PROSZE O POMOC W ZADANIACH
ADII: kto pomoże


?
1−wyznacz ciąg arytmetyczny ( an), tzn a1oraz r , wiedząc ,że a6−a4=1 oraz a5+a13=16
2− ile wyrazów ma podany ciąg geometryczny 2,6,18,.............,1458
3−wyznacz k tak aby proste o równaniach 3kx−7y−10=0 i 2x+y−7=0 były prostopadłe
4−rozw.równanie1,5 kreskaułamkowa x=3x2−6kreskaułamkowa 2x(x+1)−3 kreska ułamkowa 2x+2
8 kwi 21:49
8 kwi 21:53
ja: a1=2 q=3 an=1458 i ze wzoru na an wylicz n
8 kwi 21:54
8 kwi 21:55
ADII: 4 ROZWIĄŻ RÓWNANIE−−−−−− / OZNACZA KRESKĘ UŁAMKOWĄ
1,5 / X = 3X2−6 / 2X(x+1) −3 / 2X+2
8 kwi 22:07
5-latek: | 1,5 | | 3x2−6 | | 3 | |
| = |
| − |
| |
| x | | 2x(x+1) | | 2x+2 | |
| 1,5 | | 3x2−6 | | 3 | |
| = |
| − |
| |
| x | | 2x(x+1) | | 2(x+1) | |
widziesz teraz wspolny mianownik ?
I nie zapomnij na poczatku zapisac zalozenia (mysle ze o tym pamietasz
8 kwi 22:24
ADII:
PROSZE O POMOC W ZADANIACH
kto pomoże ?
1−wyznacz ciąg arytmetyczny ( an), tzn a1oraz r , wiedząc ,że a6−a4=1 oraz a5+a13=16
2− ile wyrazów ma podany ciąg geometryczny 2,6,18,.............,1458
3−wyznacz k tak aby proste o równaniach 3kx−7y−10=0 i 2x+y−7=0 były prostopadłe
4 ROZWIĄŻ RÓWNANIE−−−−−− / OZNACZA KRESKĘ UŁAMKOWĄ
1,5 / X = 3X2−6 / 2X(x+1) −3 / 2X+2
9 kwi 09:43
J:
| | 1 | |
1) a6 − a4 = 2r , 1 = 2r ⇔ r = |
| |
| | 2 | |
a
1 + 4r + a
1 + 12r = 16 ⇔ 2a
1 + 16r = 16 ⇔ 2a
1 + 8 = 16 ⇔ a
1 = 4
| | 1 | | n + 7 | |
an = a1 + (n −1)*r = 4 + (n −1) |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 kwi 10:06
J: 2) an = a1*qn , 1458 = 2*3n ⇔ 729 = 3n ⇔ 36 = 3n ⇔ n = 6
9 kwi 10:16
ADII: dziękuje a co oznaczają te ⇔
9 kwi 10:22
J: ... jest równoważne ( wtedy i tylko wtedy )
9 kwi 10:27
ADII: oki jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc w zadaniach
9 kwi 10:29
ADII: pomocyyyyyy
ROZWIĄŻ RÓWNANIE− / OZNACZA KRESKĘ UŁAMKOWĄ
przykład zapisał pod spodem prawidłowo w odpowiedzi 5−latek:
Ja nie umie sobie z tym zadaniem poradzić kto pomoże proszeeeeee
1,5 / X = 3X2−6 / 2X(x+1) −3 / 2X+2
9 kwi 10:47
J:
Założenia: x ≠ 0 i x ≠ − 1
| | 3 | | 3x2 − 6 | | 3 | |
⇔ |
| − |
| + |
| = 0 ⇔ |
| | 2x | | 2x(x+1) | | 2(x+1) | |
| | 3(x+1) | | 3x2 − 6 | | 3x | |
|
| − |
| + |
| = 0 ⇔ |
| | 2x(x+1) | | 2x(x+1) | | 2x(x+1) | |
3(x+1) − (3x
2 − 6) + 3x = 0 ⇔ 3x +3 −3x
2 + 6 + 3x = 0 ⇔ −3x
2 +6x + 9 = 0 ⇔
3x
2 − 6x − 9 = 0 ⇔ (x−3)(x+1) = 0 ⇔ x = 3 lub x = − 1 ( odpada ) , czyli : x = 3
9 kwi 11:03
porwanyprzezbanany: HELP PORWLAI MNIE BANANY W KOMINIARKACH!
9 kwi 11:04
ADII: jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc
9 kwi 11:24