W trapezie równoramiennym o przekątnej 13 można wpisać okrąg. Odcinek łączący środki ramion
trapezu ma długość 12. Oblicz długość ramienia i pole trapezu.
To udało mi się wyliczyć, jednak nie wiem jak policzyć to pole, próbowałem z tw. cos w ΔABD i
ΔBCD ale wychodzi jakaś masakra
| a+b | ||
i rowna sie | ||
| 2 |
AE = a − (24 −a) = a −12
AE = a − 12
| a2−25 | a−12 | |||
CosA = | = | |||
| 24a | 12 |
to jest odcinek laczacy srodki ramion
| a + b | ||
i z tej środkowej −−−> | =12 czyli a + b = 24 więc 24 = 2c czyli c =12 | |
| 2 |
| a+b | ||
Środkowa trapezu ma długość | =12 ⇒ a+b=24 to a+b=2c ⇒c=12 | |
| 2 |
| a+b | ||
oraz |EB|= | =12 | |
| 2 |
| a+b | ||
P= | *h= 12*5= ..... | |
| 2 |