nierównosci trygonometryczne
Jolanta: | | π | |
Proszę o pomoc 2sin(x+ |
| )≥1 |
| | 3 | |
2 mar 19:53
kika: | | 1 | |
Wykres sinx pozwoli odczytać dla jakic kątów wartości sa większe od |
| |
| | 2 | |
2 mar 20:30
Jolanta: to umiem ale mam kłopot z zapisaniem
2 mar 20:30
2 mar 20:31
Jolanta: Kika sama pomagam jesli umiem i nie liczę na gotowce .Ale nawet w ksiazce nie mam przykładu
jak rozwiazac nierównosć jeśli w nawiasie jest takie odejmowanie,
2 mar 20:33
sushi_ gg6397228:
na razie przyjmij
| | 1 | |
sin y ≥ |
| ( zajmij sie pierwsza i druga ćwiartkę) |
| | 2 | |
2 mar 20:35
Jolanta: | | π | | 5π | |
y≥ |
| +2kπ I y ≤ |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
2 mar 20:39
sushi_ gg6397228:
30
o + okres ≤ y ≤ 150
o+ okres
zapisujemy jedna nierownością
| | π | |
potem podstawiamy pod y= x + |
| |
| | 3 | |
.....≤ x ≤......
2 mar 20:42
kika:
2 mar 20:42
Jolanta: dzielę przez 3
| | π | | 2 | | 5 | | 2 | |
x≥ |
| + |
| kπ i x ≤ |
| + |
| kπ |
| | 9 | | 3 | | 18 | | 3 | |
2 mar 20:44
sushi_ gg6397228:
widze, ze robisz po swojemu
2 mar 20:45
Jolanta: oj pomyliłam y≠3x miałam w innym zadaniu 3x
| | π | | π | | 5π | | π | |
x+ |
| ≥ |
| +2kπ i x≤ |
| − |
| +2kπ |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 3 | |
2 mar 20:51
sushi_ gg6397228:
dlaczego nie mozesz zrobic jednej podwojnej nierownosci ?
2 mar 20:53
Jolanta: Trudno mi to ogarnać
| | π | |
mam przedział od <0,2π> czyli w tej cześci x∊<0, |
| |
| | 2 | |
2 mar 20:56
Jolanta: Postaram sie w jednej robić tylko co dalej ?
2 mar 20:57
sushi_ gg6397228:
jak trudno
jest mniej pisania
i widac co sie liczy i łatwo sie czyta
do poprawki
2 mar 20:58
sushi_ gg6397228:
co czego przedział <0; 2π> ?
2 mar 20:58
Eta:
2 mar 20:58
Jolanta: w tresci zadania.podaj rozwiazania należące do przedziału <0.2π>
2 mar 21:00
Jolanta: Sushi mam zamiar zrobic duzo zadań mozesz mi pomóc,skonczyc to ?
2 mar 21:04
Jolanta: | | π | | π | | π | |
2π+ |
| ≤ x+ |
| ≤3π− |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
2 mar 21:09
sushi_ gg6397228:
piszesz
30o ≤ y ≤ 150o bez okresu, bo rozwiazanie ma byc z przedziału <0o; 360o>
30o ≤ x+60o ≤ 150o
− 30o ≤ xo ≤ 90o −−−> 0o ≤ x o ≤ 90o
jezeli teraz dodamy jeszcze okres 360 stopni
− 30o +360o≤ x ≤ 90o + 360o
330o ≤ x o ≤ 90o + 360o −−−> 330o ≤x ≤ 360o
2 mar 21:15
Jolanta: Eto dziekuję za wykres
| π | |
| miało być po prawej stronie |
| 6 | |
| | π | | 2π | | 5 | | 2π | |
2π+ |
| − |
| ≤ x ≤2 |
| π− |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
2 mar 21:15
Jolanta:
łątwiej mi sie ma stopniach pisze ale musi być z π
| | π | | 11 | |
odp x∊ <0. |
| )lub ( |
| π.2π) |
| | 2 | | 6 | |
2 mar 21:22
sushi_ gg6397228:
wiec miedzy nawiasami
∪
a nie słowny lub
2 mar 21:24
sushi_ gg6397228:
a poza tym nawiasy są <; >, a nie (; )
2 mar 21:25
Jolanta: Tak nawiasy ostre ,dziekuje

