stożek
Radek:
Stożek, którego pole powierzchni bocznej jest równe 9√10π , jest wpisany w kulę o promieniu
5. Oblicz objętość stożka.
Proszę tylko o rysunek, żebym sobie jakoś zaczął
23 mar 18:53
dero2005:
23 mar 18:58
Radek:
A przekrój ?
23 mar 19:01
dero2005:
23 mar 19:05
Radek:
Dziękuję
23 mar 19:22
Radek:
To chyba jednak nic nie dało
23 mar 20:35
Rafał28:
R − kuli
r − promień podstawy stożka
l − tworząca stożka
h − wysokość stożka
W przekroju osiowym poprowadź wysokość a następnie dwukrotnie z Pitagorasa, dla trójkąta R,R,l
oraz trójkąta r, R, h−R
Lepszego sposobu nie znalazłem. Trochę liczenia
23 mar 21:41
Rafał28: R − promień kuli
23 mar 21:41
Radek:
Coś tam policzyłem, pomożesz mi trochę w geometrii analitycznej ?
23 mar 21:42
Rafał28:
Nauczyciel ze mnie kiepski, ale pokaż co tam masz.
23 mar 21:45
Mila:
π*r*b=9
√10π⇔r*b=9
√10 z treści zadania
pole przekroju :
Narysuj wysokość h w przekroju : Inny sposób na pole przekroju
Wykorzystaj i oblicz V
23 mar 21:54
Radek:
Dla jakich wartości parametru α odległość punktu P = (1,2) od prostej y = x+ sin α jest
| | 1 | |
mniejsza lub równa |
| ? |
| | √2 | |
23 mar 21:55
Radek:
Do tego zadania ze stożka wrócę jutro.
23 mar 21:56
Rafał28:
Prostą w postaci ogólnej i wzór na odległość punktu od prostej.
23 mar 21:59
Radek:

Jak narysować y=x+sinα ?
23 mar 22:00
23 mar 22:01
23 mar 22:02
Rafał28: mianownik pod wartością względną do poprawki
23 mar 22:03
23 mar 22:05
Rafał28: ok
23 mar 22:05
Radek:
|1−sinα|≤1 /2
1−2sinα+sin2α≤1
−2sinα+sin2α≤0
2sinα−sin2α≥0
sinα(2−sinα)≥0
i co dalej ?
23 mar 22:08
Rafał28: ale sobie komplikujesz życie, ale dobra jakby co jest taki trick
===========
|x − 10| ≤ 1
−1 ≤ x − 10 ≤ 1
|x − 10| ≥ 3
x − 10 ≥ 3 lub x − 10 ≤ −3
===========
Zrobiłeś dobrze, teraz podstaw t = sin α i masz zwykłą nierówność z parabolą
23 mar 22:12
Radek:
|sinx−1|≤1
sinx≤2 i sinx≤0
Ok ?
23 mar 22:15
Rafał28: Prawie dobrze. W tym drugim zmień znak
23 mar 22:16
Radek:
sinx≥0
23 mar 22:18
Rafał28: ok, co dalej?
23 mar 22:20
Radek:
Nie wiem jak to rozwiązać
sinx∊<0,2> ale co z tym ? <0,1> ?
23 mar 22:21
Rafał28:
sin x jakie przyjmuje wartości?
23 mar 22:21
Radek:
x∊<−1,1>
23 mar 22:21
Rafał28: W takim razie patrzysz na nierówność sin x ≤ 2
I odpowiadasz na pytanie. Czy dla wszystkich x nierówność jest spełniona?
23 mar 22:22
Rafał28: A tak w ogóle parametr a zamieniliśmy na x, ale nie ważne. Jakby co to a=x
23 mar 22:22
Radek:
nie może być mniejsze od −1 ?
23 mar 22:27
Rafał28: Nie zrozumiałeś mnie. Patrz
sin x ≤ 2
Oznacza to, że niezależnie co podstawię pod x to lewa strona będzie <−1, 1> a to oznacza, że
x∊R i się tego nie rozwiązuje tylko przechodzi do drugiego przypadku.
To jest na tej samej zasadzie co x2 = −5 (tutaj też x∊R)
23 mar 22:28
Radek: ok to jak drugi przypadek ?
23 mar 22:30
Rafał28: jesteśmy tutaj
|sinx−1|≤1
sinx≤2 i sinx≥0
23 mar 22:30
Radek:
Tak.
23 mar 22:31
Rafał28: Drugi przypadek to sin x ≥ 0 i należy to rozwiązać. Potrafisz?
23 mar 22:32
Radek:
Nie bardzo ?
23 mar 22:32
Rafał28:
Rysujesz funkcję y = sin x, albo patrzysz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/426.html
w nierówności sin x ≥ 0 oznacza, że musisz wyznaczyć te argumenty (x−sy), gdzie wykres funkcji
sin x jest nad osią OX (na górze) lub równy zero. Odczytujesz to z wykresu.
23 mar 22:35
Radek:
Czyli muszę znaleźć wartość dla sinx=0 oraz sinx=1 ?
23 mar 22:37
23 mar 22:39
Rafał28:
Próbujemy dalej
Patrzymy na wykres od środka układu współrzędnych.
Wykres jest w punkcie (0, 0) i idzie do góry, czyli spełniona jest nierówność (patrz moja
ostatnia odpowiedź). Później wykres maleje aż do argumentu x=π. Wobec tego x∊<0, π> jest
szukanym naszym przedziałem dla nierówności. Ale to dopiero jeden przedział. Nas interesują
wszystkie.
23 mar 22:41
Radek:
0+2kπ, π+2kπ
23 mar 22:43
Rafał28:
Ok, teraz spróbuj poskładać to w logiczną całość.
23 mar 22:44
Radek:
α∈<0 + 2kπ ,π + 2kπ>
23 mar 22:48
Rafał28: jest OK
23 mar 22:49
Radek:

