Pochodne
Monika55: POMOCY
Obliczyć pochodną funkcji:
a) f(u)=logu 5
b) g(u)=logu (u2 + 3)
Zupełnie nie wiem jak to obliczyć, a rozwiązanie tego zadania jest mi bardzo potrzebne. Bardzo
proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.
27 lut 21:16
27 lut 21:20
Monika55: Tak zrobiłam, tylko potem nie wiem co dalej. Bo następnie trzeba skorzystać z wzoru na pochodną
ilorazu dwóch funkcji, tak?
27 lut 21:32
wredulus_pospolitus:
| | ln5 | |
no i liczysz ... f(u) = |
| ,gdzie ln5 − stała |
| | lnu | |
27 lut 21:35
wredulus_pospolitus:
nie musisz z ilorazu dwóch funkcji
27 lut 21:36
Monika55: Czyli jak mam postępować z tą stałą?
27 lut 21:37
wredulus_pospolitus:
tak samo jak postępuje się z każdą inną stałą
| | 2 | |
a jakbyś liczyła gdyby to było f(x) = |
| |
| | lnx | |
27 lut 21:37
Monika55: Nie mam pojęcia
27 lut 21:39
Monika55: czyli z ln5 mam nic nie robić, tak?
27 lut 21:48
MQ: Nic, bo to stała.
27 lut 21:52
Monika55: Ok, a co z mianownikiem?
27 lut 21:52
Monika55: Jak będzie wyglądała jego pochodna?
27 lut 21:57
Monika55: Czy ktoś jest mi w stanie pomóc z tym zadaniem

?
27 lut 23:01
wredulus_pospolitus:
pffff .... oj Moniko Moniko ... musisz poćwiczyć pochodne ... bo polegniesz na całkach później
| | ln5 | |
f(u) = |
| = ln5*(lnu) −1 <−−− czy coś Ci to pomogło |
| | lnu | |
27 lut 23:15
Domel: No i co możesz zrobić z tą potęgą (−1)?
27 lut 23:19
Domel: masz taki wzorek
[f(y)]' = f' * y'
gdzie w twojej funkcji jest f a gdzie y?
27 lut 23:27
Domel: chyba poszła spać
27 lut 23:32
wredulus_pospolitus:
niee ... w innym temacie to samo jest poruszone i twierdzi, że wykładowca nic o tym nie
wspominał a wstrętny ćwiczeniowiec daje taaakie zadania do rozwiązania
27 lut 23:35
27 lut 23:35