Sprawdźcie. Poprawcie jeśli źle. Naprowadźcie na dobry wynik. Muszę umieć to zro
megan: Pomocy.
Sprawdźcie. Poprawcie jeśli źle. Naprowadźcie na dobry wynik. Muszę umieć to zrobić na jutro.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wiadomo, że a>0 i a2+ |
| =a+ |
| . Wykaż, że a+ |
| =2. |
| | a2 | | a | | a | |
Można to zrobić w taki sposób:
Można tak to udowodnić czy nie? Jeśli nie to jak inaczej, bo jakoś nie mam pomysłu.
13 kwi 17:10
megan: Hey. Hello. Help

!
13 kwi 17:25
PW: Przepisz teraz "od tyłu" i będzie cacy, gdy przed ostatnim wnioskiem powołasz się na założenie,
że a > 0. Tak jak napisałaś, to jest dowód twierdzenia odwrotnego (
korzystając z tezy
| | 1 | |
doszłaś do wniosku, że a2+ |
| = 2). |
| | a2 | |
13 kwi 17:53
PW: Aj, przepisanie od tyłu też nie bardzo, bo trzeba skorzystać z założenia, że
− nie korzystałaś z tego w ogóle.
13 kwi 17:55
megan: No w sumie tak. A jak się za to założenie zabrać?
13 kwi 18:01
Janek191:
Może tak :
| | 1 | | 1 | |
a2 + |
| = ( a + |
| )2 − 2 , więc |
| | a2 | | a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( a + |
| )2 = a2 + |
| +2; korzystamy z założenia,że a2 + |
| = a + |
| |
| | a | | a2 | | a2 | | a | |
mamy
| | 1 | | 1 | |
( a + |
| )2 = a + |
| + 2 |
| | a | | a | |
więc mamy
x
2 − x − 2 = 0
Δ = 1 − 4*1*( −2) = 9
√Δ = 3
| | 1 − 3 | |
x = |
| = − 1 − odpada, bo a > 0 |
| | 2 | |
lub
ckd.
13 kwi 18:16
Janek191:
Może tak :
| | 1 | | 1 | |
a2 + |
| = ( a + |
| )2 − 2 , więc |
| | a2 | | a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( a + |
| )2 = a2 + |
| +2; korzystamy z założenia,że a2 + |
| = a + |
| |
| | a | | a2 | | a2 | | a | |
mamy
| | 1 | | 1 | |
( a + |
| )2 = a + |
| + 2 |
| | a | | a | |
więc mamy
x
2 − x − 2 = 0
Δ = 1 − 4*1*( −2) = 9
√Δ = 3
| | 1 − 3 | |
x = |
| = − 1 − odpada, bo a > 0 |
| | 2 | |
lub
ckd.
13 kwi 18:16