Help
ADH: POMOCY . Dla jakich wartości parametru a nierówność
| | x2 + ax + 9 | |
−5 ≤ |
| ≤ 4 |
| | x2 + 2x + 3 | |
Jest spełniona dla każdej liczby x?
18 kwi 10:00
ADH: bardzo prosze o pomoc
18 kwi 10:42
J:
Mianownik jest zawsze dodatni. Pomnóż obustronnie przez mianownik i rozwiązuj dwie nierówności
z parametrem a
18 kwi 10:58
ADH: O to Chodzi?
−5(x
2 + 2x + 3 ) ≤ x
2 + ax + 9 ≤ 4( x
2 + 2x + 3)
I mam to podzielic na dwie nierownosci?
o tak:
1
o
−5(x
2 + 2x + 3 ) ≤ x
2 + ax + 9
2
o
x
2 + ax + 9 ≤ 4( x
2 + 2x + 3)


?
18 kwi 11:27
ADH: I jak z założeniem ? zeby bylo spelnione dla kazdej liczby x to mam zalozenie pisac:
Δ<0
a>0
18 kwi 11:28
ADH: ?
18 kwi 13:07
J:
Zajmij się najpierw pierwszą nierównością .. przenieś wszystko na lewą stronę , powymnazaj i
uporzadkuj
18 kwi 13:20
ADH: Ale dobrze to rozpisałem

To tak ma być?::::
1
o :
−5(x
2 + 2x +3) ≤ x
2 + ax + 9
2
o:
x
2 + ax + 9 ≤4(x
2 + 2x + 3)
Dobrze rozpisane warunki?
18 kwi 22:27
ADH: Podpowie ktos?
18 kwi 22:34
ICSP: Na razie dobrze

Jaki spójnik będzie między nimi ?
18 kwi 22:45
ADH: V (lub)
18 kwi 22:46
5-latek: Ogolnie . Taka nierownosc a≤b≤c oznacza b≤c i b≥a
zwroc uwage na ten spojnik i . Oznacza to ze to jest koniunkcja nierownosci i nalezy
wyznaczyc czesc wspolna rozwiazan
18 kwi 22:47
Mila:
Wszystkiego najlepszego z okazji ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

na poniedziałek
18 kwi 22:49
ICSP: Wiedziałem jakie pytanie zadać

Spójnik koniunkcji :
v
18 kwi 22:52
5-latek: Witam serdecznie

Tobie tez wszystkiego najlepszsego z okazji Swiat Wielkanoccnych
i mokrego dyngusa
18 kwi 22:55
18 kwi 22:58
ADH: Pierwsze rozwiązalem tak:
1o :
−5(x2+2x+3) ≤ x2 + ax +9
−5x2 − 10x −15 ≤ x2 + ax + 9
−6x2 + (−10−a)x − 25 ≤ 0
Δ= (−10−a)2 − 4*(−6)*(−25) = 100+20a+a2−600=
= a2+20a−500
Δ=400−4*1*(−500)=2400
Nie wiem czy cos tu przypadkiem zle nie zrobilem, bo dziwny pierwiastek wychodzi, być moze zle
rozpisalem (−10−a)2 , sprawdzi ktos?
18 kwi 23:33
ADH: Dobrze?
19 kwi 00:01
5-latek: wiec sobie sam sprawdz czy dobrze rozpisales
(−10−a)2=−(10+a)2= −(100+20a+a2)=
19 kwi 00:05
ADH: Dobra, dzieki 5−latek, poprawiam:
−6x
2 + (−10−a)x − 25 ≤ 0
Δ=(−10−a)
2 − 4*(−6)*(−25) = −100−20a−a
2−600=
= − a
2−20a−700
Δ= 400−4*(−1)*(−700)= −2400
czyli Δ<0
a<0 p=−10 , q= −600
Więc tutaj nierownosc nie jest spelniona dla kazdej liczby
bo wykres jest ponizej osi x oraz ramiona sa skierowane do dołu, prawda

2
o
x
2 + ax + 9 ≤ 4(x
2+2x+3)
x
2 + ax +9 ≤ 4x
2 + 8x +12
3x
2 + (8−a)x + 3 ≥ 0
Δ= (8−a)
2 −4*3*3 = 64−16a+a
2 −36 = a
2 − 16a + 28
Δ= 256−4*1*28= 144
√Δ=12
a
1= 2, a
2= 14 i tutaj mam poszczegolne a popodstawiac do nierownosci :
x
2 + ax + 9 ≤ 4(x
2+2x+3)
i rozwiązaniem będzie część wspolna ?
19 kwi 00:39
ICSP: 5−late testujesz kolegę czy po prostu się pomyliłeś ?

Zauważył ktoś mój błąd ze spójnikiem ?
19 kwi 00:47
ADH: ICSP, POmoż proszę, ja zrobilem błąd w obliczenia i 5−latek mnie poprawil, co do twojego błędu
ze sponikiem ja zauwazylem , napisales v , powinienes ∧ , ICSP podpowiesz czy dobrze
napisalem ? co mam dalej zrobic?
19 kwi 00:58
ICSP: Badasz kiedy Δ < 0
19 kwi 01:01
ICSP: Masz :
1o
−5(x2+2x+3) ≤ x2 + ax +9
Ponieważ większość nie lubi minusów przerzucam wszystko na prawą stronę
6x2 + (10 + a)x + 24 ≥ 0
Δ = (10 + a)2 − 4*6 * 24 = (a + 10)2 − 242 = (a + 10 + 24)(a+ 10 − 24) = (a + 34)(a − 14)
Δ ≤ 0 ⇒ a ∊ (− 34 ; 24)
1o a ∊ [− 34 ; 14]
Drugi przypadek analogicznie.
19 kwi 01:06
ADH: Czyli 2o:
wychodzi mi a1=2 , a2= 14 ( tak jak wyzej rozwiązalem)
przedzialem jest (−∞,2 > ∪ < 14, ∞)
Ale ze badamy Δ<0 więc wynikiem jest przedzial:
<2,14>
Część wspolna przedziałów z 1o i 2o :
to : a∊ <2,14>
Poprawnie wykonane zadanie? To juz koniec co?
19 kwi 01:33
ADH:
I jeszcze jedno, na samym początku powinno byc zaznaczone ze warunkami do spelnienia są:
a>0 i Δ< 0 prawda?
19 kwi 01:35
ICSP: Wynik jest chyba dobry.
19 kwi 01:44
ADH: Powiedz jeszcze czy te warunki co napisalem a>0 Δ<0 musza byc zaznaczone na samym poczatku?
19 kwi 01:58
ICSP: Na samym początku nie, ale w środku zadania warto je napisać.
tzn wtedy gdy dostaniesz już nierównośc :
6x2 + (−10 − a)x − 24 ≥ 0
Piszesz, że będzie spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą wtedy gdy będą spełnione dwa
warunki :
19 kwi 02:03
19 kwi 02:10