:)
Barry: Trojkat prostokątny ABC w ktorym kąt BCA = 90 stopni i kąt CAB = 30 stopni jest opisany
na okregu o promieniu √3. oblicz odleglosc wierzcholka C trojkąta od punktu stycznosci
tego okregu z przeciwprostokątną.
26 mar 20:25
Eta:

r=
√3 |BE|=DB| ( dlaczego? ...
|BC|=x+r= 3+
√3 i |BD|=3
teraz z twierdzenia kosinusów w trójkącie CDB:
d
2= 3+
√3)
2+3
2−2*3*(3+
√3)*cos60
o ⇒ d
2=....... , d=.....
dokończ ........
26 mar 22:44
Domel:

α = 30°; β = 15°; r =
√3
a, b, c − długości boków trójkąta
| √3 | | 2x√3 | |
| = |
| => x2 − 3 = 6x |
| 3 | | x2 − 3 | |
x
2 − 6x − 3 = 0
Δ = 48 =>
√Δ = 4
√3
| | 6 + 4√3 | |
x2 = |
| > 0 => x = 3 + 2√3 |
| | 2 | |
27 mar 14:45