Matura już niedługo :/ pomocy
Kinga:

Hej mam problem z kolejnymi zadaniami
| | x(x−1) | |
1.Rozwiąż równanie |
| =5x+4 , dla x≠1 (Myslałam na poczatku żeby to pomnożyć przez |
| | x−1 | |
(x−1) ale to chyba to nie to...nie mam pomysłu nawet od czego zacząć)
2.w pierścieniu kołowym cięciwa zewnętrzengo okręgu ma długość 10cm i jest styczna do
wewnętrznego okręgu. Wykaż że pole tego pierścienia można wyrazić wzorem w którem nie
występują promienie wyznaczających ich kręgów. (Wykazywanie to dla mnie czarna magia

)
Z góry dziękuje za pomoc
27 lut 18:34
jerey: w 1 zadaniu dobrze, w równościach możemy mnozyc przez mianownik, w nierównosciach nie mozemy
27 lut 18:36
jerey: lub mozesz tez tak :
| x(x−1) | |
| −5x+4=0 .sprowadzasz do wspolnego mianownika i rozwiązujesz . |
| x−1 | |
27 lut 18:37
27 lut 18:40
Bizon:
2)
Zauważ, że R2−r2=25
Dalej chyba jasne ...
27 lut 18:40
Kinga: Dzięki wszystkim, tam w pierwszym zadaniu w liczniku powinno być (x+1) zamiast (x−1) ale to
szczegół z tego co mi się wydaje.
27 lut 19:04
27 lut 19:05