planimetria
Arnold: Dany jest trójkąt ABC , w którym sinus kąta alfa/sinus kąta beta=17/25 . Na boku AB leży punkt
D taki, że |AD | = 12 , |DB | = 16 oraz |CD | = 17 . Oblicz długość promienia okręgu opisanego
na trójkącie ABC .
3 mar 15:08
Arnold: Nie ma nikt pomysłu?
3 mar 16:01
Arnold: Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu.
3 mar 18:06
Rafał28: Oznacz sobie boki |BC| = a, |AC| = b
Skorzystaj z twierdzenia sinusów i wyznacz bok a w zależności od b. Następnie oznacz kąt |<BDC|
przez δ. Wówczas |<ADC| = π − δ.
cos(π−δ) = − cosδ i skorzystaj dwukrotnie z twierdzenia cosinusów dla ΔBDC, ΔADC. Otrzymasz
jedno równanie z niewiadomą b.
3 mar 19:06
Arnold: szczerze mówiąc? nie mogę do tego w ogóle dojść...
3 mar 20:09
Arnold: Dany jest trójkąt ABC , w którym sinus kąta A/sinus kąta B=17/25 . Na boku AB leży punkt D
taki, że |AD | = 12 , |DB | = 16 oraz |CD | = 17 . Oblicz długość promienia okręgu opisanego
na trójkącie ABC. − tak brzmi poprawnie zadanie. wcześniej je podając się pomyliłem z jedną
inofmracją
3 mar 20:17
Rafał28:

Z tw sinusów (
549):
| a | | b | |
| = |
| /((sin α)/b) |
| sin α | | sin β | |
| a | | sin α | | 17 | |
| = |
| = |
| |
| b | | sin β | | 25 | |
−−−−−−−−−
Z tw cosinusów (
543) dla ΔBDC:
a
2 = 17
2 + 16
2 − 2*16*17 * cos δ
(17b/25)
2 = 17
2 + 16
2 − 2*16*17 * cos δ
| | 545 | | 17b2 | |
cos δ = |
| − |
| |
| | 544 | | 20000 | |
−−−−−−−−−−
Z tw cosinusów (
543) dla ΔADC:
b
2 = 17
2 + 12
2 − 2*12*17 * cos(π − δ)
b
2 = 17
2 + 12
2 + 2*12*17 * cos δ
−−−−−−−−−−
| 545 | | 17b2 | | b2 | | 433 | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 544 | | 20000 | | 408 | | 408 | |
| 3367b2 | | 3367 | |
| = |
| |
| 1020000 | | 1632 | |
b
2 = 625
b = 25 (bo b>0)
Pole policzysz z tego wzoru: (
503)
Długość promienia okręgu opisanego na ΔABC policzysz z tego wzoru: (
541)
3 mar 20:32
Arnold: Dzięki bardzo
3 mar 20:38
Eta:
Mimo wszystko "rachunki"
fatalne! ( po licha ? czemu to ma służyć?
3 mar 20:39