trygonometria
Żaneta: W trójkącie ABC A = (3,5), B = (0,−2), C = (−4,2).
a) Napisz równanie środkowej AD.
b) Napisz równanie wysokości opuszczonej z wierzchołka B.
29 mar 18:31
5-latek: Najpierw zrob rysunek (i to nie jest trygonometria tylko geometria analityczna
Przeciez wiesz co to jest srodkowa boku
oraz co to jest wysokosc i jak pada na bok
29 mar 18:37
Żaneta: jak wyznaczyć współrzędne punktu D?
29 mar 18:47
5-latek: czy zrobiony rysunek ?
Napisz tu co to jest srodkowa .
29 mar 18:50
Saizou :
a co to jest punkt D, skoro mamy środkową AD?
29 mar 18:50
5-latek: naprawde bez znajomosci tych pojec nie da rady dalej jechac
29 mar 18:50
Żaneta: rysunek zrobiony ale pewnie nie odczytam z wykresu normalnie, wiem co to jest środkowa przecież
nie jest z moim mózgiem aż tak źle. tylko zanim tu napisze ten wzór to zajmie godzinę
29 mar 18:54
Żaneta: czy to jest tak? wyznaczyć długość odcinka CA i otrzymamy jej równanie a następnie że prosta BD
jest prostopadła to wiemy już jakie jest jej równanie. a następnie wyznaczyć b podstawiając
współrzędne z punktu B i mamy pełne równanie. następnie obliczyć punkt przecięcia tych
prostych BD z AC i mamy punkt a później to już środkową
29 mar 19:06
5-latek:

Jakbys zrobila rysunek to nawet z wykresu idzie odczytac wspolrzene punktu D
Zeby nie rysowac drugiego rysunku to zaznaczylen w na zielono wysokosc h opuszczona z
wierzcholka B
Zajmiemy sie teraz srodkowa ( bedziemy pisac rownanie tej prostej w postaci kierunkowej
Jak sama nazwa mowi srodkowa wiec punkt D dzieli bok BC na polowe
czyli musisz wyznaczyc wspolrzedne srodka odcinka BC sa na to wzory ( wiec wyzacz
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
29 mar 19:07
Żaneta: S= (−2; 0)
29 mar 19:15
5-latek: Dobrze
Teraz musisz napisac rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty A i D ( tez jest na to
wzor
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html ( to bedzie rownanie srodkowej AD wiec pisz
Potem napiszsemy rownanie tej wysokosci
29 mar 19:18
Żaneta: rownanie to y=x+2
29 mar 19:19
5-latek: Tylko zamiast S ma byc D=(−2,0)
29 mar 19:20
Żaneta: tak tak, zgaza sie wiec podpunkt a jest rozbrojony. czy mozna liczyc na pomoc w podpunkcie b?
29 mar 19:21
5-latek: Nie sprawdzam obliczen ale z wykresu wychodzi ze tak
Teraza wysokosc . Aby napisac rownanie tej wysokosci to musimy najpierw napisac rownanie
prostej AC Wysokosc poda pod katem prostym na dany bok wiec nalezy napisac rownanie prostej
prostopadlej do AC i przechodzacej przez punkt B.
Wiec tak wyznaczasz wspolczynnik kierunkowu prostej AC (lub piszsesz cale rownanie prostej AC
czyli prostej przechodzacej przez punkty A i C
Z warunku prostopadlosci prostych czyli a*a1=−1 wyznaczasz wspolczynnik a1 (czyli
wspolczynnik prostej prostopadlej do AC
POtem piszsez rownanie prostej prostopadlej do AC i przechodzacej przez puntk B Dasz sobie rade
?
29 mar 19:27
Żaneta: tak, juz przy koncu jestem
29 mar 19:42
5-latek: to napisz jak dojdziesz do konca
29 mar 19:43
Żaneta: coś pomięszałam bo mi się nie zgadza z od jaką mam podana
29 mar 19:54
5-latek: | | y2−y1 | |
mamy punkty a(3,5) i C(−4,2) wiemy ze tgα=a wiec a= |
| |
| | x2−x1 | |
policzylem wspolczynjik kierunkowy prostej AC (tyle wystarczy zeby wyznaczyc wspolczynnik
kierunkowy a
1 prostej prostopadlej do AC
| | −1 | | 7 | |
z warunku a*a1=−1 to a1= |
| to a1= −1*7/3= − |
| |
| | a | | 3 | |
| | 7 | |
czyli nasz prosta prostopadle do AC bedzie miala rownanie y=− |
| x+b |
| | 3 | |
ma ona przechodzic przez punkt B(0,−2) wiec ten punkt musi spelniac rownanie tej prostej
wobec tego do tego rownania wstawiamy wspolrzedne tego punktu i mamy
| | 7 | | 7 | |
−2= − |
| *0+b wylicz z tego b i napisz rownanie tej prostej czyli y=− |
| x+ wyliczone b |
| | 3 | | 3 | |
29 mar 20:12
Żaneta: a już wiem nie ten punkt podstawiłam
29 mar 20:14
5-latek: teraz wyszlo dobrze ?
29 mar 20:16
Żaneta: dziękuję za pomoc
29 mar 20:17
5-latek:
29 mar 20:19