |
limh→0 |
| |
| | h | |
=
| | 1 | | sin(h) | | 1 | | 1 | |
limh→0 |
| * |
| = |
| *1 = |
| |
| | 2 | | h | | 2 | | 2 | |
Ma nadzieję, że się nigdzie nie powaliłem.
24 kwi 00:31
zombi: Nie widziałem wcześniejszych postów
24 kwi 00:31
Janek191:
Wszystkim wyszło to samo
24 kwi 00:33
Janek191:
I gdzie ta Bożena ? Poszła ma coca colę ?
24 kwi 00:38
bożena: 
dziękuje bardzo! miłej nocy życzę takim super ludziom!
24 kwi 00:39