matematykaszkolna.pl
trygonometria Żaneta: W trójkącie ABC A = (3,5), B = (0,−2), C = (−4,2). a) Napisz równanie środkowej AD. b) Napisz równanie wysokości opuszczonej z wierzchołka B.
29 mar 18:31
5-latek: Najpierw zrob rysunek (i to nie jest trygonometria tylko geometria analityczna Przeciez wiesz co to jest srodkowa boku oraz co to jest wysokosc i jak pada na bok
29 mar 18:37
Żaneta: jak wyznaczyć współrzędne punktu D?
29 mar 18:47
5-latek: czy zrobiony rysunek ? Napisz tu co to jest srodkowa .
29 mar 18:50
Saizou : a co to jest punkt D, skoro mamy środkową AD?
5-latek: naprawde bez znajomosci tych pojec nie da rady dalej jechac
Żaneta: rysunek zrobiony ale pewnie nie odczytam z wykresu normalnie, wiem co to jest środkowa przecież nie jest z moim mózgiem aż tak źle. tylko zanim tu napisze ten wzór to zajmie godzinę
29 mar 18:54
Żaneta: czy to jest tak? wyznaczyć długość odcinka CA i otrzymamy jej równanie a następnie że prosta BD jest prostopadła to wiemy już jakie jest jej równanie. a następnie wyznaczyć b podstawiając współrzędne z punktu B i mamy pełne równanie. następnie obliczyć punkt przecięcia tych prostych BD z AC i mamy punkt a później to już środkową
29 mar 19:06
5-latek: rysunekJakbys zrobila rysunek to nawet z wykresu idzie odczytac wspolrzene punktu D Zeby nie rysowac drugiego rysunku to zaznaczylen w na zielono wysokosc h opuszczona z wierzcholka B Zajmiemy sie teraz srodkowa ( bedziemy pisac rownanie tej prostej w postaci kierunkowej Jak sama nazwa mowi srodkowa wiec punkt D dzieli bok BC na polowe czyli musisz wyznaczyc wspolrzedne srodka odcinka BC sa na to wzory ( wiec wyzacz https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
29 mar 19:07
Żaneta: S= (−2; 0)
29 mar 19:15
5-latek: Dobrze Teraz musisz napisac rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty A i D ( tez jest na to wzor https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html ( to bedzie rownanie srodkowej AD wiec pisz Potem napiszsemy rownanie tej wysokosci
29 mar 19:18
Żaneta: rownanie to y=x+2
29 mar 19:19
5-latek: Tylko zamiast S ma byc D=(−2,0)
29 mar 19:20
Żaneta: tak tak, zgaza sie wiec podpunkt a jest rozbrojony. czy mozna liczyc na pomoc w podpunkcie b?
29 mar 19:21
5-latek: Nie sprawdzam obliczen ale z wykresu wychodzi ze tak Teraza wysokosc . Aby napisac rownanie tej wysokosci to musimy najpierw napisac rownanie prostej AC Wysokosc poda pod katem prostym na dany bok wiec nalezy napisac rownanie prostej prostopadlej do AC i przechodzacej przez punkt B. Wiec tak wyznaczasz wspolczynnik kierunkowu prostej AC (lub piszsesz cale rownanie prostej AC czyli prostej przechodzacej przez punkty A i C Z warunku prostopadlosci prostych czyli a*a1=−1 wyznaczasz wspolczynnik a1 (czyli wspolczynnik prostej prostopadlej do AC POtem piszsez rownanie prostej prostopadlej do AC i przechodzacej przez puntk B Dasz sobie rade ?
29 mar 19:27
Żaneta: tak, juz przy koncu jestem
29 mar 19:42
5-latek: to napisz jak dojdziesz do konca emotka
29 mar 19:43
Żaneta: coś pomięszałam bo mi się nie zgadza z od jaką mam podana
29 mar 19:54
5-latek:
 y2−y1 
mamy punkty a(3,5) i C(−4,2) wiemy ze tgα=a wiec a=

x2−x1 
 2−5 3 
=

=

−4−3 7 
policzylem wspolczynjik kierunkowy prostej AC (tyle wystarczy zeby wyznaczyc wspolczynnik kierunkowy a1 prostej prostopadlej do AC
 −1 7 
z warunku a*a1=−1 to a1=

to a1= −1*7/3= −

a 3 
 7 
czyli nasz prosta prostopadle do AC bedzie miala rownanie y=−

x+b
 3 
ma ona przechodzic przez punkt B(0,−2) wiec ten punkt musi spelniac rownanie tej prostej wobec tego do tego rownania wstawiamy wspolrzedne tego punktu i mamy
 7 7 
−2= −

*0+b wylicz z tego b i napisz rownanie tej prostej czyli y=−

x+ wyliczone b
 3 3 
29 mar 20:12
Żaneta: a już wiem nie ten punkt podstawiłam
29 mar 20:14
5-latek: teraz wyszlo dobrze ?
29 mar 20:16
Żaneta: dziękuję za pomoc
29 mar 20:17