potęgi
maryś: Oblicz.
| | | |
3 razy nawias kwadratowy 5 − | −1 zamknąć nawias−2 razy nawias kwadratowy |
| | |
| | | |
| −3 + 3 * 2−3 zamknąć nawias −2 |
| | |
2 mar 08:29
Janek191:
Napisz poprawnie ! Ułamki piszemy przy pomocy U
2 mar 08:37
maryś: | | 1 | |
3 razy nawias kwadratowy 5 − ( |
| )−1 zamknąć nawias do potęgi −2 razy nawias |
| | 2 | |
| | −2 | |
kwadratowy ( |
| )−3 + 3 * 2−3 zamknąć nawias do potęgi −2 |
| | −3 | |
2 mar 08:47
Janek191:
| | 1 | | −2 | |
3*[ 5 − ( |
| )−1 ]−2 * [ ( |
| )−3 + 3* 2−3 ]−2 = ? |
| | 2 | | −3 | |
2 mar 08:51
Uczę się:
2 mar 08:51
Janek191:
| | 1 | | −2 | |
3*[ 5 − ( |
| )−1 ]−2 * [ ( |
| )−3 + 3* 2−3 ]−2 = ? |
| | 2 | | −3 | |
2 mar 08:51
maryś: tak

tylko ze przy pierwszym nawiasie kwadratowym zamiast do potęgi −2 jest do poegi 2
pomylilam sie
2 mar 08:54
Janek191:
Licz
2 mar 09:11
Janek191:
Licz
2 mar 09:11
maryś: nie umiem sobie poradzić
2 mar 09:29
2 mar 09:55
maryś: bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem
2 mar 10:00
Antek: | | 1 | |
Patrz na ten 2 wzor co napisal Janek i napisz ile to jest ( |
| )−1 |
| | 2 | |
2 mar 10:03
m.: dla mnie to jest 2.
2 mar 10:12
Antek: dobrze
No to teraz 3*(5−2)2= ile ?
2 mar 10:14
m.: 27?
2 mar 10:15
Antek: Po co dajesz znak zapytania ? Nie jestes pewna ? ile to jest 3*32=3*9= ile
2 mar 10:17
m.: no 27

a jak rozwiązać 2 nawias?
2 mar 10:18
Antek: Spokojnie dojdziemy do tego .
| | 2 | |
Teraz na 3 wzor co napisal Janek i napisz ile to jest ( |
| )−3 |
| | 3 | |
2 mar 10:21
m.: | | 2 | | 2 | |
tam ma być (− |
| ) po zamianie to również będzie |
| ? |
| | 3 | | 3 | |
2 mar 10:23
Antek: | | 2 | | 2 | |
Tam ma byc |
| bo minus i minus daje plus wiec napisz ile to bedzie ( |
| )−3 . |
| | 3 | | 3 | |
Patrz na wzor
2 mar 10:26
Antek: | | 2 | | −2 | | 2 | |
− |
| by bylo gdyby zapisane bylo tak |
| lub tak |
| A Ty masz zapisane |
| | 3 | | 3 | | −3 | |
2 mar 10:29
m.: | | 2 | |
ale w treści zadania mam tak: (− |
| )−3 |
| | 3 | |
| | 3 | | 27 | |
czyli to będzie (− |
| )3 = (− |
| ) |
| | 2 | | 8 | |
dobrze to rozumiem?
2 mar 10:32
Antek: Jesli w tresci jest tak to bedzie tak jak napisalas
3*2−3 =
a 2−3 patrz na ostatni wzor i policz
2 mar 10:36
2 mar 10:38
m.: dobrze?
2 mar 10:38
Antek: dobrze a to sie rowna ile ?
2 mar 10:40
2 mar 10:41
Antek: Dobrze .
| | −27 | | 3 | |
No to teraz policz ile to jest |
| + |
| = ile ? |
| | 8 | | 8 | |
2 mar 10:43
2 mar 10:44
Antek: A to sie rowna ile ?
2 mar 10:47
m.: −3
2 mar 10:49
Antek: Dobrze .
No to teraz policz ile to jest −3−2 musisz skorzystac z ostatniego wzoru
2 mar 10:51
2 mar 10:56
Antek: Wiesz jak to plliczyc ? czy nie ?
2 mar 10:56
m.: Dziękuję Ci za pomoc
2 mar 10:59
Antek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
korzystajac ze wzoru a−n= |
| mamy −3−2= |
| = |
| bo −32=−9 |
| | an | | −32 | | −9 | |
Zobacz sobie w tym linku co Ci dalem tam masz zadania rozwiazane .
| 1 | |
| to by bylo gdyby to −3 bylo w nawiasie czyli (−3)2=9 bo (−3)*(−3)=9 |
| 9 | |
2 mar 11:02
m.: ale tam jest potęga kwadratowa i ona kasuje " − "
2 mar 11:05
2 mar 11:07
m.: ale przy parzystej potędze niweluje sie − a przy nieparzystej on pozostaje.
2 mar 11:11
Antek: Napisze jeszcze to raz . Jesli masz wyrazenie ujemne w nawiasie i podnosisz do potegi
parzystej to wynik wyjdzie na plus . czyli np (−5)
2=25 bo −5*−5=25
Jesli tego nawiasu nie ma i podnosisz do potegi parzystej to wynik wychodzi ze znakiem (−) .
czyli np −5
2=−25
Zapamietaj sobie to dobrze
ZApoznaj sie dobrze z tym OK?
https://matematykaszkolna.pl/strona/1636.html
2 mar 11:17
Antek: Albo inaczej −52=−25 bo 52=25 i ten znak minus przed 25 i dostajesz −25
2 mar 11:19
Antek: no i co marys
2 mar 11:29
wredulus:
albo inaczej
−a
2 = −(a
2)

gdyby było (−a)
2 ... wtedy 'minus by się znosił'
2 mar 11:33