planim
bezendu:
Trójkąt prostokątny ABC ma boki długości 3, 4, 5. Oblicz promień okręgu stycznego do
przeciwprostokątnej i prostych będących przedłużeniami przyprostokątnych
Mogę prosić rysunek ?
25 mar 22:07
bezendu: ?
25 mar 22:19
ja:

Nakreśl poprawniej
25 mar 22:25
bezendu:
Dzięki ale co mi to teraz dało ?
25 mar 22:32
Mila:

środek okręgu stycznego do AB i przedłużeń leży na dwusiecznej kąta prostego.
P punkt styczności.
25 mar 22:38
ja: Prosiłeś o rys, poprowadź promienie do p styczności i masz kąty90
25 mar 22:42
bezendu:
Ale to nadal mi nic nie mówi ? Teraz mam jakieś 2 trójkąty prostokątne
25 mar 22:44
Eta:
Znasz tw. o odcinkach stycznych?
25 mar 22:46
Eta:
Zastosuj je w
pięknym rys, jaki podała Ci
Mila 
dla
Mili
25 mar 22:47
bezendu:
Nie znam takiego twierdzenia ?
25 mar 22:49
WAT: Zastosuj się do twierdzenia podanego przez Milo.
Może pomoże Ci jeszcze fakt, iż figura CMSK jest kwadratem
25 mar 22:55
Mila:

Punky styczności A i B okręgu wpisanego w kąt są jednakowo odległe od wierzchołka kąta O.
OA=OB.
Tam powinno być:
MB=BP bo punkty styczności M i P są jednakowo odległe od wierzchołka B.
AK=AP, bo punkty styczności P i K jest jednakowo odległe od wierzchołka A
25 mar 22:59
bezendu:
Ale akurat długości tych odcinków nie znam mam 2 nie wiadome i nic.
25 mar 23:02
Eta:
|PA|=x= |AK| , |PB|=y=|BM|
x+y=5
x+3=4+y= R
25 mar 23:05
bezendu:
Takie to proste było
25 mar 23:10
Mila:
? No właśnie, nie zniechęcaj się tak szybko.
25 mar 23:14
bezendu:
Oblicz sinusy kątów ostrych trójkąta prostokątnego, wiedząc, że stosunek długości promienia
okręgu wpisanego do promienia okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy 0 ,4 .
Wyliczyłem ze stosunku
25 mar 23:14
bezendu:
Było w arkusz z R więc wydawało się trudne. Staram się nie zniechęcać ale jakoś słabo idzie .
25 mar 23:16
bezendu:
Nic chciałem prawie gotowca tylko chodziło mi o kontynuację mojej myśli. Ten sposób jest wgl
inny od tego co ja podałem.
25 mar 23:34
bezendu:
Więc ponawiam pytanie jak dokończyć 23:14 ?
25 mar 23:38
bezendu: A po dwa napisałaś wszystko a ja mam tylko podstawić ? A już kiedyś o tym pisałem. Ale
dziękuję.
25 mar 23:40
bezendu: Teraz nie mogę nic z tego wyznaczyć
0,2(ac+bc+c2)=ab ?
26 mar 00:01
26 mar 00:03
Eta:
Przecztaj też wpis
23:05
26 mar 00:06
bezendu:

A no miałem ale zupełnie zapomniałem. Ale tego na pewno nie robiłem:
Na zewnątrz równoramiennego trójkąta prostokątnego zbudowano kwadraty – jeden na
przyprostokątnej, a drugi na przeciwprostokątnej. Wykaż, że przeciwprostokątna dzieli odcinek
łączący środki kwadratów na dwie równe części.
26 mar 00:07
zawodus: To zadanie akurat ciekawe.
26 mar 08:50
zawodus: Można przynajmniej 4 sposoby rozwiązanai podać
26 mar 09:08
bezendu: ?
26 mar 17:29
Mila:
Po 20 . Teraz będę zajęta.
26 mar 17:42
Eta:

1/jeden ze sposobów ( czworokąt SNOC −− jest równoległobokiem
Opisz odpowiednim komentarzem
26 mar 18:51
bezendu:
Eta ale co mam opisać skoro to jest równoległobok to
SN||CO oraz CS||NO i |NO|=|SC| i |CO|=|SN| ?
26 mar 21:25
bezendu:
Eta jesteś ?
26 mar 21:29
bezendu: ?
26 mar 21:54
Mila:
Przekątne równoległoboku dzielą się na połowy.
26 mar 21:55
bezendu:
No tak i to koniec dowodu ?
26 mar 22:00
Mila:
Tak i Eta podała piękną wskazówkę.
26 mar 22:18
bezendu:
Dziękuję jeszcze takie zadanie:
Suma obwodów prostokąta i trójkąta równobocznego jest równa 12. Jakie wymiary powinnien mieć
prostokąt, w którym stosunek długości boków jest równy 1:2, aby suma pól tych figur była
najmniejsza
Moja odp: (−12+8√3)x(−24+16√3) ?
26 mar 22:22
bezendu:
korekta
(−6+4√3)x(8√3−12)
26 mar 22:29
Mila:
Mój wynik:
x=2(2−√3)
2x=4(2−√3)
Sprawdź, jesli nie masz odpowiedzi.
26 mar 22:34
bezendu:
2a+2b+3c=12
2a+4a+3c=12
6a+3c=12
c=4−2a
P
1=ab
P
2=2a
2
| | c2√3 | |
P2= |
| =4√3−4√3a2+√3a2 |
| | 4 | |
P
1+P
2=(2+
√3)a
2−4
√3a+4
√3
b=−12+8
√3
W takim razie gdzie błąd ?
26 mar 22:38
Mila:
Tak, zjadłam
√3. x
a źle obliczyłam.Masz dobrze
26 mar 22:47
bezendu:
Dziękuję, w końcu jakaś nadzieja drobna.
26 mar 22:56
Eta:
26 mar 22:57
26 mar 22:58
26 mar 23:00
bezendu:
Mam nadzieję, że takie coś będzie jeszcze mam 40 dni.
26 mar 23:03
Eta:
to pod pierwszym linkiem?
26 mar 23:04
bezendu: Bez przesady ! To pod drugim. I dziś ładną wskazówkę podałaś a nie wszystko zrobione i tylko
dodać.. Takie coś to dla przedszkolaków
26 mar 23:06
26 mar 23:08
bezendu:
Eta żyjesz jeszcze ?
26 mar 23:34
Eta:
Jeszcze tak
26 mar 23:35
bezendu:
10 zadań jeszcze możemy zrobić ?
26 mar 23:37