nie umiem lub zrobic u nie bardzo wyglada
nastepne zadanie z którym mam kłopot
podaj najmniejsza wartosć funkcji sinx+
√3cos x
2 mar 21:29
Jolanta: wiem zgubiłam f(x))= ale dzisiaj cały dzień liczę i liczę
2 mar 21:30
sushi_ gg6397228:
"inne" i tak sa symbole
2 mar 21:30
sushi_ gg6397228:
przemnoz przez
połówke nawias i przywitaj sie ze wzorami na sinus sumy
2 mar 21:31
Jolanta: | | 1 | |
Nie wiem dlaczego napisałeś 2* |
| *(..) Mozesz mi to wyjaśnić |
| | 2 | |
2 mar 21:45
sushi_ gg6397228:
trik
| | 1 | |
przemnażaj |
| przez nawias i wzór na sinus sumy =.... |
| | 2 | |
2 mar 21:47
Jolanta: | | 1 | | sinx | | cosx | |
2* |
| (sin x+√3cosx)=2*( |
| +√3 |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1−cosx | | √1+cosx | |
2(√ |
| +√3* |
| )=√1−cosx+√3*√1+cosx |
| | 2 | | 2 | |
chyba nie dam rady
2 mar 22:04
2 mar 22:07
Jolanta: muszę przecwiczyć te wzory .W odpowiedzi mam,ż enajmniejsza wartosc tej funkcji wynosi −2.W
jaki sposób to wyszło nie wiem
2 mar 22:17
sushi_ gg6397228:
f(x)= 2* sin (60o +x)
przesunięcie o 60 stopni nie wpływa na zbiór wartości
więc y= 2* sin y −−−> 2 oznacza , że wykres rozciągamy w górę i dół
2 mar 22:20
sushi_ gg6397228:
2 mar 22:20
Jolanta: No tak ,dziekuje

masz jeszcze cierpliwosc ?
2 mar 22:26
sushi_ gg6397228:
taaa
2 mar 22:27
Jolanta: ile jest punktów wspólnych wykresów funkcjif (x)=cosx i g(x)=tgx, gdzie x∊<0,99π
2 mar 22:31
sushi_ gg6397228:
to trzeba policzyc dla przedziału <0o; 360o), a potem przez okres domnozyć rozwiazania +
ostatni przedział <98 π; 99π>
2 mar 22:34
sushi_ gg6397228:

czerwony −> cosinus
zielony−>tangens
niebieski−> jeden okres
2 mar 22:36
Jolanta: 
sin7
030'*cos52
030'−sin52
030'*cos7
030'=próbowałam to zrobic i zakonczyłąm na=
2 mar 22:55
sushi_ gg6397228:
sin x * cosy − sin y * cos x=... szukamy , który wzór pasuje
2 mar 23:00
Jolanta: Jestes wielki
| | 2 | |
sin(7030'−52030')=sin(−450)=−sin450=− |
| |
| | 2 | |
2 mar 23:12
Jolanta: pierwiastek zgubiłam
2 mar 23:12
2 mar 23:12
Jolanta: będziesz jutro wieczorem ?
2 mar 23:14
sushi_ gg6397228:
a chcesz się na randkę umówić
z kólową nauk
2 mar 23:16
Jolanta: owszem

pózno sie robi a muszę sie jeszcze duzo nauczyć
2 mar 23:19
sushi_ gg6397228:
nie mogę zagwarantować, że będę
jak będę to bedzie mnie widać na stronie tytułowej; a jak nie to może inni pomogą
2 mar 23:20
Jolanta: Dziekuję bardzo za pomoc
2 mar 23:21
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
2 mar 23:26