postać iloczynowa trójmianu kwadratowego
Klaris: −9+6x−x2
25 lut 14:56
25 lut 14:58
Klaris: wiem.patrzyłam na to ale nie wiem jak zapisać .delta wychodzi mi 0
pomóż
25 lut 15:01
Ajtek:
Masz również pokazany przypadek gdy Δ=0

.
25 lut 15:02
Klaris: dobra to moze inaczej, która liczba to moje x a ktoora x1 ?
25 lut 15:03
Ajtek:
x to zmienna, x
1 to miejsce zerowe

.
25 lut 15:04
Klaris: wiem,tyle ,że nie wiem jak po wyliczeniu mam podstawić a na yt sa filmiki ale nie ma z delta
która =0
25 lut 15:04
25 lut 15:06
Klaris: ok. czyli zaois ma być −9(x−3)2 ?
25 lut 15:06
Ajtek:
Nie −9, sam − przed nawiasem.
Żeby było jaśniej uporządkujmy ten trójmian malejąco:
y=−9+6x−x2=−x2+6x−9
25 lut 15:08
Klaris: dzieki wielkie mam jeszcze jedno zadanie i nie wiem jak sie za nie zabrać,pomożesz?
25 lut 15:16
Ajtek:
Jak wrócę z zakupów Za jakąś godzinę.
25 lut 15:19
Klaris: wskaż miejsca zerowe funkcji f(x)=√2(x−√2)(x+1)
25 lut 15:20
Ajtek:
Kiedy iloczyn dwóch liczb jest =0

a*b=0
25 lut 16:04
Klaris: pomóż,prosze ładnie
25 lut 19:36