planimetria mnie zabija
bezendu:
Przedłużenia przeciwległych boków czworokąta wpisanego w okrąg tworzą kąty ostre o miarach 20∘
i 40∘ . Oblicz miary kątów czworokąta
60 ,80 ,100 ,120 ?
13 kwi 20:12
Eta:
13 kwi 20:16
zawodus: Ok
13 kwi 20:16
bezendu:
Udowodnij, że jeżeli środki boków dwóch czworokątów wypukłych pokrywają się, to pola tych
czworokątów są równe. ?
Koniecznie z podobieństwa ?
13 kwi 20:17
Eta:
Kilka dni temu miałeś podobne zadanie.... wykorzystaj to co tam udowodniłeś
13 kwi 20:21
zawodus: Po prostu policz pole tego czworokąta
13 kwi 20:23
13 kwi 20:25
bezendu:
Ale napisałem, że nie do końca zrozumiałem to zadanie.
13 kwi 20:34
bezendu:
W trójkącie prostokątnym ABC dwusieczna kąta prostego przecina przeciwprostokątną BC w
punkcie D . Środek okręgu wpisanego w ten trójkąt dzieli odcinek AD w stosunku √3:√2 ,
licząc od punktu A . Oblicz miary kątów ostrych trójkąta ABC .
13 kwi 20:47
Damo93:

AO = x
√3 OD= x
√2
w Δ DOL podobna równość ...
13 kwi 21:24
Damo93:

sorry zle oznaczyłem
13 kwi 21:26
Damo93: to zadanko chyba jest z tegorocznej matury próbnej z zadania.info o ile dobrze pamiętam
13 kwi 21:28
bezendu:
Tak, ja potrzebuje tylko wskazówkę.
13 kwi 21:29
13 kwi 21:33
Eta:
21:34
13 kwi 21:34
Mila:

x− wspólna miara
|AO|=
√3x
|OD|=
√2x
√3x=r
√2
W ΔOED:
dokończ.
13 kwi 21:34
bezendu:
Ok, postaram się+wskazówka od Ety.
13 kwi 21:36
bezendu:
Teraz wyszło tak jak trzeba.
13 kwi 22:03
Eta:
13 kwi 22:19
bezendu:
13 kwi 22:20
Eta:
Achh
13 kwi 22:21