Dane są punkty A (1,0),B(− 1,1) . Punkt C należy do okręgu o równaniu x
2+y
2 = 1 . Znajdź
współrzędne punktu C , tak aby pole trójkąta ABC było największe. Oblicz to pole.
23 mar 22:51
Rafał28:
Trzeba wyznaczyć równanie prostej AB a później prostą prostopadłej do AB i taką, że przechodzi
przez środek okręgu.
23 mar 22:56
Rafał28:
Dlaczego tak?
k⊥AB
Nazwij sobie punkt przecięcia się prostej AB i prostopadłej do niej (nazwijmy k) jako punkt D.
Wtedy prosta k przechodząca przez punkt D przetnie okrąg w punktach E, F.
Zauważ, że odcinki DE, DF to są wysokości w trójkącie A, B, C.
Pole trójkąta ABC zależy między innymi od wysokości, zatem zależy nam aby ta wysokość była jak
największa. Stąd takie rozwiązanie a nie inne.
23 mar 22:59
Radek:
prosta prostopadła przez środek okręgu y=2x
Wyjdą dwa rozwiązania i jedno muszę odrzucić ?
23 mar 23:02
Rafał28: Zgadza się. Można odrzucić na oko (ale to dla własnego rozwiązania

, Policz długość dwóch
wysokości i jedną odrzuć.
23 mar 23:03
Rafał28: a zaraz, prosta y = −12x − 12 to nie prosta AB
do poprawki
23 mar 23:05
Radek:
Teraz chyba dam radę, jeszcze Cię mogę prosić o pomoc ? Wiem, że późno już.
23 mar 23:07
Rafał28:
Jutro mam wolne to pisz
23 mar 23:09
Radek:
Nauczyciel z Ciebie dobry więc piszę kolejne za chwilkę
23 mar 23:10
Radek: | | 7 | |
Wyznacz równanie okręgu o promieniu |
| , który przechodzi przez punkty wspólne okręgów o |
| | 5 | |
równaniach x
2−4x+y
2 + 2y + 4 = 0 i x
2 − 4x + y
2 + 1 2y+ 19 = 0 .
23 mar 23:11
Rafał28:
To najpierw rozsądek podpowiada, żeby wyznaczyć dwa punkty wspólne tamtych okręgów.
23 mar 23:15
Radek:
Przyrównać te równania tak ?
23 mar 23:21
Rafał28: można i tak
23 mar 23:22
23 mar 23:25
Rafał28: ok, dalej spróbuj podstawić do równania okręgu te punkty wiedząc, że masz podany promień
23 mar 23:29
Radek:
Ok, następne za 5 minut jak będziesz jeszcze
23 mar 23:32
Rafał28: ok
23 mar 23:34
Radek: Rozpatrujemy wszystkie prostokąty o polu równym 6, których dwa sąsiednie boki zawarte są w
osiach Ox i Oy układu współrzędnych. Wyznacz równanie krzywej będącej zbiorem tych
wierzchołków rozpatrywanych prostokątów, które nie leżą na żadnej z osi układu współrzędnych.
Narysuj tę krzywą.
23 mar 23:42
Rafał28:
Myślę nad tym. Tzn wiem jak to wygląda, ale jak ci to teraz przedstawić
23 mar 23:48
23 mar 23:52
Rafał28:

To jest przykład jednego z takich prostokątów. Punkt D ma współrzędne D(x, y). Pole prostokąta
| | 6 | |
to xy=6, czyli druga współrzędna do y = |
| . |
| | x | |
23 mar 23:55
Radek:
Czyli będą 4 takie prostokąty tak ?
23 mar 23:57
Rafał28:
| | 6 | |
Będzie ich nieskończenie wiele. Twoim zadaniem jest znalezienie tych prostych y = |
| oraz |
| | x | |
| | −6 | |
y = |
| , które zawierają wierzchołek prostokąta nienależący do osi OX, OY |
| | x | |
23 mar 23:59
Marcin: Takich prostokątów jest nieskończenie wiele

. Każdy dowolny punkt, który spełnia równanie
xy=6 lub −xy=6, będzie dawał taki prostokąt

Stąd te dwie hiperbole
24 mar 00:00
Radek:
| | 6 | | 12 | |
Ale czemu funkcja |
| a nie np |
| ? |
| | x | | x | |
24 mar 00:02
Rafał28:
| | 12 | |
Jak podstawisz za x na przykład 5 to masz y = |
| . Czy twoim zdaniem x * y = 6? Bo pole |
| | 5 | |
każdego z tych prostokątów musi się równać 6.
24 mar 00:04
Radek:
ach czyli max wysokość to 6 tak ?
24 mar 00:09
Rafał28:
Max pole to 6.
| | 6 | |
Na przykład dla x = 0,01 mamy y = |
| = 600 |
| | 0,01 | |
Wysokości w takim prostokącie to 0,01 oraz 600 a pole takiego prostokąta dalej jest równe 6
24 mar 00:13
Radek: już rozumiem, dziękuję za pomoc
24 mar 00:15
Rafał28: Trzymaj się
24 mar 00:16
Radek: Jutro też będziesz na forum ?
24 mar 00:17
Rafał28: powinienem
24 mar 00:18
Radek: ok dobranoc.
24 mar 00:21