Trygonometria
lolik: Oblicz dokładną wartość wyrażenia 1/sin10 − √3 / cos10 + 1/2 *sin 30.
5 mar 20:44
Janek191:
| 1 | | √3 | | 1 | |
| − |
| + |
| = |
| sin 10o | | cos 10o | | 2 sin 30o | |
| | cos 10o − √3 sin 10o | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| | sin 10o *cos 10o | | 2*0,5 | |
| | 2*( 0,5 *cos10o −0,5√3 sin 10o) | |
= |
| + 1 = |
| | 2 sin 10o*cos 10o | |
| | 2*( sin 30o*cos10o − cos 30o*sin10o) | |
= |
| + 1 = |
| | sin 20o | |
| | 2* sin ( 30o − 10o) | | 2*sin 20o | |
= |
| + 1 = |
| + 1 = |
| | sin 20o | | sin 20o | |
= 2 + 1 = 3
5 mar 23:57
ICSP: = 5
6 mar 00:01
Eta:
5
6 mar 00:09
Janek191:
W III , IV i V wierszu powinno być w liczniku 4 zamiast 2

... = 4 + 1 = 5
6 mar 00:10
Eta:
@
Janek
| | 4*(0,5*.... | |
...= |
| = .... |
| | 2sin10o*cos10o | |
6 mar 00:11
Janek191:
Już poprawiłem
6 mar 00:12
Eta:
6 mar 00:13
6 mar 00:15
Janek191:
Dzisiaj mam urodziny
6 mar 00:18
Eta:
No to wszystkiego najlepszego!
6 mar 00:19
Janek191:
Dzięki
6 mar 00:23
Ajtek:
Sto lat

.
6 mar 00:45
Janek191:
Dzięki

Już nie dużo brakuje
6 mar 00:48
ZKS:
Wszystkiego dobrego!
6 mar 00:53
Domel:

− pomyśl życzenie − i niech się spełni
6 mar 01:01
6 mar 01:02
Ajtek:
Janek191 sądząc po liczbie w niku to już sporo minęło od tej "setki"

. Pozdrawiam

.
6 mar 01:12
Janek191:
Rok urodzenia 19xx
6 mar 01:14
Ajtek:
191x

O kurcze.......
6 mar 01:15
Ajtek:
Nie przejmuj się mój tez jest 19xx

.
6 mar 01:16