wielomiany
ADH: Dla jakich wartości paramteru p jeden z pierwiastków równanie :
x
3 − (p + 3)x
2 −4x = 0
jest średnią arytmetyczną pozostałych pierwiastków?
x(x
2 − (p+3)x − 4) = 0
x
1=0
Jeden z pierwiastków jest równy zero : x
1=0 , więc jesli chcemy aby jeden z pierwiastkow
rownania byl srednia arytmetyczna pozostalyc, dwa nieznane: ((x
2) i (x
3) ) pierwiastki musza
byc liczbami przeciwnymi a ich suma musi byc rowna 0
Δ>0 ( delta jest wieksza od zera bo nieznane pierwiastki x
2,x
3 sa roznych znaków)
(p+3)
2 +16 >0
(p+3)
3> −16
p∊N
+
p= −3
Dobrze zrobione
19 kwi 01:54
ICSP: to teraz drugi przypadek.
19 kwi 02:17
ADH: Drugi przypadek nie pamietam jak zrobic , ale moglbys napisac

, wiem ze wyjdzie sprzeczny
19 kwi 02:27
ICSP:
Czyli 2x
2 = x
3
Aby to było spełnione pierwiastki równania kwadratowego muszą mieć ten sam znak, ale ze wzorów
Viete'a wiemy, że x
2 * x
3 = −4 < 0
Stąd sprzeczność.
19 kwi 02:29
ADH: tam jest mala pomyłka jak co p∊R powinno byc, i (p+3)2
19 kwi 02:33
ADH: Troszeczke ten drugi przypadek jest dla mnie niezrozumialy :
my sprawdzamy tutaj co jesli tym jednym z pierwiastków bedzie x2=2(po podstawieniu p=−3
obliczylem pierwiastki x1=0 x2=2 x3=−2) ktore ma byc srednia arytmetyczna w tym przypadku
x1+x3 ?
19 kwi 02:43
ICSP: x
1 = 0 − ten pierwiastek mamy już ustalony. Nie znamy wartości pierwiastków x
2 oraz x
3
Mamy dwie opcje :
| | x2 + x3 | |
x1 = |
| − to rozpatrzyłeś |
| | 2 | |
lub
| | x1 + x3 | |
x2 = |
| − ten jest sprzeczny jak wcześniej napisałem. |
| | 2 | |
19 kwi 02:49
ADH: Tylko w tym 2 przypadku nie rozumiem co do :
2x
2 = x
3 <
TEJ
TEJ równosci maja wzory vieta?
Musze to na spokojnie przeanalizowac, DZiękuję bardzo ICSP w tych 3 zadaniach w których mi
pomogles , ja uciekam przerabiac reszte zadan z ksiązki do matury

POzdrowionka! i Wesołych
Świąt
19 kwi 02:59
ADH: ICSP , chyba zrozumialem, tutaj chodzi o to ze:
2x
2 = x
3 nie znamy wartosci x
2 oraz x
3
dlatego pierwsze co robimy to sprawdzamy czy sa tych samych znaków aby zaszła równość , a w tym
| | c | |
pomaga nam określić wzór Vieta na mnożenie x1*x3 = |
| |
| | a | |
| | −4 | |
x1*x3 = |
| = −4 , więc liczba wychodzi ujemna bo ktorys z nich ma znak przeciwny. |
| | 1 | |
RACJA>


D
19 kwi 03:19
ADH: Dlatego tez równość 2x2 = x3 nie moze zajsc i mamy sprzecznosc
19 kwi 03:20