plani
bezendu: Udowodnij, że jeżeli środki boków dwóch czworokątów wypukłych pokrywają się, to pola tych
czworokątów są równe.
14 mar 20:26
Mila:

P,Q,R,S− środki boków czworokąta ABCD.
1) Wykaż, że :
P
ABCD=2*P
PQRS (Pan Tales pozdrawia)
Potem wnioski.
14 mar 20:42
zawodus: narysuj rysunek
14 mar 20:43
zawodus: Witam
MiLA 
wystarczy podobieństwo
14 mar 20:43
bezendu:
Ja bym się tu nigdy Talesa się nie spodziewał.
14 mar 20:52
Mila:
Jak zwał tak zwał.
Odcinek łączący środki boków Δ jest równoległy do boku trzeciego i równy jego połowie.
Masz Δ podobne, gdzie ? Spojrzyj uważnie.
14 mar 20:57
bezendu:
ΔDOC i ΔAOB
ΔDOA i ΔBOC
14 mar 20:58
Mila:
Przeczytaj 20:57.
14 mar 21:00
bezendu:
Czytałem i Twierdzenie Talesa.
14 mar 21:01
Mila:
AC||RS i AC|| PQ i wtedy masz podobne Δ.
14 mar 21:11
Mila:
No i co wykazane?
14 mar 21:49
bezendu:
Nie do końca jeszcze.
14 mar 21:49
bezendu:
Już chyba mam, teraz muszę wrócić do brył bo to zadania którego nie rozwiązałem chodzi mi po
głowie cały czas
14 mar 21:56
Mila:
Widzę, że tracisz precyzję.
14 mar 22:13
bezendu: Chyba tak.
14 mar 22:14
bezendu:
Wykaż, że istnieją dokładnie dwie liczby naturalne n takie, że trójkąt o bokach n ,n+ 2,n + 3
jest rozwartokątny.
Z twierdzenia cosinusów i wychodzi n=2 lub n=3
OK ?
14 mar 22:46
Piotr 10: lub też tak
(n+3)2 > n2+(n+2)2
n∊N
14 mar 22:47
Piotr 10: n2 − 2n − 5 > 0
Δn=24
√Δn=2√6
n1=1+√6 ; n2= 1 − √6
√6≈2,45
n∊( − ∞ ; 1 − √6 ) ∪ ( 1 + √6 ; +∞ ) ∧ n∊N
n={2;3} ok
14 mar 22:54
bezendu:
To nie wiem po co ja tam tw cos wykorzystywałem

Dzięki, nie musiałeś pisać rozwiązania
14 mar 22:56
Piotr 10: Chciałem policzyć, a kartki nie chciało mi wyciągać się
14 mar 22:57
Mila:
Bezendu obydwa sposoby dobre, ale trzeba wypisać trójki boków i odrzucić jedną.
Piotr masz błąd. Szukaj.
14 mar 23:00
Piotr 10: Jakoś nie widzę błędu, trójkąt o bokach 2; 4 ;5 oraz 3 ;5 ;6 istnieje
14 mar 23:04
Piotr 10: Czy po prostu błąd w rachunkach ?
14 mar 23:08
Marcin: Piotr: n∊(1−√6; 1+√6) n∊N
14 mar 23:17
Mila:
n2−2n−5<0 i n∊N+
n∊{1,2,3}
po sprawdzeniu, z jakich odcinków można zbudować Δ, masz dobrą odpowiedź.
14 mar 23:20
Piotr 10: a ok
14 mar 23:21