On18: zadanie 1
| cosα | | 1 | |
| − tgα = |
| |
| 1−sinα | | cosα | |
Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną. Podaj konieczne założenia.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
zadanie 2
| | 4cos2α + sin2α | |
α∊(270,360) oraz |
| = −4ctgα |
| | sin2α | |
Oblicz wartość wszystkich funkcji trygonometrycznych kąta α.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
zadanie 3
Wykaż, że a
b=c jeśli
a) a=4
−sin(−930)
b) b= log(tg184)+log(tg86)
c) c=log
log3(sin2240 + cos2120)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
zadanie 4
W trójkącie rozwartokątnym ABC dane są długości boków:
|BC|= 2
√2−1, |AC| = 2, |AB| =
√11
a) wyznacz miarę kąta rozwartego tego trójkąta
b) oblicz długość wysokości poprowadzonej na bok AB