Reszta z dzielenia
Uczę się:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+3) jest równa 1 natomiast z dzielenia przez
dwumian (x−1) jest równa 5.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x+3)(x−1)
x=(x+3)k+1
y=(x−1)k+1
dobrze zacząłem?
4 mar 18:44
52: W(−3)=1
W(1)=5
dalej mam zastój...
4 mar 18:47
Wazyl: W(x)=P(x)(x+3)(x−1)+ax2+b
W(1)=a+b i tak dalej....
4 mar 18:49
52: albo...
R(x)=ax+b
−3a+b=1
a+b=5
____________
−4a=−4
a=1
b=4
R(x)=x+4
ale nie wiem czy to dobrze
4 mar 18:49
Uczę się: i tak nie rozumiem
4 mar 18:53
Mila:
Reszta z dzielenia W(x) przez (x+3)(x−1) może mieć postać :
R(x)=ax+b
W(x)=(x+3)*(x−1)*P(x)+R(x)
W(−3)=1⇔R(−3)=1
W(1)=5⇔R(1)=5
⇔−3a+b=1 i a+b=5⇔
a=1 i b =4
R(x)=x+4
Wszystko jak u 52
4 mar 18:58
Wazyl: 52 napisaliśmy to samo.
Uczę się bardzo dobrze że się uczysz! Wszystko polega na tym że wielomian W(x) możemy
przedstawić za pomocą iloczynu dwóch wielomianów i reszty.
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
Czyli: W(x)= P(x) * (x+3) +1
W(−3)=P(−3)*0+1 ⇒ W(−3)=1
Tak samo W(1).
Teraz to o co nas pytają:
W(x)=K(x)*(x+3)(x−1)+R(x)
Reszta z dzielenia wielomianu stopnia n−tego przez wielomian stopnia 3 może być co najwyżej 2
stopnia


(18.49 mam gafe, powinno być ax+b)
Czyli reszte z dzielenia wielomianu przez wielomian 2 stopnia przedstawiamy w postaci ax+b.
W(1)=K(1)*(1+3)(1−1)+a*1+b
Tak samo dla 3. I otrzymujemy układ równań
4 mar 18:59
52:
4 mar 19:29
Uczę się: A czemu −3 i 1. Rozumiem że to z tych nawiasów, ale to zostały policzone miejsca zerowe. Czy w
tym przypadku są one aż tak potrzebne? Czy gdybyśmy mieli do wyznaczenia resztę z dzielenia
ale przez wielomian pierwszego stopnia to było by to:
W(x)=(x+3) ⇒ x=−3 ⇒W(−3)=0
Pomału zaczynam rozumieć.
Też pamiętam były zadania tego typu ale trzeba było pisać właśnie z zmienną "k" + reszta
4 mar 19:33
Wazyl: Tak. Zgubiłeś tylko "P(x)" czyli nasz wielomian który powstanie gdy podzielimy W(x) przez x+3.
Ogólnie zasadę o stopniu wielomianu napisałem powyżej i bierzemy zawsze "najwyższą opcję" tzn.
dla gdzy dzielimy W st 8 przez W st 3 to zapisujemy resztę w postaci ax
2+bx+c.
NIE w
postaci ax+b chociaż taka może wyjść (gdy a=0). Po co tak zapisujemy? A no po to żeby
wyzerować wielomian przez który dzielimy:
W(x)=P(x)(x−3)+a
Zerując (x−3) Zerujemy także P(x) którego przecież nie znamy i tak naprawdę on nas nie
obchodzi.
Podsumowując:
Gdy nasz podane W(3) i W(1) i W(4) i masz obliczyć resztę z dzielenia W(x) przez
(x−3)(x−1)(x−4) to zapisujesz W(x)=P(x) * (x−3)(x−1)(x−4) +ax
2+bx+c. Podstawiając wartości
pod "x" pozbywasz się P(x) i tego wielkiego tasiemca i zostaje Ci sama reszta. ( za x w
reszcie tez wstawiasz wartość

) i rozwiązujesz układ równań.
Moja uwaga!
Czasami wielomian przez który się dzieli zapisany jest nie w postaci iloczynowej:
Przykład: (x−3)(x−1)(x−4)=x
3−8x
2+19x−12 [o ile się nie pomyliłem bo mnożyłem na kolanie]
Wtedy trzeba poznajdywać miejsca zerowe tego wielomianu i popodstawiać do W(x)
Rozumiesz
4 mar 19:53
Uczę się: jasne, dzięki !
4 mar 20:03