f. kwadratowa
PP: zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od wartoscci parametru m:
|x2−y2 + m(x+y) = x−y+m
<|
|x2+y2 + x−1 = 0
3 kwi 03:48
wredulus:
Pierwsze rownanie ... metoda grupowiania 'sciasnij'
Drugie rownanie −−− toc to okrag jest
3 kwi 07:42
PP: |x2−y2 + m(x+y) = x−y+m
<|
|x2+y2 + x−1 = 0
|x2−y2 + (m−1)x + (m+1)y − m = 0
<|
|x2+y2 + x−1 = 0
No i dalej stoje w miejscu, nie robilem wczesniej tego typu zadan
3 kwi 15:53
Godzio:
x2 − y2 + m(x + y) = x − y + m
(x − y)(x + y) + m(x + y) = x − y + m
(x + y)(x − y + m) − (x − y + m) = 0
(x − y + m)(x + y − 1) = 0
Dalej chyba już łatwo ? W razie czego to pisz, będę jeszcze przez jakieś 30 min.
3 kwi 16:07
3 kwi 16:10
PP: No dobra to tak jak napisales mam teraz układ :
| (x − y + m)(x + y − 1) = 0
<|
| |x2+y2 + x−1 = 0
Nic to mi niestety nie mówi, gdyby wychodzila z tego jakas funkcja kwadratowa to bym wiedzial
jak dokonczyc, a tu sciana...
3 kwi 16:16
PP: Jakas moze podpowiedz, co mam dalej po kolei zrobic?, i co z tego wyjdzie?
3 kwi 16:23
Godzio:
x − y + m = 0 lub x + y − 1 = 0
Z drugiego równania + drugie równanie z układu da nam 0,1 albo 2 rozwiązania, a dalej wstawiasz
pierwsze równanie i rozwiązania są już w zależności od Δ
3 kwi 16:25
PP: Godzio, serio ale jestem nie kumaty

, wiec zapytam, czy teraz z tego co zapisales";
x − y + m = 0 lub x + y − 1 = 0
mam to rozpisac w taki sposob: ?
x − y + m = 0 lub x + y − 1 = 0
x= y−m i podstawiam w drugim :
y − m + y −1 =0
2y = m+1
3 kwi 16:35
PP: | (x − y + m)(x + y − 1) = 0
<|
| x2+y2 + x−1 = 0 <−−−−−−−−jak to rozpisac?
sory ze tak żeruje na tobie ale nie rozumiem tego zadania,
3 kwi 16:38
PP: Mozesz mi to rozpisac?, Tobie zajmnie to 5 min, a jak tak bede ciagle pytał to w sumie
50min....
3 kwi 16:39
ZKS:
x − y + m = 0 ∨ x + y − 1 = 0
y = x − m ∨ y = 1 − x
Wstawiasz do drugiego równania najpierw y = 1 − x i masz
x
2 + (1 − x)
2 + x − 1 = 0
x
2 + x
2 − 2x + 1 + x − 1 = 0
2x
2 − x = 0
| | 1 | |
x(2x − 1) = 0 ⇒ x = 0 ∨ x = |
| |
| | 2 | |
Teraz wstawiasz y = x − m i rozpatrujesz.
3 kwi 16:43
PP: O panie, ... dopóki nie widzisz jak to ma wygladac to sie nic nie kuma a jak juz wszystko jest
to sie czlowiek zastanawia dlaczego na to nie wpadl,,.... dzieki ZKS ! , postaram sie to
zrobic, jak nie dam rade to napisze
3 kwi 17:02
Godzio:
Sorki, że nie odpisywałem, ale jak mówiłem musiałem wychodzić
3 kwi 18:24
PP: Dobra dla : y = 1 − x
a dla y = x − m :
wyszlo mi: x
2+y
2+x−1=0
x
2+(x+m)
2+x−1=0
x
2+x
2+2mx+m
2+x−1=0
2x
2+(2m+1)x+m
2−1=0
Δ=(2m+1)
2−4*2*(m
2−1)= 4m
2+4m+1−8m
2+8 = −4m
2 + 4m +9
No i sie zastanawiam co dalej , rozwazac opcje? :
Δ>0 2 rozwiazania
Δ=0 1 rozwiazanie
Δ<0 0 rozwiazań
Prosze o podpowiedz
7 kwi 05:52
PP: ?
7 kwi 14:21
PP: Podpowie ktos?
7 kwi 16:08
pp: ?
7 kwi 19:21
pp: jak dokonczyc rownanie dla y= x−m ?
7 kwi 21:14
pp: ?
7 kwi 21:46
pp: ?
7 kwi 22:10
pp: ?
7 kwi 22:34
pp: ?
7 kwi 22:47
PP: prosze o pomoc
8 kwi 03:51