delta
dfgsa: Może mi ktoś rozpisać jak to jest dokładnie z tą deltą

Ile pierwiastków i jakich bo wiem, że jest takie coś ale nie znam tego, a na necie też nie mogę
znaleźć (kiedyś się z tym spotkałem ale teraz nie mogę znaleźć)
Δ>0 Δ≥0 Δ=0
jak>0 to 2 pierwiastki, czy co najmniej dwa pierwiastki

jakΔ=0 to jeden pierwiastek?
a jak Δ≥ 0 to jak to jest

Dziękuję z góry.
13 kwi 18:01
13 kwi 18:02
dfgsa: ale jest jeszcze coś takiego Δ≥0
13 kwi 18:03
głupmen: no to jest akurat delta = 0 i delta >0
13 kwi 18:03
megan: nie ma czegoś takiego jak Δ≥0 jest Δ<0 i wtedy nie ma żadnych pierwiastków.
| | −b−Δ | | −b+Δ | |
a gdy Δ>0 to x1= |
| i x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
gdy Δ<0 brak miejsc zerowych i parabola jest rysowana nad osią x albo pod osią x
13 kwi 18:04
dfgsa: no ok ale są takie zadania czasem na rozszerzeniu, że muszę napisać złożenie, że Δ≥0 i jak mam
to rozpoznać że akurat tak, a nie Δ>
13 kwi 18:05
13 kwi 18:06
megan: a głupmen dobprze mówi
13 kwi 18:06
głupmen: daj zadanie, to zobaczymy
13 kwi 18:06
megan: wiem wiem, ale jak zaczęłam pisać to nie było jeszcze żadnej odp a nie chciało mi się szukać
tego gdzie indziej
13 kwi 18:07
13 kwi 18:07
głupmen: ok, niet problema jak to mówią towarzysze rosjanie
13 kwi 18:07
głupmen: nie dawaj mi odpowiedzi! daj mi zadanie
13 kwi 18:07
głupmen: @dfgsa
bo może któraś odpowiedź nie należała do dziedziny
13 kwi 18:08
dfgsa: Dane jest równanie x2+(m−5)x+m2+m+14=0
Zbadaj, dla jakich wartości parametru m stosunek sumy pierwiastków rzeczywistych równania do i
ch iloczynu przyjmuje wartość najmniejszą. Wyznacz tę wartość.
13 kwi 18:09
głupmen: nie czytam w myślach, a tym bardziej nie wróżę z fusów, może takie założenia w zadaniu były ,
ktoo wie
13 kwi 18:09
megan: Też bym zobaczyła zad. bo tak to trudno powiedzieć.
głupmen a mam takie pyt. nie zerknąłbyś może na moje zad. dowodowe bo trochę nie ogarniam.
13 kwi 18:10
dfgsa: już jest wyżej przecież
13 kwi 18:10
13 kwi 18:10
głupmen: @megan ale szybko
13 kwi 18:11
dfgsa: No to czyli w końcu jest coś takiego jak Δ≥0
13 kwi 18:11
głupmen: eh... rozpisz to na delta > 0 i delta = 0 i będzie to samo..
13 kwi 18:12
megan: Wejdź w mój nick bo już podawałam to zad. ale nie uzyskałam odp.
13 kwi 18:12
głupmen: jeśli mamy pisać takie założenie to pewnie, że będzie krócej delta jest większa lub równa zero
13 kwi 18:12
głupmen: daj linka
13 kwi 18:13
13 kwi 18:13
dfgsa: no ok czyli jak pisze mi w poleceniu, że pierwiastki rzeczywiste to daje właśnie to?
13 kwi 18:13
głupmen: no tak, bo jak delta jest mniejsza od zera, to nie ma pierwiastków, prawda?
13 kwi 18:18
dfgsa: no tak dzięki
13 kwi 18:20