f. kwadratowa
P@weł: Dla jakich wartosci parametru a suma odwrotnosci pierwiastkow rownania :
x
2 + 2x − (a
2 + 1) = 0
jest największa?
rozwazam warunki:
1
o Sa 2 pierwiastki, nie wiemy czy sa tych samych znaków, wiec :
Δ>0
1
o
Δ= 4 − 4*1*(−a
2−1)= 4 + 4a
2 + 4 = 4a
2 + 8
4a
2 + 8 >0
4a
2 > −8
a
2 > −2
nie wiem jak dokonczyc 1
o warunek
2
o
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| = |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | | | c | |
no i tutaj tez nie wiem co dalej
Pomoze ktos?
3 kwi 01:41
J:
Ad 1
o) a
2 > − 2 , jest spełnione dla kazdego "a" , a to oznacza,że dla kazdego "a"
równanie posiada dwa pierwiastki.
| | 2 | |
Ad 2o) Szukamy , dla jakiego "a" funkcja f(a) = |
| osiąga warość maksymalną. |
| | a2 +1 | |
Ponieważ licznik jest stały, więc ułamek osiąga wartość najwiekszą, gdy mianownik
jest najmniejszy, a to nastepuje wtedy, gdy a
2 jest najmniejsze, czyli a
2 = 0 ⇔ a = 0.
3 kwi 06:06
P@weł: No dobra ale jak to mam dokończyć, jak napisac odpowiedz, napisałem te 1
o 2
o warunki , mam
cos narysowac

pomoze mi to ktos do konca rozwiązać
3 kwi 15:46
P@weł: Moze ktos to logicznie rozpisac do konca z tego co ja juz zapisalem?
3 kwi 15:47
J: Można to zrobić rachunkiem pochodnych ... wyznaczyć extremum f(a).
3 kwi 15:51
PP: J chodzi mi tu o wytlumaczenie tego na prostszy język, robilem te zadanie kilka lat temu z
korepetytorem, ale juz zapomnialem o co w tym chodzilo, ja to mialem zapisane w zeszycie tak:
1
o a
2 > −2
a∊R
a=0
| | −b | | 0 | |
p= |
| = |
| = 0 nie wiem czy to jest prawidlowo zapisane,, no i nie wiem co dalej, jak |
| | 2a | | 2 | |
to zakonczyc , co to ma znaczyc
3 kwi 15:58
Godzio:
Dokończyć tak jak rozpisał J
3 kwi 15:58
Godzio:
Komentarz słowny starczy (tak jak
J napisał)
| | a | |
Ułamek |
| jest tym większy im mniejszy jest mianownik: |
| | b | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
1 = |
| < |
| < |
| < |
| < |
| = 5 |
| | 5 | | 4 | | 3 | | 2 | | 1 | |
3 kwi 16:12
P@weł: Panowie wielki ukłon do was, super to wytlumaczyliscie,
tylko to dopiero zrozumialem gdy na spokojnie przeanalizowalem,
odpowiedzia jest oczywiscie a=0

..
4 kwi 15:56