POCHODNE POMOCY
Monika55: Obliczyć pochodną funkcji:
a) f(u)=logu 5
b) g(u)=logu (u2 + 3)
27 lut 23:07
27 lut 23:12
Monika55: Gdyby mi ktoś pomógł to bym się nie powtarzała!
27 lut 23:14
MQ: Pomógł,czy dał gotowca? Pomoc dostałaś.
27 lut 23:15
Monika55: Do tej pory to sama doszłam i nie wiedziałam właśnie jak to zrobić dalej.
27 lut 23:18
wredulus_pospolitus:
z tego co widziałem, to sama nic nie zrobiłaś poza zamianą podstaw logarytmów
27 lut 23:19
Monika55: Tak się składa, że nie miałam tego na wykładach, a prowadzący ćwiczenia jest upierdliwy i
zadaje zadania, do których nie mamy wyłożonej teorii. Oczekiwałam, że ktoś mi to wytłumaczy na
1 przykładzie a drugi zrobię już sama.
27 lut 23:21
27 lut 23:23
Monika55: W takim razie mam obliczyc pochodną ln u?
27 lut 23:25
MQ: Raczej pochodną (lnu)−1
Masz funkcję złożoną
27 lut 23:27
Monika55: Nic z tego nie rozumiem. Skąd to wiadomo?
27 lut 23:28
27 lut 23:30
wredulus_pospolitus:
no to nie gadaj że nie masz teorii odpowiedniej wyłożonej ... bo wykładowca na pewno wykładał w
jaki sposób liczy się pochodną funkcji złożonej
27 lut 23:31
Domel: dobra − 1 ci rozwiąże a drugie próbuj sama
najpierw korzystam ze wzoru:
| | logc b | | ln b | |
loga b = |
| = (na przykład c = e ) |
| |
| | logc a | | ln a | |
| | ln 5 | |
f(u)=logu 5 = |
| = ln 5 * (ln u)−1 |
| | ln u | |
a teraz kolejny wzór ogólny:
[f(y)]' = f' * y'
y(u) = ln u to f(y) = ln 5 * [y(u)]
−1 = ln 5 * (ln u)
−1
| | 1 | | ln 5 | |
[ln 5 * (ln u)−1]' = −1 * ln 5 * (ln u)−2 * |
| = − |
| |
| | u | | u * (ln u)2 | |
28 lut 00:26
Domel: No i pewnie korzystając ze wzoru:
można wynik powyżej zapisać:
| | ln 5 | | 1 | |
− |
| = − |
| * ln 5 * (logu e)2 |
| | u * (ln u)2 | | u | |
28 lut 00:35
Domel: a do drugiego to wykaż chociaż odrobinę zaangażowania
28 lut 00:36