Zadankowo
Saizou :
zadanka na 30 min
ma ktoś jakieś ciekawe zadanka maturalne ?
8 kwi 22:22
ICSP: Wiesz czym jest iloczyn skalarny wektorów i umiesz go liczyć?
8 kwi 22:23
8 kwi 22:24
8 kwi 22:24
Saizou : ICSP jakoś nie miałem okazji poznać pana iloczyna skalarnego xd
8 kwi 22:25
ICSP: 
Muszę szukać kogoś innego
8 kwi 22:25
ICSP: ale możesz nadal rozwiązać zadanie które Ci kiedyś dałem , takie ze średnimi
8 kwi 22:26
Saizou : a no mogę, ale chciałem takie "pod maturę"
8 kwi 22:26
muflon:

Bok kwadratu ma a, policz pole różowej figury.
8 kwi 22:26
Saizou :

α=30
o
pole pomiędzy niebieskim łukiem a odcinkiem BC
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| πa2− |
| a2= |
| a2( |
| π+1) |
| | 12 | | 4 | | 4 | | 3 | |
bok BC
(BC)
2=2a
2−
√3a
2=a
2(2−
√3)
szukane pole
| | 1 | | 1 | |
a2(2−√3)+4* |
| a2( |
| π+1)= |
| | 4 | | 3 | |
9 kwi 15:30
Saizou : sprawdzi ktoś to ?
10 kwi 17:31
zawodus: dlaczego twierdzisz że kąty są równe?
10 kwi 18:09
10 kwi 18:15
Saizou :

dlatego że
β=90−α−γ=30
10 kwi 18:33
Saizou :
10 kwi 20:20
zawodus: Dobrze, to teraz dlaczego twierdzisz, że punkt B i C leżą dokładnie w środku boku?
10 kwi 20:22