f. kwadratowa
P@weł: Prosze tylko o podpowiedz w tych zadaniach

:
Zadanie 1
Dla jakich wartosci parametru a rownanie:
x
2 − (a − 3)x + a = 0
ma dwa rozwiązania ujemne?
Czy w 1 zadaniu skoro sa dwa rozwiazania ujemne, czyli sa tych samych znakow , warunki będą
takie

:
Δ≥0
x1+x2<0
x1*x2>0






?
Zadanie 2
Dla jakich wartosci parametru m rownanie:
(m−5)x
2 − 4mx + m − 2 = 0
ma dwa pierwiastki dodatnie?
Skoro są dwa pierwiastki dodatnie(czyli tych samych znakow) to czy warunki będą takie

:
Δ≥0
x1+x2>0
x1*x2>0


Prosze o potwierdzenie czy zapisane warunki sa poprawne?
3 kwi 01:19
P@weł: nie jestem pewien co do warunkow z delta czy ma byc ≥ czy >
3 kwi 01:20
Bogdan:
Tak, ale w zadaniu drugim brakuje a ≠ 0 (w zadaniu pierwszym a = 1 ≠ 0).
3 kwi 01:25
P@weł: Racja Bogdanie , dzieki, chociaz w pierwszym to nic nie zmienia
3 kwi 01:26
J:
Co do Δ , to aby istniały dwa pierwiastki musi być Δ > 0 ( a nie Δ ≥ 0)
3 kwi 06:27
PP: No jak to ? J, przeciez to sa pierwiastki tych samych znaków wiec powinno byc Δ≥0 , a jesli
sa różnych znaków to Δ>0

Potwierdzi to ktos bo juz sam teraz nie wiem?
3 kwi 15:22
PP:
3 kwi 15:30
J: | | b | |
Gdy Δ = 0 , to mówimy o tzw. pierwiastku podwójnym: x1 = x2 = − |
| . Jesli w zadaniu |
| | 2a | |
jest mowa o dwóch pierwiastkach, to w domyśle traktujemy dwa rózne pierwiastki x
1 ≠ x
2
Δ > 0 gwarantuje istnienie 2 pierwiastków i niekoniecznie róznych znaków.
3 kwi 15:32
Godzio:
Nie jest powiedziane, że muszą być różne.
Δ ≥ 0
3 kwi 15:32
3 kwi 15:36
P@weł: Dzieki Godzio za potwierdzenie
3 kwi 15:37
J: Nie będę się upierał ....
3 kwi 15:38
Godzio:
J nie wiem kiedy zdawałeś maturę i czy uczysz czy nie, ale obecnie jak nie jest
powiedziane, że są dwa różne pierwiastki to dajemy Δ ≥ 0 (pomijając oczywistych przypadków −
np. pierwiastki dwóch różnych znaków)
3 kwi 15:39
P@weł: No dobra dzieki chłopaki teraz nie mam wątpliwosci
3 kwi 15:39
J: Zdawałem dość dawno ..., ale przyjmuję do wiadomości..
3 kwi 15:42
Godzio:
Dla mnie też to jest dziwne, ale z CKE nie wygrasz
3 kwi 15:45
J: Za moich czasów nie było czegoś takiego jak CKE
3 kwi 15:46
3 kwi 16:00