dzielenie wielomianów
Itai: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x−3 jest równa 27,
a z dzielenia przez x−1 jest równa 3
Oblicz resztę z dzielenia W(x) przez (x−3)(x−1)
8 mar 19:19
8 mar 19:20
8 mar 19:21
J: Panowie ... widać,że tylko gotowce się liczą
8 mar 19:22
bezendu:
Dlatego za każdym razem jak wstawia zadanie dostaje link
8 mar 19:22
8 mar 19:23
bezendu: A forum możesz załadować ? Zobacz do podręcznika bo nawet teorii nie znasz
8 mar 19:24
8 mar 19:25
Kamix: Zabójczy argument ; O
8 mar 19:26
8 mar 19:31
bezendu:
Brak swoich rozwiązań, brak teorii
8 mar 19:32
Mila:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x−3 jest równa 27⇔ W(3)=27
Reszta z dzielenia W(x) przez x−1 jest równa 3⇔W(1)=3
reszta z dzielenia W(x) przez (x−3)(x−1) ma postać R(x)=ax+b
R(1)=3⇔a+b=3
R(3)=27⇔3a+b=27
stąd:
a=12
b=−9
R(x)=12x−9
8 mar 21:29